Venele varicoase şi sarcina

25 Jan 2012


 

Apariţia venelor varicoase la nivelul membrelor inferioare reprezintă un moment de panică pentru viitoarele mămici. Se ivesc, inevitabil, o serie de întrebări legate de această patologie care afectează până la 40% din gravide, întrebări care, din păcate, rămân de multe ori fără răspuns clar.

La apariţia sau accentuarea venelor varicoase pe parcursul sarcinii contribuie o serie de factori.

  1. În primul rând statusul hormonal se schimbă, crescând secreţia de progesteron care are un efect de relaxare a peretelui vascular, ceea ce favorizează dilatarea venelor şi îngreunează întoarcerea venoasă.
  2. Istoricul familial de boală varicoasă joacă un rol important, gravidele cu rude cu această afecţiune fiind mai predispuse de a dezvolta varice pe perioada sarcinii.
  3. Pe măsură ce sarcina evoluează, uterul gravid exercită un efect de compresiune asupra venei cave inferioare. Se creează, astfel, o hipertensiune la nivelul venelor membrelor inferioare, ceea ce favorizează apariţia varicelor.
  4. Au fost identificaţi şi alţi factori adiţionali care contribuie la dezvoltarea varicelor pe perioada sarcinii: multiparitatea, supraponderabilitatea şi obezitatea, ortostatismul prelungit (statul prelungit în picioare).

Pe perioada sarcinii, varicele se pot menţine în totalitate asimptomatice, reprezentând doar un inconvenient estetic sau pot să devină o adevărată problemă pentru gravidă care poate acuza dureri la nivelul membrelor inferioare, senzaţia de “picioare grele”, roşeaţă a tegumentului. În cazurile grave pot să apară tromboze venoase superficiale sau chiar profunde.
Venele varivoase si sarcina

Ce se intampla dupa nastere?

De obicei, venele varicoase apărute pe parcursul sarcinii, se atenuează sau chiar dispar după naştere, într‐un interval de timp care poate varia între 4 şi 6 luni. În cazul multiparelor, această ameliorare a statusului venelor varicoase este mai puţin evidentă. Dacă venele varicoase persistă după naştere trebuie luată în calcul o opţiune terapeutică. La ora actuală sunt disponibile mai multe variante terapeutice, tratamentul endovenos fiind unul revoluţionar, de avangardă.

Cum prevenim aparitia venelor varicoase ?

Nu trebuie să uităm ca această patologie asociată sarcinii poate fi prevenită printr‐o serie de măsuri simple de igienă a vieţii.

  • Exerciţiul fizic zilnic facilitează întoarcerea venoasa la nivelul membrelor inferioare.
  • Creşterea în greutate pe parcursul sarcinii trebuie menţinută în limite corespunzătoare vârstei de gestaţie.
  • Statul prelungit în picioare trebuie evitat.
  • Se recomandă repausul pe partea stângă pentru a reduce presiunea exercitată de uterul gravid asupra venei cave inferioare.
  • Repausul cu picioarele deasupra planului orizontal favorizează întoarcerea venoasă. La fel ca şi utilizarea ciorapilor elastici.
  • Consumul de fructe şi legume proaspete, prin aportul de antioxidanţi îmbunătăţesc troficitatea peretelui venos.

Toate aceste mici artificii, aplicate pe perioada sarcinii nu fac altceva decât să reducă semnificativ incidenţa bolii varicoase la gravide şi să asigure o dezvoltare corespunzătoare a sarcinii.Autori: Dr. Terezia Mureşan
Dr. Prabir Boruah

Articol oferit cu sprijinul Estetiq Magazine

Autor:

E-mail:
office@qclinic.ro
Website:
http://www.q-clinic.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.