Sarcina, emotiile negative si efectele asupra celui mic

06 Sep 2013


Sarcina, în multe cazuri, poate să însemne nu numai acea perioadă frumoasă pe care multe dintre noi ne-o imaginăm, ci şi o perioadă cu emoţii negative. Depresia pre şi postpartum este cea mai frecvent întâlnită tulburare emoţională asociată acestei perioade din viaţa unei femei. Unul dintre primele lucruri pe care le fac viitoarele mame este să ascundă faptul că nu se simt confortabil emoţional în această perioadă. Fac asta cu gândul că nu este normal ca în perioada în care totul ar trebui să pară un miracol să simtă tristeţe profundă.

Iata pe scurt, cum ne dăm seama că avem o problemă din această categorie: oricât mă chinui nu reuşesc să ies din starea de tristeţe, plâng cel puţin o dată pe zi, tristeţea este un lucru pe care îl simt aproape permanent, îmi e greu să mă concentrez, nu îmi mai face plăcere să fac o grămadă de lucruri care înainte îmi plăceau, nu am un somn normal (fie dorm prea mult, fie dorm prea puţin), nu am o alimentaţie corectă (fie mănânc puţin, fie nu prea mănânc), nu am energie, mă enervez rapid din absolut orice, am impresia că starea asta va dura o veşnicie – acestea sunt stările generale pe care le întâlnim atât în cazul simptomelor prepartum cât şi în cazul celor postpartum şi care ar trebui să ne pună puţin pe gânduri.
Există o serie de factori de risc care pot duce la asta. Cei mai frecvent întâlniţi în literatură de specialitate sunt: perioade emoţionale negative din trecutul femeii, relaţii familiale nu tocmai suportive, consum de substanţe, statut socio-economic scăzut, evenimente de viaţă stresante.

Probabil cele mai multe viitoare mame îşi spun: “Ok! Eu pot încerca să trec peste aceste lucruri, dar ce efect au emoţiile mele asupra copilaşului?” Aici apar câteva studii care vin să scoată în evidenţă diverse efecte asupra copilului, deşi, este destul de dificil de evaluat acest lucru. În cadrul acestor studii s-a reuşit o asociere între simptome emoţionale negative în cazul mamei şi factori care prezic: complicaţii la naştere, naştere înainte de termen, greutate mai scăzută a fătului, circumferinţa mai mică a capului copilului, scor Apgar mai scăzut.

Pe lângă aceste consecinţe pe termen scurt şi mediu asupra fătului/copilului, studiile arată că simptome depresive din perioada prepartum prezic simptome depresive în perioada postpartum. În acest caz poate să apară greutatea mamei de a se ocupa de copil: incapacitatea de a alăpta, de a se odihni în perioadele când copilul nu o solicita, stări de furie şi frustrare care o împiedica în a se focaliza pe îngrijirea celui mic. Deci efectele stării emoţionale ale mamei asupra copilului continua şi după naştere.
Astfel, problemele emoţionale asociate sarcinii şi perioadei postpartum nu le afectează doar pe mame, ci îi afectează şi pe copii atât intrauterin, cât şi după naşterea lor. Sarcina nu mai este un lucru atât de uşor de obţinut iar apariţia copilului nu mai este un lucru atât de natural ca acum 50-100 de ani. Viaţa noastră s-a schimbat atât de mult şi atât de repede încât şi lucrurile naturale devin mai greu de realizat. În concluzie, e important să acordăm atenţie şi acestor probleme emoţionale şi, în momentul în care simţim că ceva nu este în regulă din acest punct de vedere, să apelăm la un specialist care ne pot oferi sprijin şi o mână de ajutor.

Doamnelor, sarcina este o perioadă miraculoasă! Nu o lăsaţi umbrită de frica unor probleme emoţionale! Acţionaţi!

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.