Reintoarcerea la serviciu dupa concediul de maternitate

24 Jul 2012


 

Cum crezi că va fi reîntoarcerea la serviciu după concediul de maternitate? Va fi grea sau uşoară? Te întorci de nevoie sau pentru că doreşti să-ţi reiei activitatea profesională? Reaminteşte-ţi motivele pentru care vrei să te întorci la serviciu şi motivele pentru care vrei să rămâi acasă cu bebeluşul tău. Pune-le în balanţă şi ia decizia protrivită! Dar nu uita că primul pas spre acomodare este să fii împăcată cu decizia pe care ai luat-o.
Reintoarcerea la serviciu dupa concediul de maternitate

Astăzi eşti o mamă cu normă întreagă, mâine vei fi una doar cu jumătate de normă. Eşti încântată de gândul că vei începe serviciul, dar în clipa următoare te gândeşti la copil. Apar conflicte interioare, îţi pui întrebări şi îţi faci griji.

1. Prima întrebare este: sunt o mamă rea?

Răspuns: Aminteşte-ţi că despărţirea de copil nu înseamnă că-l abandonezi. Priveşte-o ca o etapă importantă în dezvoltarea lui.

 

2. A doua întrebare: Cu cine rămâne copilul meu?

Răspuns: în cel mai fericit caz cu bunicii, la creşă sau cu un babysitter. Contactul lui cu alte personae îl va ajuta să socializeze, să fie flexibil, să descopere lucruri noi.3. A treia întrebare: O să fac faţă sarcinilor de la serviciu şi celor de acasă?

Răspuns: Foloseşte metoda agendei în care să incluzi activităţile cotidiene şi încearcă să implici familia la treburile casnice, astfel încât să ai mai mult timp pentru tine şi bebeluş.

Reîntoarcerea poate fi grea dacă pe perioada concediului de maternitate ai fost înlocuită de către altcineva. În această situaţie nu-ţi mai găseşti locul în vechiul colectiv. De aceea este indicat ca pe perioada concediului de maternitate să păstrezi legătura cu colegii de departament, să fii la curent cu noutăţile din firmă. Revenirea poate fi şi uşoară dacă ai sprijinul şefului. Stabiliţi de la început care sunt aşteptările lui, ce se  schimbă şi ce rămâne la fel. Trebuie să ştii că nimeni nu se aşteaptă de la tine să fii 100% eficientă de la început. Prima dată trebuie să reintri în starea locului. Te poţi reîntoarce la început cu jumătate de normă, iar cînd te simţi pregătită treci la normă întreagă. Chiar dacă şeful are înţelegere pentru noua situaţie, nu abuza de asta. Dovedeşte că eşti un bun profesionist lăsând problemele personale la uşa biroului. Cum faci asta? Îţi selectezi priorităţile. Când eşti la serviciu priorităţile sunt sarcinile de la birou, când eşti acasă familia trece în centrul atenţiei.

Nu uita să adopţi o atitudine pozitivă şi să fii fericită! Mamele fericite sunt mame bune.

Autor: Laura Soporan

Psihoselect

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.