Reflexele primitive ale nou-născutului

19 Mar 2012


 

Un reflex este o reacţie musculară involuntară apărută în urma unui stimul. Reflexele primitive sunt caracterizate prin prezenţa lor temporară la nou-născut. Aceste reflexe nu persistă (cu puţine excepţii) iar persistenta lor este un semn de afectare neurologică a copilului.

Medicul pediatru va verifica prezenţa acestor reflexe şi va urmări dezvoltarea copilului în funcţie de dispariţia lor.  Foarte importantă este absenţa acestora sau prezenţa lor doar unilateral (de o singură parte a corpului), indicând o afectare neurologică ce necesită investigaţii suplimentare.
Dintre ele merită menţionate următoarele:

Reflexul Moro

Apare de la naştere şi persistă până la aproximativ 3 luni.

Se declanşează când nou-născutul se sperie de un zgomot puternic sau când capul îi este lăsat să cadă pe spate. Va reacţiona prin extensia (întinderea) simetrică a membrelor asociată de extensia gâtului şi apoi flexia (unirea) membrelor urmată de plâns.

Absenţa unilaterală (într-o singură parte a corpului) a acestui reflex poate indica prezenţa unei pareze de plex brahial. Absenţa lui bilateral (în ambele părţi ale corpului) poate indica o afectare a creierului sau a măduvei spinării.

Reflexul de supt

Este prezent  de la naştere până la vârsta de 4 luni.

Apare când un obiect este aşezat pe buzele sau în gura nou-născutului, acesta începând să sugă. Acest reflex este important pentru supravieţuire, bebeluşul nu trebuie învăţat să se hrănească, pentru el aceasta este un reflex.

Reflexul de căutare

Acest reflex exista la naştere şi dispare la vârsta de 4 luni.

Se manifestă în momentul în care este atinsă zona din apropierea coltului gurii sau obrazul copilului, el îşi va întoarce capul în partea respectivă căutând obiectul cu care a fost atins. Acest reflex ajuta la găsirea sânului şi alimentare.

Reflexul de apucare palmară şi plantară

Reflexele primitive ale nou-nascutului

Apare de la naştere până la vârsta de 3-5 luni respectiv 9-12 luni.
Bebeluşul va strânge pumnul sau degetele de la picior dacă palma sau planta (talpa) este stimulată cu un obiect.

Reflexul mersului

Este prezent de la naştere şi persistă până la vârsta de 6 săptămâni – 2 luni.

Acest reflex se manifestă atunci când ţinând copilul în poziţie verticală, susţinându-i capul, piciorul este atins de o suprafaţă dură. Acesta îşi va ridica piciorul şi va face mişcări asemănătoare mersului.

Reflexul Babinski

Acest reflex poate persista în primul an de viaţă dar prezenţa lui dupa vârsta aceasta este indicator al  unei afecţiuni neurologice.

Atunci când este atinsă porţiunea laterală a plantei copilului, degetul mare face o mişcare de extensie iar celelalte degete se deschid ca un evantai.

Reflexul spadasinului

Este prezent de la 0-2 luni şi dispare la vârsta de 4 luni.

Apare atunci când la copilul aşezat pe spate i se întoarce capul într-o parte. Acesta va extinde (întinde) braţul şi piciorul de aceeaşi parte şi le va flecta (îndoi) pe cele de partea opusă.

Reflexul de înot

Apare la copilul sub 6 luni.

Acest reflex se declanşează când copilul atinge apa, începând să mişte braţele şi picioarele pentru a înota. Un bebeluş aflat cu capul sub apă îşi ţine automat respiraţia. Este important de a nu testa acest reflex acasă, ci sub supravegherea unui specialist.

Reflexul Galant

Este prezent de la naştere şi persistă până la 3-6 luni.

Apare atunci când la copilul aşezat cu faţa în jos, este atinsă porţiunea laterală a coloanei vertebrale, acesta va mişca şoldul de partea respectivă.

Reflexul Babkin

Apare şi la prematuri şi dispare până la 10 săptămâni.

Aplicarea unei presiuni uşoare la nivelul ambelor palme ale unui nou-născut, determină deschiderea largă a gurii acestuia, rotirea si flexia capului.

Reflexul de redresare a capului

Acest reflex există începând cu 2-5 luni şi ajută copilul a învăţa să se menţină în poziţie ridicată.

Copilul aşezat pe spate este tras de mâini până ajunge în şezut. Acesta va încerca să menţină capul în poziţie verticală dar nu va reuşi.

Reflexul de târâre

Este prezent până la vârsta de 3 luni.

Aşezat pe burtă, copilul va lua o poziţie de târâre cu picioarele îndoite şi mâinile utilizate ca suport, încercând să se împingă înainte şi îşi ridică uşor capul întorcându-l dintr-o parte în alta. Este important totuşi a nu se lăsa bebeluşul cu faţa în jos pe o suprafaţă moale, pentru a nu se sufoca.

Reflexul de paraşută

Apare la 6-9 luni de viaţă şi este unul dintre puţinele reflexe care persistă.

Dacă copilul este ţinut într-o poziţie în care este lăsat să cadă uşor în faţă, îşi va întinde mâinile. Acest reflex protejează copii în timpul căderilor.

Alte reflexe ce se păstrează până la vârsta adultă sunt:

Reflexul de clipire – apare atunci când ochiul este atins sau stimulat de o sursă de lumină.

Reflexul de tuse – se declanşează tusea când este stimulat tractul respirator.

Reflexul faringean – apare când este stimulat fundul de gât şi se declansează voma.

Reflexul de strănut declanşat când este stimulată cavitatea nazală.

Autor:

E-mail:
ana.galamb@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.