Șervețelele umede si rolul lor în igiena copilului

20 Jan 2014


mama responsabilaȘervețelele umede sunt foarte utile atunci când mergi cu bebelușul la plimbare, în vizită, rezolvând problema schimbării scutecului la timp, chiar și în afara casei, pentrua nu lăsa pielea copilului în contact cu scaunul o perioadă nejustificat de lungă de timp (până când ajunge din nou acasă). Au fost gândite pentru a asigura igiena în timpul călătoriilor neînlocuind apa de robinet și săpunul (adecvat vârstei și tipului de piele) ca și principalul mijloc de îndepărtare a murdăriei.

Ce sunt de fapt șervețelele impregnate?
Sunt șervețele fabricate din hârtie printr-o tehnologie specială astfel încât să conținămult aer, sunt poroase, au o suprafață fină ce nu zgârie, absorb o cantitate mare de apă și sunt mult mai rezistente decât șervețelele normale. Sunt îmbibate cu apă sau alte soluții, ca de exemplu alcooli (alcool izopropilic) în funcție de scopul pentru care au fost fabricate și conțin, de asemenea,agenți de hidratare și parfum. Sunt ambalate în recipiente sau pachete de plastic pentru a se menține umede iar modul de împachetare permite scoaterea ușoară din ambalaj.

Primele astfel de șervețele au fost fabricate în anii ’80 iar în 1990 compania Kimberly- Clark (producător Huggies și Pampers) a fabricat primele șervețele dedicate igienei sugarilor. Ulterior, pe măsură ce procesul de fabricare a devenit tot maicunoscut, au apărut șialte companii producătoare mai mici, astfel încât acum există o varietate extrem de mare de șervețele – impregnate sau nu, cu sau fără aloe vera, cu sau fără parfumuri, de unică folosință sau nu, în diferite tipuri de ambalaje.

Șervețelele umede sunt impregnate diferit în funcție de scopul pentru care au fost fabricate:

 • cele mai populare sunt șervețelele umede de unică folosință destinate igienei din timpul schimbării scutecului (baby wipes), șervețele pe care părinții le folosesc deseori și pentru a curăța copilul atunci când vomează sau pentru igiena feței și a mâinilor acestuia. În foarte scurt timp șervețelele umede au devenit o parte a trusei pentru schimbarea scutecului copilului. Nu conțin niciodată alcool deoarece acesta produce iritații severe și uscarea pielii copilului.

Există și șervețele reutilizabile care sunt, de fapt, bucăți de material (bumbac, bambus, frotir, fleece) ce se umezesc la nevoie (cu apă) și nu conțin balsam sau parfumuri.

 • șervețele cosmetice anti-acnee, pentru îndepărtarea machiajului sau a lacului de unghii.
 • șervețelele dedicate igienei personale pentru mâini, față, corp, igiena intimă sau care  înlocuiesc hârtia de toaletă, folosite în special în restaurante sau de către companiile aeriene.

Șervețelele umede pentru mâini sunt impregnate cu apă și alcool, au proprietăți dezinfectante și au devenit tot mai populare după epidemia de gripă din 2009. Primele tipuri de șervețele umede conțineau doar apă și parfum, curățând mâinile și fața prin frecare. După ce săpunurile antibacteriene au devenit ”la modă” și șervețelelor li s-a adăugat alcool pentru a avea proprietăți antibacteriene. Sunt mai eficiente în curățarea mâinilor, alcoolul fiind un bun dezinfectant, se folosesc atunci când nu există nicio altă posibilitate de spălare a mâinilor. Au devenit foarte utilizate în școli înainte de mâncare, fac parte din cutia pentru gustarea copilului, sau după folosirea toaletei. Mamele folosesc deseori aceste șervețele pentru a curăța obiectele cu care vine în contact copilul în restaurante sau zona de joacă.

Important de știut atunci când cumpărăm șervețele umede:

 1. modul de ambalare: de obicei prețul variază foarte mult în funcție de ambalaj, după ce dobândiți puțină experiență va fi mai util să cumpărați cutia reutilizabilă pentru păstrarea șervețelelor în timpul călătoriei, pe care o umpleți periodic dintr-un pachet mai mare și mai ieftin de șervețele.
 2. foarte puține tipuri de șervețele pot fi aruncate în toaletă, citiți cu atenție eticheta pentru a evita înfundarea țevilor cu șervețele aruncate din greșeală în locul nepotrivit.

 

Șervețele impregnate pentru schimbarea scutecului. Cu ce? Ce anume le conferă proprietatea de a curăța?

Hârtia specială a șervețelelor pentru schimbarea scutecului este impregnată cu diferite soluții, fiecare având un rol bine definit:

 • Conservanți: șervețelele sunt impregnate cu soluții apoase sau pe bază de emulsii, ambele necesită conservanți pentru a le proteja de contaminarea cu bacterii sau ciuperci. Acești conservanți împiedică multiplicarea bacteriilor în șervețele pentru a nu produce infecții celor care le utilizează. Șervețelele care conțin o cantitate mare de alcool (mai mult de 15%) nu necesită adausul altor conservanți deoarece alcoolul oprește dezvoltarea germenilor. În schimb șervețelele cosmetice și cele pentru igiena personală au întotdeauna conservanți.
 • Parfumuri volatile – uleiuri și extracte florale, de citrice, etc unele dintre ele având un ușor efect antiseptic (de exemplu uleiul din arbore de ceai).
 • Surfactanți sau agenți activi de suprafață în prezența cărora apa din șervețele poate înlătura mai ușor murdăria și o poate chiar dizolva. Are rol în formarea unei spume prin amestecul apei din șervețele cu diferite uleiuri.
 • Emolienți care fac un film protector la nivelul pielii pentru a menține pielea hidratată și împiedică pierderea de apă din piele. Unii producători folosesc aloe vera în acest scop.
 • Alte componente: agenți de ajustare a pH-ului la 4.5-5 (egal cu pH-ul normal al pielii), antioxidanți ce împiedică degradarea uleiurilor ce impregnează șervețelele, degradare care ar produce mirosuri neplăcute, agenți de hidratare care mențin apa în piele împiedicând deshidratarea.

Atenționări speciale privind utilizarea șervețelelor impregnate pentru schimbarea scutecelor:

 1. Riscul de infecție: ștergeți cu atenție zonele dintre plici și șanțurile unde pot rămâne materii fecale – sursă de infecții ale pielii dar și sursă frecventă de infecții urinare (produse de  bacteriile urcate prin uretră spre vezica urinară și rinichi). Întotdeauna ștergeți dinspre față spre spate, pentru a nu favoriza răspândirea bacteriilor. Spălarea copilului,după fiecare scaun, sub jet de apă este o metodă mai ușoară și mai eficientă de prevenire a infecțiilor.
 2. Macerarea pielii: după curățare pielea trebuie uscată bine apoi se aplică o cremă cu rol de barieră de protecție (de obicei pe bază de oxid de zinc sau pe bază de parafină) ce nu permite contactul direct al scaunului acid cu pielea bebelușului. Pielea iritată se poate apoi infecta ușor cu bacterii, ciuperci sau virusuri.
 3. Alergia: în 13 ianuarie 2014 Asociația Americană de Pediatrie a raportat rezultatele unui studiu desfășurat între 2011-2013 conform căruia unul dintre conservanții folosiți pentru impregnarea șervețelelor poate declanșa dermatită de contact severă și rezistentă la tratament, și care se rezolvă complet după renunțarea la folosirea șervețelelor umede. Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI) sunt o combinație de conservanți folosiți frecvent în compoziția cremelor și a produselor de întreținere. Recent s-a renunțat la MCI, folosindu-se doar MI în încercarea de a diminua riscul de reacții alergice de contact. Dar acest studiu raportează existența a 6 cazuri de dermatită cronică severă la nivelul feselor și feței, rezistentă la tratamente multiple antibiotice și cortizonice, toți copiii foloseau șervețele umede ce conțineau MI (fără MCI) iar testele au confirmat alergia la MI și MCI. Acesta este prima raportare a dermatitei de contact produsă de MI la copil în SUA.

 

Fetiță în vârstă de 8 ani cu dermatită de contact produsă de MI (SUA)

Dermatita de contact produsă de MI din șervețelele umede folosite la schimbarea scutecului este deseori diagnosticată eronat ca și eczemă, infecție (impetigo) sau psoriazis. Părinții cred că dermatita este produsă de un tip de șervețele și îl schimbă cu un alt tip dar, problema rămâne, deoarece șervețelele conțin același conservant. Se estimează că aproximativ 2.5% din populație are dermatită de contact produsă de MI.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.