Relaţia bunicilor cu copiii tăi

20 Feb 2012


Cum se transforma relaţia dintre tine şi părinţi atunci când apar nepoţii

Te-ai confruntat cu situaţii în care erai copleşită de prea multe sfaturi primite de la părinţi?

Devenind părinte, relaţia pe care o aveai cu părinţii tăi se schimbă , într-una mai bună sau una deranjantă. Pentru a face faţă acestei tranziţii este de preferat să stabileşti limite dar, atenţie, pentru a nu răni sentimentele celor dragi. Orice aspect pe care vrei să-l discuţi cu părinţii în ceea ce priveşte relaţia cu copilul trebuie să fie adresat pe un ton calm şi într-un mod constructiv.

Bunicii – prea duri cu tine prea îngăduitori cu copiii tăi

Relatia bunicilor cu copiii taiDe multe ori bunicii îşi manifestă rolul parental asupra copilului lor, de exemplu pot să fie contraziceri sau mici certuri de faţă cu nepoţii. Ceea ce e total greşit, deoarece autoritatea părinţilor este subminată de către bunici iar nepoţii percep mesajul că bunicii au cea mai mare putere, deoarece ei ştiu să se impună, ştiu mai multe decât părinţii lor. Aceste situaţii se pot rezolva discutând cu părinţii tăi, rugându-i să amâne astfel de discuţii dacă sunt şi copiii în preajmă sau, eventual, să părăsiţi încăperea pentru a rezolva situaţia.
Din dragoste pentru nepoţii lor, şi aflându-se pentru prima dată în rolul de bunici, aceştia încalcă regulile stabilite de părinţi. Dacă bunicii au parte de primul nepot, de obicei îl răsfaţă pe acesta depăşind de multe ori limitele. Îi cumpără prea multe haine, prea multe dulciuri, îi lasă pe copii să mănânce ce îşi doresc, la bunci totul e permis.

Cel mai potrivit ar fi să discutaţi cu bunicii copilului despre urmările pe care le are încălcarea regulilor stabilite de voi. De asemenea, este important să discutaţi despre motivele pentru care bunicii au încălcat regulile: se poate să le considere ineficiente, sau să nu fie de acord cu ele, sau nu le cunosc, dar acest lucru trebuie discutat cu voi, să fiţi toţi în acord.

 

Schimbările pe care nu le înţeleg bunicii

În ceea ce priveşte creşterea şi educarea copilului, toată lumea are opinii şi sfaturi, începând de la părinţii tăi, părinţii partenerului, unchi, mătuşi. Este absolut normal să faci alegeri şi să iei decizii care să fie diferite faţă de cele ale mamei tale. De multe ori, orice decizie ai lua, mamele partenerilor sau propriii părinţi nu vor fi de acord cu tine. De exemplu, în vremurile de demult, nu se punea accent pe intimitate, pe faptul că e bine ca un copil să aibă de mic camera lui. Acum tu îţi permiţi, ai spaţiu şi doreşti ca cel mic să doarmă în camera şi în patuţul lui. De la părinţi o să auzi următoarele: e prea mic, cum să stea singur, va plânge, nu ţi-e milă de el….etc.

Să fii atentă,  de multe ori fără rea intenţie, bunicii fac sesizări cu privire la unele lucruri care nu sunt bine făcute. Şi acest lucru se întâmplă deoarece fiecare persoană are stilul propriu de a acţiona. Chiar dacă ne referim la a găti, a face curăţenie, a îmbrăca copilul, etc. Uneori bunicii sunt cei care nu acceptă schimbările pe care le aduce noua generaţie fiindcă orice noutate înseamnă un risc de a ieşi din zona de confort. Şi e mult mai convenabil să faci ceea ce erai obişnuit să faci până la un moment dat.Comunicaţi! Cele mai multe neînţelegeri se pot rezolva discutând

Comunicarea stă la baza relaţiei dintre tine şi părintele tău. Încearcă să-i explici care sunt motivele pentru care ai stabilit anumite reguli, care sunt avantajele lor, ce îl învaţă pe copil etc. S-ar putea ca uneori lucrurile să nu iasă prea bine, s-ar putea să existe greşeli de ambele părţi însă în orice familie au loc astfel de întâmplări. Important este ca reacţia ta să nu fie una agresivă, ci raţională.

Discută cu părinţii tăi despre faptul că fiecare părinte, în momentul în care îşi asumă pentru prima dată acest rol, e normal să şi greşească şi din greşeli putem să învăţăm.

Comunicarea şi răbdarea sunt elementele care duc la o relaţie sănătoasă şi fericită cu toţi membrii familiei!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.