Recoltarea de celule stem la nastere. O decizie responsabila.

14 Mar 2012


 

Atunci cand urmeaza sa nasti, trebuie sa iei in considerare toate alternativele care ii pot asigura un viitor sanatos copilului tau.

Recoltarea de celule stem din sangele placentar este o decizie pe care trebuie sa o iei in deplina cunostinta de cauza. Pentru ca o faci o singura data, la nasterea copilasului tau.

Astfel, ai 3 posibilitati :

–       Sa recoltezi celule stem in regim de “private banking” (adica alegi sa pastrezi, contra cost, sangele recoltat la nastere, pentru a fi utilizat, daca va fi nevoie, pentru copilul tau).

–       Sa recoltezi celule stem si sa le donezi, salvand astfel, viata unei alte persoane

–       Alegi sa nu recoltezi celule stem la nastere, caz in care placenta si cordonul ombilical sunt distruse.

Neexistand nici un risc sau un dezavantaj legat de procedura, orice persoana rationala va exclude a treia varianta si va alege intre cele doua. E o sansa în plus pentru propriul copil sau o alternativa nesperata pentru o alta mama.Alegerea care poate salva viata copilului tau !

Recoltarea de celule stem la nastere. O decizie responsabila.

Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism atat in perioada intrauterina si dupa nastere, si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli sau traumatisme.

Imediat dupa  nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, prin punctionarea venei spirale ombilicale, este posibila recoltarea sangelui placentar. Cantitatea de sange disponibila pentru recoltare reprezinta cantitatea de sange restanta de la nivelul placentei si a cordonului ombilical, dupa ce au avut loc ultímele emisii de sange dinspre mama inspre copil. Aceasta variaza in limite foarte largi (20 ml pana la 100/150 ml), fiind strict dependenta doar de dinamica nasterii.
Sangele  placentar reprezinta o valoroasa sursa de celule stem, nasterea fiind singurul moment in care acesta se poate  recolta.
In situatia in care sangele placentar nu se recolteaza, acesta se va distruge impreuna cu cordonul ombilical si placenta, fiind considerate in mod clasic ca “deseuri ale sarcinii”.

De ce sa efectuez aceasta recoltare?

 • Pentru ca este o asigurare de viata, un aliat in lupta cu boala, daca, vreodata, sanatatea copilului tau ar fi amenintata.
 • Recoltarea sangelui placentar este o procedura extrem de simpla care dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute, fara sa implice durere sau riscuri. Siguranta ta  si a copilasului sunt in orice moment pe primul loc!
 • Pentru ca este o procedura medicala simpla, se poate realiza indiferent de tipul nasterii (nastere pe cale naturala,  prin operatie cezariana) sau de particularitaţile acesteia (nastere in apa, prematura).
 • In cazul in care survine una dintre afectiunile avand indicatie de efectuare a unui transplant de celule stem hematopoetice, grefa copilului tau ar fi disponibila intr-un interval scurt de timp de la momentul solicitarii.
 • Sa nu uitam ca in lupta cu boala, timpul de reactie este extrem de important, de aceea este bine sa ai acces la grefa cat mai curand. In lipsa acesteia, timpul de cautare a unei grefe compatibile in registrele internationale ar putea fi decisiv.
 • Grefa recoltata poate fi utilizata atat de copilul la a carui nastere s-a facut prelevarea cat si in proportie de 25 % de catre alte rude de gradul 1 (indeosebi de catre frati avand aceiasi parinti biologici).

Un singur remediu pentru 70 de boli !
Statistici :

Leucemiile (27.5 %), cancerele de sistem nervos central – creier si maduva spinarii (17.4 %) si limfoamele  Hodgkin (7.2 %) sau NonHodgkin (6.6 %)  sunt cele mai obisnuite forme de cancer care apar la copiii cu varste intre 0 si 19 ani ( conform informatiilor furnizate de   “The Leukemia and Lymphoma Society”  ) .

Statistici in România:

 • 1.500 de copii bolnavi de leucemie,
 • 3.500 de pacienti care suferă de boala Hodgkin
 • peste 300 de copii cu betatalasemie majoră
 • la Institutul Clinic Fundeni  sunt, anual, diagnosticati cu cancere de sange  intre 80  si 120 de copii. 10 -20 % dintre cazuri sunt forme severe de boala, cu indicatie de transplant de celule stem
Sansa de vindecare: Transplantul cu celule stem !

Povestea primului transplant autolog de sange placentar din Uniunea Europeana

 • la 4 luni, Andrei (Slovacia) a fost diagnosticat cu meduloblastom, o forma agresiva de cancer cerebral, care a necesitat inceperea imediata a tratamentului .
 • Initial  s-a realizat indepartarea chirurgicala a tumorii . Au  urmat  sedintele  de chimioterapie si radioterapie.
 • In conditiile in care era imediat disponibila o grefa autologa de sange placentar (proprie) , medicii au decis asocierea unui tratament mai agresiv antitumoral ( cu doze mai mari de medicamente citostatice si de iradiere decat cele obisnuite) cu transplantul de celule stem.
 • Astfel  i s-a putut acorda lui Andrei  o sansa in plus de vindecare
 • Azi , Andrei  are 7 ani  si este un baietel sanatos , fara niciun  semn de revenire a bolii prin care a trecut.

 

62 % din medicii pediatri specializati in transplantul de celule stem din 57 de centre de transplant cu experienta in domeniu din SUA si Canada recomanda grefa proprie de sange placentar  ca prima optiune terapeutica pentru leucemie la copii, in cazul absentei unei grefe compatibile . Aceasta optiune este confirmata si de domnul prof . dr. Constantin V. Arion, Seful Clinicii de Pediatrie Fundeni.

In tarile europene, intre 5 si 20 % dintre parinti decid in favoarea pastrarii pentru uz propriu a sangelui recoltat la nastere. Bankingul privat de celule stem este un serviciu cunoscut si utilizat in Europa, SUA si Asia. Aproximativ 140 de banci private functioneaza in acest moment in intreaga lume dintre care 40 % sunt locate si opereaza in Europa.

 

Mai multe despre celulele stem aflati accesand site-ul www.cordcenter.ro

Autor:

E-mail:
speranta@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.