Tot ce trebuie sa stii despre utilizarea produselor cosmetice fotoprotectoare

22 Apr 2013


Soarele a fost privit dintotdeauna ca sursă de lumină, căldură şi energie, fiind unul din elementele indispensabile vieţii pe pământ. Razele solare au multe efecte benefice atât asupra organismului cât şi asupra pielii, de aceea expunerea la soare este o practică generală în toată lumea. Expunerea la soare este însoţită însă şi de efecte nedorite, motiv pentru care s-a dezvoltat o adevărată industrie pentru crearea de produse fotoprotectoare. Majoritatea acestor produse este utilizată în scop cosmetic, unele dintre ele fiind însă utilizate ca adjuvante ale tratamentelor dermatologice, în special în cazul pacienţilor care prezintă alergii solare.
Este foarte importantă asigurarea unei protecţii solare adecvate, care se obţine atât prin utilizarea corespunzătoare a preparatelor fotoprotectoare adaptate fiecărei persoane, în funcţie de vârstă şi de modul în care pielea reacţionează la expunerea la soare (respectiv abilitatea de a se bronza sau de a se arde), cât şi prin respectarea recomandărilor privind durata expunerii şi intervalul orar de expunere.

Preparatele fotoprotectoare sunt utilizate în principal pentru două roluri majore: protecţia pielii împotriva arsurilor solare şi protecţia împotriva îmbătrânirii pielii.

Eficienţa preparatelor fotoprotectoare este indicată de factorul de protecţie solară (notat SPF sau FP), exprimat în cifre. Cu cât cifra care indică SFP este mai mare cu atât protecţia oferită este mai mare, dar niciodată nu este o protecţie totală. Un produs cu factor de protecţie 8 va asigura o protecţie mică a pielii, 15 – o protecţie medie, 30 – o protecţie mare şi 50+ va asigura o protecţie foarte mare.

Rolul protector al acestor produse este asigurat de prezenţa în compoziţia lor unor substanţe speciale, numite substanţe fotoprotectoare. Unele din acestea sunt substanţe minerale care reflectă toate tipurile de radiaţii solare (de exemplu oxid de zinc şi dioxid de titan), altele sunt substanţe organice care absorb anumite radiaţii din domeniul UV: UVB – responsabile de arsurile pielii şi UVA – responsabile în principal de accelerarea îmbătrânirii pielii.

În produsele fotoprotectoare se utilizează de obicei combinaţii ale acestor două tipuri de substanţe, în amestecuri complexe de substanţe, al căror număr creşte o dată cu creşterea gradului de protecţie.

Pe lângă gradul de protecţie este important să se cunoască şi tipul de substanţe care realizează fotoprotecţia într-un anumit produs. Astfel, pentru copii se va opta în special pentru preparate la care fotoprotecţia este obţinută cu ajutorul substanţelor minerale, în starea lor naturală nu sub formă de nanoparticule, care deşi sunt puţin mai dificil de etalat şi pot să lase urme albe după aplicare sunt mai bine tolerate, sunt mai stabile şi sunt la fel de eficiente pe toată durata cât rămân etalate pe piele. Pentru copii şi pentru femeile însărcinate se vor evita produsele care conţin următoarele substanţe fotoprotectoare: benzophenone, ethyl cinnamate, etylhexyl metoxicinnamate (numai în concentraţie peste 10%), 4-methylbenzilidene camphor, pentru care a fost evidenţiat în studiile efectuate pe animale un efect de perturbare a sistemului endocrin. Deşi aceste efecte au fost evidenţiate numai la animale, până la obţinerea unor date concrete şi la om, prudenţa îndeamnă la evitarea acestor substanţe la categoriile menţionate.  De asemenea, persoanele care sunt predispuse la alergii vor alege produse care să nu conţină benzophenone-3, benzophenone-4, 4-methzlbenzylidene camfor etc, deoarece studiile efectuate pe aceste substanţe au arătat că pot fi responsabile de alergii cutanate.
Numeroşi consumatori consideră că aplicarea preparatului fotoprotector le asigură o protecţie completă împotriva tuturor efectelor nedorite produse de radiaţiile solare, având astfel tendinţa de a prelungi în mod iraţional timpul de expunere la soare.

Pentru o protecţie adecvată se impune respectarea unor recomandări referitoare la utilizarea produselor fotoprotectoare.

Cele mai importante sunt:

  • evitarea expunerii la soare între orele 11,30 şi 16 pe toată durata verii, chiar în condiţiile în care a fost aplicat un preparat fotoprotector cu factor de protecţie mare;
  • aplicarea preparatului se facecu 20 minute înainte de expunereala soare;
  • aplicarea omogenă a preparatului, în cantitate suficientă(aproximativ 20 g pentru aplicarea pe tot corpul la un adult);
  • reaplicarea la interval de 2 h sau după baie sau în cazul efectuării unor activităţi fizice solicitante care duc la o cantitate mare de transpiraţie;
  • pentru copii se va opta pentru o utilizarea de preparate cu protecţie mare şi foarte mare, asociată cu protecţia vestimentară care este asigurată prin obiecte de îmbrăcăminte adecvate (pălărie, tricou)
  • pentru copiii sub 6 luni nu se recomandă expunerea la lumina directă a soarelui, nu se recomandă nici aplicarea de preparate fotoprotectoare, vor fi feriţi de lumina directă, protecţia fiind asigurată numai prin elemente de vestimentaţie potrivite şi respectarea cu stricteţe a intervalelor orare de expunere.

Pe lîngă substanţele active fotoprotectoare prezenţa în preparate a unor alte categorii de ingrediente care asigură protecţia împotriva radicalilor liberi produşi în piele la expunerea la soare (în special vitamina E, dar şi extracte naturale cu acest efect), ingrediente cu rol hidratant (cum este glicerolul) ingrediente cu rol calmant (cum este alantoina), reprezintă un avantaj şi poate constitui un criteriu bun de selecţie a produselor pe care le conţin.

În concluzie, prin respectarea unor recomandări simple şi utilizarea adecvată a produselor destinate protecţiei solare, se pot evita efectele negative care pot însoţi expunerea la soare, permiţând obţinerea  bronzului în condiţii de siguranţă.

 

Autor: Conf. Dr. Mirela Moldovan

Articol oferit cu sprijinul Estetiq Magazine

Autor:

E-mail:
office@qclinic.ro
Website:
http://www.q-clinic.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.