Riscul de asfixie la copii

08 Mar 2012


Alimente, monede sau jucării pot fi periculoase pentru copii? De ce?

Copiii, în special cei mai mici de 3 ani, sunt expuși riscului de sufocare cu alimente, monede sau jucării, aceeași situație putându-se întâlni la copilul de orice vârstă. Introducerea unor obiecte de dimensiuni mari în gură, faringe sau în trahee împiedică trecerea aerului din exterior spre plămân. Episoadele tranzitorii, neurmate de aspirarea obiectelor străine sau alimentelor în trahee, sunt cele mai frecvente și copiii nu ajung la medic. Obstrucția parțială permite trecerea unei cantități insuficiente de aer spre plămâni și este recunoscută cu ușurință deoarece copilul respiră cu dificultate. În obstrucția completă aerul nu ajunge din exterior la plămâni, copilul nu poate respira și poate fi fatală. Obstrucția căii aeriene, situație în care copilul respiră cu dificultate sau nu respiră deloc necesită intervenție medicală de urgență.
Copilul este vulnerabil datorită abilității insuficient dezvoltate de a mesteca și înghiți alimentele. De asemenea, copilul mic își introduce frecvent obiecte în gură aceasta fiind modalitatea lui de a explora mediul înconjurător.

De ce este copilul mic mai expus riscului de asfixie?

Copilul știe să sugă și să înghită de la naștere. Are, de asemenea, reflexe involuntare care îl protejază de asfixie: reflexul faringian este foarte bine dezvoltat – musculatura fundului gâtului se contractă involuntar atunci când alimentele ce nu au fost mestecate sau obiecte de dimensiuni mari ajung în faringe, împingându-le înapoi în gură; reflexul de tuse este provocat de pătrunderea în trahee a oricărui obiect străin pe care încearcă astfel să îl elimine; reflexul de închidere a căii aeriene în momentul în care prin zona inferioară a faringelui, zonă comună respirației și alimentației, trece un aliment. Dentiția apare în jurul vârstei de 6 luni prin apariția incisivilor, dinți utilizați pentru tăierea alimentelor. Înainte de erupția molarilor copilul are posibilitatea de a mușca părți din alimente, folosind incisivii, dar nu poate zdrobi și pregăti alimentele pentru înghițire. Molarii necesari pentru zdrobirea și amestecarea alimentelor apar la aproximativ 1,5 ani dar maturizarea procesului de masticație, de zdrobire, amestecare a alimentelor și formare a bolului alimentar se produce doar târziu în copilărie. Copiii între 3 și 4 ani, deși au molari, încă învață cum să mestece alimentele. Este și vârsta la care atenția îi este distrasă cu ușurință în timp ce ei trebuie să acorde atenție maximă mâncatului. Desfășurarea de către copil a altor activități în timp ce manâncă va crește riscul de aspirație: copilul care merge sau aleargă, râde sau vorbește în timp ce mănâncă sau manâncă foarte repede are risc crescut de asfixie. Jocurile copiilor ce presupun aruncarea alimentelor în aer și apoi prinderea lor în gură sau umplerea gurii cu o cantitate mare de alimente crește riscul de a se sufoca cu alimente. Copilul mai mic de 4 ani precum și copilul cu întârziere în dezvoltare nu are suficiente abilități cognitive, de control al comportamentului pentru a mesteca bine alimentele și a înghiți lent. Cei cu boli neuromusculare sau alte boli care afectează coordonarea neuromusculară complexă din timpul procesului de înghițire necesită o atenție specială privind prevenirea obstrucției căii aeriene indiferent de vârstă.În contrast cu reflexul faringian bine dezvoltat, calea aeriană a copilului este mult mai vulnerabilă la obstrucție decât cea a adultului. Datorită diametrului mic se obstruează ușor, cu obiecte de mici dimensiuni. Acumularea de mucus și secreții în jurul corpului străin reduce și mai mult spațiul respirator dar poate produce, de asemenea, etanșeizarea corpului străin făcându-l mai dificil de dislocat. La sugar și copilul mic forța generată de curentul de aer în timpul tusei este mult redusă față de adult, motiv pentru care tusea este mai puțin eficientă în a disloca un corp străin ce obstruează total sau parțial calea aeriană.

Cum putem proteja copilul?

Cel mai frecvent copilul se sufocă cu alimente, monede, baloane sau jucării. Anumite caracteristici cum sunt forma, mărimea sau consistența jucăriilor sau a alimentelor pot crește riscul de asfixie. Pediatrii, ORL-iștii, dentiștii și toți cei care se ocupă de sănătatea copilului trebuie să asigure educația privind prevenirea asfixiei copilului.

În cazul jucăriilor există o preocupare continuă privind evitarea accidentelor legate de asfixie. Etichetarea cu mențiunea pericolului reprezentat de jucării pentru copilul mai mic de 3 ani se face obligatoriu în cazul în care jucăria sau părți din aceasta are dimensiuni mici și poate fi introdusă în gura copilului (HG nr. 74/2011 privind siguranta jucariilor). În acest scop jucăriile și părțile lor detașabile sunt verificate utilizând un cilindru tronconic a cărui formă și dimensiuni simulează gura copilului. Orice obiect care trece prin acest cilindru poate produce asfixie copilului sub 3 ani. Obiectele rotunde, ovalare sau cilindrice – bile sau părți sferice ale unor jucării – au risc crescut de aspirație: dacă aceste obiecte au un diametru aproximativ egal cu cel al căii aeriene superioare pot închide complet calea aeriană și sunt, în același timp, dificil de dislocat. Episoadele fatale cele mai frecvente sunt produse de asfixia prin baloane din latex sau părți ale unui balon spart datorită posibilității acestuia de a se mula peste calea aeriană și a se etanșeiza la acest nivel.  Evaluarea riscului de asfixie în ceea ce privește jucăriile este obligația producătorului dar și a părintelui care trebuie să participe activ la evaluarea riscului pe care îl poate reprezenta o jucărie pentru copilul lui. Rolul părintelui este cu atât mai mare în cazul jucăriilor cumpărate la preț redus, sau din magazinele second-hand, a jucăriilor cumpărate din mașinile automate de vânzare sau utilizând internetul și care nu au, de obicei, etichete de avertizare corespunzătoare. Prezența mai multor copii în familie, cu vârste diferite, poate deveni o provocare, jucăriile necesare pentru dezvoltarea unui copil putând conține piese mici, periculoase pentru fratele mai mic.

Aspirația alimentelor este, în schimb, mai puțin controlată prevenirea bazându-se mai mult pe educația părinților. Cele mai periculoase alimente, după jucăriile de dimensiuni mici, sunt alimentele cu formă apropiată de cea a căii aeriene, de exemplu hot dog-ul deoarece este un aliment cu formă cilindrică, cu dimensiune apropiată de cea a căii aeriene și compresibil ceea ce permite obstrucția completă a căii aeriene. Alte alimente cu risc crescut sunt bomboanele, jeleurile, alunele, nucile, semințele, boabele de strugure, morcovi, mere, popcorn, bucățelele de ciocolată sau unt de arahide folosite la pregătirea prăjiturilor, guma de mestecat și cârnații. Marea majoritate sunt periculoase datorită formei rotunde sau cilindrice, asemănătoare cu a căii aeriene; în schimb untul de arahide la fel ca și baloanele din latex își modifică forma mulându-se peste calea aerieană și formează un dop etanș greu de dislocat și extras. Prevenirea obstrucției căii aeriene cu alimente nu beneficiază de aceeași legislație privind etichetarea ca în cazul jucăriilor. În unele țări precum Suedia s-a introdus încă din 1979 etichetarea privind vârsta peste care pot fi consumate diferite alimente, iar începând din 1981 există etichete de avertizare privind riscul reprezentat de alunele cu coajă la copil. Principalul rol în prevenirea asfixiei alimentare la copil revine părintelui.

Monedele produc frecvent obstrucție dar, de obicei, este tranzitorie, monedele fiind ulterior înghițite. Ele traversează în mod obișnuit fără probleme tractul gastro-intestinal dar se pot și bloca la nivelul esofagului sau, rar, la nivelul valvei ileocecale situată între intestinul subțire și cel gros. Monedele blocate în esofag se extrag de către medic prin esofagoscopie sau sunt împinse în stomac de unde se evacuează apoi împreună cu alimentele.

Obstrucția produsă de baterii, de obicei discoide, este de asemenea, tranzitorie. Blocarea acestora în esofag necesită îndepărtarea lor de urgență deoarece pot produce eroziuni ale acestuia în numai câteva ore. Bateriile care traversează esofagul nu se mai blochează de obicei niciunde la nivelul tractului gastrointestinal.

Concluzii

Educația părinților, a educatorilor și a tuturor celor care au ca și responsabilitate grija față de copii, alături de intensificarea eforturilor legislative privind reducerea accesului copiilor la obiecte și alimente ce prezintă risc de aspirație vor reduce riscul de asfixie al copiilor.

Deoarece este imposibil a preveni toate episoadele de asfixie la copil este esențială învățarea resuscitării cardio-pulmonare și a primului ajutor în caz de asfixie de către părinți, profesori și alte persoane care au în grijă copii, mai ales în cazul copiilor cu risc crescut de aspirație.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.