Sfidarea din partea celui mic. De ce apare si ce putem sa facem?

04 Apr 2012


 

Sfidarea din partea celui mic nu este cea mai placuta situatie cu care va puteti confrunta in perioada lui de dezvoltare. In universul lui, la varsta de 2 ani nu exista coerenta in comportamente. Cand copilul tau striga: “NU!” si arunca jucariile pe jos, lovind si tipand, cu siguranta pentru tine nu este un moment placut, dar este o reactie normala pentru un copil de 2 ani.

Cel mic poate sa treaca brusc de la entuziasm la frustrare, din mai multe motive: se poate intampla ca fratiorul sa primeasca  mai multa atentie din partea voastra, sau a trebuit sa cedeze deseori in favoare conditiilor impuse de voi. Comportamentul sau vulcanic nu este intotdeauna cel mai potrivit, dar este de asteptat in jurul acestei varste. Pana cand va trece aceasta perioada se poate sa va apara cateva fire albe, dar cu rabdare si intelepciune, aceste iesiri furtunoase se pot aplana.
Posibile cauze:

–       pot fi legate de stresul din mediul in care copilul traieste,

–       limite impuse de catre parinti, prea dure sau prea permisive sau o inconstanta intre cele doua

–       unul dintre parinti  care este indisponibil emotional sau fizic datorita problemelor emotionale cum este depresia, divortul, separarea sau orele de lucru.

Comportamentul sfidator poate reprezenta o incercare din partea copilului de a se simti in siguranta sau de a atrage atentia unui parinte care nu raspunde

Ce se poate face atunci cand intervine sfidarea din partea celui mic

Sfidarea din partea celui mic.De ce apare si ce putem sa facem?

Tratamentul sindromului copilului sfidator se adreseaza in special parintilor si bunicilor decat copiilor

–       Luati in considerare comportamentele bune pe care copilul le face, nu amintiti mereu lucrurile pe care le face gresit. Nu uitati ca disciplinarea unui copil nu inseamna controlarea lui excesiva, ci invatarea ca el sa se controleze. Cand situatia scapa de sub control, folositi pauze scurte pentru a se linisti, dar in loc sa il trimiteti in camera lui (la varsta de 2 ani), luati-l in brate pe o canapea mangaiati-l si cititi impreuna povestea preferata.

–       Nu certati copilul pentru lucruri marunte. Daca comportamentul acestuia nu reprezinta un pericol pentru el sau altii, ignorati-l.

–       Fiti realisti cu privire la capacitatile copilului

–       Intocmiti un program de la care sa nu va abateti

–       Ajutati copilul sa isi dezvolte respectul de sine si increderea.

Sa intelegeti ca este o stare tranzitorie, normala la varsta de 2 ani. De exemplu: cand cel mic plange si striga in momentul cand ii spuneti ca va trebui sa parasiti terenul de joaca, imbratisati-l, si spuneti-i ca si pentru voi e greu sa mergeti acasa; idea este ca trebuie sa ii aratati ca in loc sa fiti voi persoanele care au cauzat situatia, sunteti parte a problemei si sunteti de partea lui. Decat sa va asteptati ca el sa execute imediat orice ii cereti, pregatiti-l inainte: “Dragul meu peste 5 minute vom pleca acasa, o sa te rog sa pregatesti, sa ne adunam jucariile, sa incheim jocul”. Asta il ajuta sa faca mai usor mutarea, de pe o activitate pe alta, in mod treptat.

–       Incercati sa nu va suparati, chiar daca se intampla sa creeze situatii in care sa va simtiti stanjeniti in fata altor persoane.

–       Stabiliti limite
Copii mici au nevoie sa stie care sunt limitele. Pentru asta trebuie sa le explicati si sa aveti grija ca cel mic stie care sunt (ex.):

  • Nu lovim alti copii
  • Ne tinem de manuta pe strada
  • Nu tipam

–       Incurajati-l. Oferiti-i oportunitati de a face propriile alegeri intr-un mediu controlat. Daca ii pregatiti hainutele, sa isi aleaga el una din cele doua oferite de voi sau una din cele doua povesti pe care sa le cititi seara. Spuneti-i ce poate sa faca, mai degraba decat ce e interzis sa faca. In loc de: “Nu arunca mingea in casa! Mergem afara si aruncam mingea impreuna!”.

Respectati universul in care cel mic traieste la varsta de doi ani si ritmul in care el intelege lucrurile. Nu toti copii reactioneaza la fel, dar atata timp cat sunteti consecventa si rabdatoare, cel mic va observa ca sfidarea nu este calea prin care sa obtina ceea ce doreste.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.