Scrisoare pentru tati

03 Dec 2013


Draga tata,

…tu trebuie sa stii ca esti mai mult decat celalalt adult din casa. Rolul tau este unul pe care nimeni nu il poate inlocui. Mi-as dori sa cred ca iti dai seama de acest lucru iar daca pana acum nu te-ai gandit, atunci poate acesta este momentul sa incepi! Taticii implicati in dezvoltarea copilului ii aduc beneficii acestuia de care cel mic merita sa profite.
Primul lucru la care trebuie sa fii atent este relatia pe care o ai cu mama copilasului. Prin aceasta relatie nu faci decat sa oferi un exemplu copilului tau, iar acum gandeste-te tu ce fel de exemplu vrei sa fii? Daca copilul tau e baiat inseamna ca, prin comportamentul pe care il ai cu mama lui, il inveti cum sa se comporte in relatia cu fetele. Pe de alta parte, daca copilul tau este fetita atunci, prin comportamentul tau, ii arati ce asteptari trebuie sa aiba de la baietii pe care ii va intalni atunci cand va creste (tu ce ti-ai dori sa aleaga fetita ta?). Aici trebuie sa facem o mentiune: acest principiu se aplica si in cazul familiilor in care parintii sunt divortati – o relatie buna intre parintii divortati este cheia functionarii copilului.

Al doilea lucru la care trebuie sa te gandesti este faptul ca, studiile spun, ca un tata activ si atent la dezvoltarea copilului poate duce la abilitati verbale mai bune in cazul celui mic, o mai buna functionare intelectuala (probabil pentru ca, generic spus,marea majoritate a tatilor au un stil mai matematic/mai logic de abordare a situatiilor, mecansim pe care il invata si copilul) iar aceasta functionare intelectuala mai buna duce si la achizitii academice semnificative in cazul adolescentilor.

In al treilea rand, copiii care au parte de un tata implicat in viata lor se simt mai in siguranta din punct de vedere emotional, sunt increzatori in a explora mediul care ii inconjoara si, pe masura ce cresc au interactiuni sociale mai bune cu cei de varsta lor. Mai mult, o relatie stabila si pozitiva cu tatal ii poate invata pe copiisa nu se implice in situatii problematice la scoala sau in mediul social in care isi desfasoara activitatea.
Pe scurt, tu tata, aiun rol puternic in dezvoltarea copilului tau si atunci nu iti ramane decat sa faci ca acest rol sa fie si unul pozitiv. Castigurile pe care un copil le are din relatia cu tine ca tata nu le poate obtine de nicaieri asa ca cel mai important lucru este sa te mobilizezi sisa iti faci un plan. Pentru inceput raspunde la cateva intrebari: Cum iti doresti sa fii vazut de catre copilul tau? Care este imaginea pe care o ai despre tatal tau? Ce ai face altfel? Ce ai pastra din comportamentul lui? Ce poti face acum pentru dezvoltarea emotionala si comportamentala a copilului tau? (si aici nu ne gandim la jocurile pe care i le cumparam si la vacantele pe care i le oferim)

Cheia este la tine!

Ce zici?

Deschizi usa…cu cel mic de mana?

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.