Reproducerea umana asistata medical cu tert donator

02 Sep 2013


Noul Cod civil roman, in vigoare de la 1 octombrie 2011, la capitolul destinat reglementarii rudeniei, consacra o intreaga sectiune pentru chestiunea reproducerii umane asistata medical cu tert donator, inspirata dupa modelul francez si canadian.

Actul donarii este unul gratuit.

Legea civila prevede ca reproducerea umana asistata medical cu tert donator nu determina nicio legatura de filiatie intre copil si donator. Nicio actiune nu poate fi pornita impotriva donatorului. Parinti nu pot fi decat un barbat si o femeie sau o femeie singura.
Parintii (casatoriti sau necasatoriti) sau femeia singura care, pentru a avea un copil, doresc sa recurga la reproducerea asistata medical cu tert donator, trebuie sa isi dea consimtamantul in prealabil, in conditii de confidentialitate, la notar.

In cazul decesului, al divortului sau al separatiei de fapt a parintilor, survenite anterior momentului conceptiunii realizate cu tert donator, consimtamantul ramane fara efect. De asemenea, consimtamantul poate fi revocat oricand, in scris, inclusiv in fata medicului chemat sa asigure actiunea de reproducere.

Nimeni nu poate contesta filiatia copilului pentru motive ce tin de reproducerea asistata medical si nici copilul astfel nascut, nu poate contesta filiatia sa.

Sotul mamei poate tagadui paternitatea copilului, daca nu a consimtit la aceasta procedura de reproducere. Ca atare, sotul mamei este prezumat a fi tatal copilului.

Cel care, dupa ce a consimtit la reproducerea umana asistata medical cu tert donator, nu recunoaste copilul astfel nascut in afara casatoriei, raspunde fata de mama si fata de copil, moral si material. In acest caz, paternitatea copilului se stabileste pe cale judecatoreasca.

Tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducerea umana aistata medical cu tert donator, ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala.
Orice informatii privind reproducerii umane asistata medical sunt confidentiale.Totusi, in cazul in care, in lipsa unor astfel de informatii, exista riscul unui prejudiciu grav pentru sanatatea paersoanei astfel concepute sau a descendentilor acesteia, instanta poate autoriza transmiterea lor, in mod confidential, medicului au autoritatilor competente.

Oricare din descendentii persoanei astfel concepute poate sa se prevaleze de acest drept, daca faptul de a fi privat de informatiile pe care le cere, poate sa prejudicieze grav sanatatea sa, ori a unei persoane care ii este apropiata.

Reproducerea umana asistata medical cu tert donator va primi o reglementare juridica  detaliata, printr-o lege speciala, care va fi prioritara in aplicare.

Activitatea va fi organizata si controlata de Ministerul Sanatatii, respectiv supravegheta si controlata de Agentia Nationala pentru Transplant.

Autor:

E-mail:
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.