Urmareste-mi fata!


Nimic nu e mai interesant pentru bebeluşi decât o faţă umană. Aşa sunt ei programaţi şi încă pentru un motiv foarte serios: supravieţuirea. Să stabileşti contactul vizual cu un adult de care depinde supravieţuirea ta măreşte posibilitatea de a fi observat şi îngrijit. Cine nu este înduioşat de privirea plină de înţelesuri a unui bebeluş?

Aceasta este de altfel una dintre primele experienţe de educare a atenţiei pe care un nou născut o are. Instinctul lui este să se uite la tine. Ceea ce faci tu este să încurajezi gradul de atenţie punând bebeluşul să îţi găsească ochii iar şi iar. Partea încântătoare este că atenţia bebeluşului este în mod tandru îndreptată asupra ta.

 

Joc "Urmareste-mi fata!"

TIPUL DE ATENŢIE ÎNCURAJAT

Concentrarea

 

MATERIALE

Niciunul

  

INSTRUCŢIUNI

Aşează-ţi faţa aproape şi direct în faţa bebeluşului. La început bebeluşii sunt un pic miopi şi nu văd mai departe de distanţa de la braţele mamei la faţa ei zâmbitoare. Ce isteaţă e natura. Bebeluşii nu ştiu încă să distingă între faţă şi spate.

Privindu-l de aproape te asiguri că bebeluşul te poate vedea şi observă. Cercetările au arătat că bebeluşii sunt cei mai atenţi atunci când se uită la o faţa umană; prin urmare, nu e greu să le atragi atenţia. Atunci când observe că ochii s-au mărit şi s-au concentrate asupra ta, încurajează-l spunându-i:, Hei! Mă vezi!’’

Apoi, uşor, mişcă-ţi faţa într-o parte. Strigă bebeluşul încetişor pe nume până când îşi mişca ochii şi îţi găseşte faţa din nou. Spune-i bebeluşului din nou cu vorbe precum: “M-aigăsit! Ce bine!” În continuare mişcă-ţi capul în partea cealaltă, repetă activitatea şi vorbeşte-i copilului. Uneori poţi varia mişcându-ţi capul în plan apropiat sau depărtat sau în diagonală. Poţi continua până când copilul dă semne de oboseală. Vei şti când a obosit, dacă eşti atent la semnale. Dacă bebeluşul este nemişcat înseamnă că este interesat de joc. Dacă întoarce capul şi începe să se smiorcăie înseamnă că are nevoie de odihnă. Nu e cazul să te îngrijorezi; mai târziu te vei putea juca din nou cu el şi îl vei putea învăţa cum să îşi controleze cei şase muşchi care controlează fiecare ochi şi să-şi coordoneze mişcările ambilor ochi în acelaşi timp.

 

VARIAŢIUNI

Iată şi alte modalităţi de a ajuta un bebeluş să îşi folosească ochii şi să-şi dezvolte abilitatea de concentrare:

–         Agaţă diferite obiecte care se leagănă deasupra pătuţului (eşarfe, jucării mişcătoare, etc)

–         Amenajează un colţ unde poţi hrăni păsările pe pervazul ferestrei

–         Proiectează lumini pe pereţi sau pe tavanul camerei (mai cu seamă noaptea)

–         Aşează desene şi imagini interesante pe pereţii din apropiere.

 

CE SE ÎNVAŢĂ

În afară de concentrare, o altă lecţie care se învaţă este dezvoltarea controlului ochilor. Controlul muşchilor ochilor, ca al oricăror alţi muşchi din corp, se face prin exersare. Controlul acesta vă permite micuţului să exploreze împrejurimile, să observe diferite detalii, prin urmare să-şi dezvolte gradul de conştientizare şi inteligenţă.

Mişcările uşoare ale ochilor ajută de asemenea creierul să înveţe despre spaţiu – de exemplu ce este departe, ce este aproape şi ce este lateral.

Din punct de vedere cognitiv, bebeluşii învaţă să facă distincţia dintre figura central şi fundal.

 

Jocul a fosta daptat din Barbara Sher, Attention Games: 101 Fun, Easy Games That Help Kids Learn To Focus, cu acordulautoarei.


Acest joc ne-a fost pus la dispozitie de catre: