Recomandari privind aportul necesar de acid folic in sarcina

25 Feb 2014


mama responsabilaDin momentul in care o femeie intrerupe orice metoda contraceptiva, pana in saptamana a 12-a de sarcina, acidul folic este un supliment esential. Denumit si folat sau folacin, acidul folic face parte din complexul vitaminelor B si este una dintre putinele substante nutritive care previne defectele tubului neural.
Tubul neural, din care se se formeaza maduva spinarii fatului, se dezvolta imediat dupa conceptie, poate chiar inainte ca mama sa stie ca este insarcinata. In lipsa cantitatii necesare de acid folic, este posibil ca tubul neural sa nu se inchida complet, ceea ce face ca maduva spinarii sa ramana expusa, cauzand afectiunea numita spina bifida. Nou-nascutii cu ananceflie, o alta afeciune a tubului neural, nu supravietuiesc mult timp dupa nastere deoarece lor le lipseste o mare parte din creier (rareori chiar si tot creierul). Este evident deci faptul ca acidul folic este mai mult decat important pentru o sarcina sanatoasa.

Cercetari recente demonstreaza faptul ca un aport ridicat de acid folic ajuta la preventia a pana la 70% din cazurile de spina bifida. Surse naturale bogate in acid folic spre care viitoarea mamica trebuie sa se orienteze sunt legumele cu frunze de culoare verde-inchis (precum spanac si broccoli), citricele, legumele (de exemplu fasoale boabe, naut), graul incoltit, galbenusul de ou. In acest sens, este important ca legumele sa fie consumate crude sau doar putin fierte in abur. Din seria produselor care au fost imbogatie cu acid folic, medicii le recomanda viitoarelor mamici sa consume paine, orez, paste si fulgi de cereale.

In foarte multe situatii insa, acidul folic provenit din alimentatie este insuficient. Pentru mai multa siguranta, este important ca graviduta sa apeleze la un supliment de acid folic imediat dupa ce s-a hotarat sa renunte la contraceptie. Exista tablete de multivitamine care au in compozitie si acid folic, dar acestea nu sunt suficiente. Pentru ca riscul afectiunilor sa fie redus, o tableta de 400 micrograme de acid folic este necesara zilnic. Aceste tablete pot fi achizitionate de la orice farmacie sau magazin naturist fara reteta, deci nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu iti sunt accesibile.
In cazul in care ai nascut un copilas cu un defect al tubului neural, riscul ca si cel de-al doilea copil sa sufere de aceeasi afectiune este extrem de mare. Pentru a evita astfel de probleme si ingrijorari, medicul recomanda o doza mai mare de acid folic pe zi, aproximativ 4 miligrame.

Ne intereseaza experienta ta cu acidul folic in sarcina. Ai avut nevoie de suplimente? Ce ti-a recomandat medicul tau ginecolog?

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.