Întoarcerea mamei la serviciu; recomandări privind administrarea laptelui de mamă folosind biberonul (partea I)

24 Apr 2013


Laptele de mamă este cel mai bun aliment pentru copilul mai mic de 6 luni și continuă să fie o sursă importantă de substanțe nutritive și după această vârstă.

Mamele care doresc să se întoarcă la serviciu sau la școală, al căror program zilnic nu permite alimentația la sân, mamele cărora suptul li se pare inconfortabil dar doresc să alimenteze copilului cu lapte matern au mai multe posibilități în ceea ce privește alimentația copilului:

Copilul este alimentat cu lapte de mamă evacuat din sân (manual sau cu ajutorul pompei pentru sân) și administrat cu biberonul.

Copilului mai mare de 6 luni i se poate oferi doar mâncare solidă pe parcursul zilei, cât timp mama nu este în preajma lui, laptele de mamă supt fiind suficient ca aliment pentru masa de dimineață și cea de seară.
Alimentația cu lapte praf pe parcursul orelor de serviciu ale mamei nu este o soluție recomandată, se folosește doar dacă volumul de lapte matern este insuficient pentru a asigura sațietatea copilului. Copilul trebuie lăsat să sugă la sân cât mai frecvent deoarece volumul de lapte matern crește, producerea lui  fiind stimulată în timpul suptului.

Unele instituții oferă posibilitatea mamelor de a-și alăpta copilul la sediul lor; pentru aceasta pun la dispoziția mamei:

 • un spațiu care asigură liniște și intimitate în timpul alăptării

  Scaun pentru alaptat

 • posibilitatea mamei de a se spăla pe mâini înainte de alăptare, în aceeași încăpere
 • pernă necesară pentru a sprijini copilul în timpul alăptării
 • un scăunel sau o scăriță pe care mama își sprijină picioarele în timpul alăptării pentru a susține mai bine greutatea copilului
 • posibilitatea mamei de a bea apă sau alte lichide în timpul suptului

Alimentația cu biberonul folosind lapte de mamă trebuie să țină cont de programul mamei și al copilului: este ideal ca, atunci când mama ajunge acasă, copilului să îi fie foame și să poată fi alimentat la sân. Astfel este asigurată și cantitatea de lapte necesară copilului, suptul în sine stimulând producerea laptelui și întreține legătura dintre mamă și copil din timpul alăptării. Evacuarea sânilor trebuie făcută regulat, uneori chiar în timpul serviciului, pentru a asigura producerea continuă a laptelui, în cantitate corespunzătoare nevoilor copilului. Laptele trebuie evacuat din sâni la interval de maxim 3 ore dar, în cazul în care copilul sugea mult mai des, evacuarea laptelui trebuie făcută mai repede pentru a evita umplerea excesivă a sânilor și curgerea spontană a laptelui din sâni.
Colectarea laptelui de mamă în vederea administrării lui cu biberonul se poate face manual sau folosind pompa pentru sân.

Evacuarea manuală a laptelui din sâni necesită, la început, răbdare dar poate fi foarte eficientă după ce mama dobândește abilitatea necesară – secretul reușitei este presiunea aplicată asupra zonelor  pline cu lapte din spatele areolelor mamare (zona închisă la culoare din jurul mamelonului) și nu mulsul mamelonului în sine.

 • se spală măinile cu apă și săpun
 • masajul sânilor de la periferie spre mamelon și compresele calde fac mai ușoară evacuarea laptelui
 • se așează degetul mare deasupra areolei, la limita cu pielea iar degetul arătător sub areolă, în partea opusă degetului mare. Susținerea sânului cu cealaltă mână poate fi utilă
 • se apasă sânul pe torace(spre spate) și apoi, fără a lăsa presiunea, se comprimă sânul între cele două degete pentru a goli laptele. Degetele nu trebuie să alunece pe piele și nici să prindă mamelonul, ele doar împing laptele spre exterior
 • se ridică degetele pentru a îndepărta presiunea și a se umple sânul cu lapte, apoi se repetă operațiunea până când cantitatea de lapte evacuată scade
 • se modifică poziția degetelor – în lateral, rotindu-le în jurul areolei, poziționând degetul mare și cel arătător față în față, la limita areolei cu pielea și se repetă pașii de mai sus din această poziție, până când scade cantitatea de lapte
 • se trece la celălalt sân unde se repetă operațiunea  apoi se revine la primul sân
 • timpul  total pentru a goli ambii sâni este de aproximativ  35 de  minute

Evacuarea manuală a laptelui din sâni

Afla mai multe recomandari de la specialistul nostru privind administrarea laptelui de mama folosind biberonul, dand click aici.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.