Rolul tatalui la momentul nasterii si in primele zile de la nasterea bebelusului

16 Jan 2013


Ati aflat ca veti fi tatic! Felicitari! Cu siguranta avalansa de intrebari, incertitudini este la cote maxime. Nelamuriri cu privire la schimbatul scutecului, noptile albe, partenera indispusa sau participarea la nastere? Informatii multe, pareri pro si contra.

Rolul tatalui la momentul nasterii si in primele zile de la nasterea bebelusului

Este demonstrat faptul ca prezenta tatalui in viata copilul are un impact major, dar cum ramane cu prezenta tatalui in sala de nasteri?
Momentul nasterii este o ecuatie necunoscuta atat pentru mama, daca este la prima nastere, cat si pentru tata. Dezbateri pe aceasta tema exista, exista cupluri care hotarasc ca in momentul nasterii, tatal sa fie prezent, dar aceasta decizie apartine in totalitate cuplului. Daca tatal considera ca este pregatit sa ia parte activ la fenomenul nasterii, iar partenera nu se simte inhibata de prezenta lui in sala de nasteri, nu exista nici un motiv real pentru ca acest lucru sa nu se concretizeze. Studiile arata ca prezenta si sprijinul tatalui in timpul travaliului si a nasterii sunt importante pentru succesul mamei in a avea o nastere naturala, normala. Este o combinatie de elemente din mediul fizic (spital, asistente, doctor) cu care mama ia contact si elemenetele emotionale pe care le experimenteaza, iar in momentul in care toate acestea produc echilibru si mama se simte in siguranta, in liniste, se poate vorbi despre o nastere in conditii optime. De aceea multe mamici doresc suportul partenerului in astfel de momente sau, mai nou, suportul unei persoane specializate, doula care ofera sprijin  fizic, sufletesc in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani dupa nastere.

Rabdarea, toleranta si timpul sunt cele trei elemente care vor defini perioada imediat dupa nastere. Rolul taticului inainte si dupa nastere este primordial: conform studiilor efectuate de neurologi, s-a demonstrat ca in momentul in care parintele interactioneaza cu copilul, sistemul limbic, partea emotionala din creier, rezoneaza si se ajusteaza reciproc. Astfel ca dragostea fata de cel mic este o interactiune complexa de biochimie si comportament, dragoste care se va rasfrange si asupra mamei, daca este suport, armonie și echilibru.

Cel mai important lucru pe care puteti sa il faceti este sa petreceti cat mai mult timp cu nou nascutul. Cercetarile au demonstrat ca legatura materna si paterna este extrem de importanta inca din primele zile de viata, situatie testata si demonstrata. Cu cat va petreceti mai mult timp impreuna, cu atat veti avea un copil care va avea o crestere armonioasa si echilibrata. Tineti minte, nu cantitatea conteaza, ci calitatea timpului petrecut cu copilul dvs.
Stiati că bebelusii pot distinge intre vocile parintilor si cele ale persoanelor straine inca de la saptamana 30 de sarcina. S-a demonstrat de asemenea ca daca tatal vorbeste cu bebelusul pe perioada sarcinii, acesta va recunoaste ulterior vocea tatalui, astfel ca pentru stabilirea conexiunii intre cei doi, partenerul dvs poate sa-i cante, sa-i vorbeasca, sa-si alinte puiul, nu doar in momentele cand este morocanos. O legatura care se poate stabili intre cei doi este implicarea tatalui in masajul nou-nascutului, atat de benefic pentru calmarea colicilor, ajuta la respiratie, elimina tensiunea.

Cereti ajutor si nu adoptati rolul de mama eroina, in sensul ca le puteti face pe toate. O data cu venirea bebelusului, tatal este pe locul doi – centrul universului, atentia si afectiunea mamei va fi redirectionata catre noul membru al familiei. Ajutati-l pe partener sa intre in noul rol: de multe ori vrea sa ajute, dar nu stie ce are de facut, ce ar fi benefic pentru dumneavoastra si nou nascut…

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.


Warning: Unknown: Failed to write session data (memcache). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/apachetmp/sessions) in Unknown on line 0