Radacina cu vitamine pentru bebelusul tau

10 Oct 2013


Radacinoasele se numara printre ingredientele cheie in momentul diversificarii alimentatiei bebelusului. Supele si sucurile din morcov sau telina vor fi pe gustul micutului tau pentru ca sunt usoare, dar si pentru ca aroma lor placuta aminteste de laptele mamei.

Fara radacinoase, diversificarea ar fi un proces mult prea complicat, iar existenta lor este deja un atu de parte mamicii.

Iata care sunt vedetele din categoria radacinoaselor si avantajele pe care acestea le au pentru cei mici:




1. Morcovul:

-isi face intrarea in meniu la varsta de sase luni, fie ca ingredient in supa de legume, fie sub forma de suc

-poate fi combinat cu sucuri de fructe si telina, dar poate fi servit bebelusilor si sub forma de piure care va fi savuros daca este amestecat cu alte legume (cartof, dovlecel) sau, de la 8-9 luni, cu carnita

-morcovul are un rol esential in prima etapa de dezvoltare a micutului prin faptul ca mentine echilibrul tranzitului intestinal, luptand cu diareea si constipatia

-vara, pielea sensibila a copilului este protejata de betacarotenul din morcov si, mai tarziu, cand incepe lupta cu dintisorii, bucatelele de morcov pot inlocui jucarelele speciale de mestecat pentru masarea gingiilor, avand avantajul unui gust bun la care se adauga continului lui bogat in calciu, fosfor si caroten.

2. Telina:




-este ideala pentru startul diversificarii deoarece este usor de digerat si ii ofera copilului un continut ridicat de fibre, destinate sa accelereze tranzitul intestinal si sa combata diareea

-ajuta la intarirea sistemului imunitar si contribuie major la mentinerea sanatatii sistemului cardio-vascular, prin continutul ridicat de potasiu

-supele si sucurile din telina sunt mai agreate de catre bebelusi, dar aroma ei pronuntata o recomanda pentru un uz moderat

3. Cartoful:

-fiert si pasat, cartoful va intra in compozitia piureurilor de legume, dar la fel de bun va fi si ca liant pentru carnita mixata si galbenusul fiert

-datorita gustului neutru, cartoful este bine primit si agreat de copilasi si este perfect deoarece diminueaza aromele puternice ale altor ingrediente

-ca personaj principal in meniu, cartoful poate sa fie introdus la varsta de 7-8 luni, din cauza faptului ca in compozitia sa se includ si glucide lente care nu se pot consuma corespunzator de catre cei mici

-contine vitamina C in cantitati apreciabile, fibre dar si doua minerale valoroase pentru organismul in crestere al copilasului: magneziu (necesar sistemului nervos si muscular) si fier (important pentru dezvoltarea normala a creierului si pentru prevenirea anemiei)

4. Sfecla rosie:

-introducerea ei in alimentatie este recomandata incepand cu varsta de 8-9 luni

-are gust bun si dulce, lucru care este foarte folositor in tolerarea ei, dar prezinta si riscul aparitiei gazelor

-bogata in fibre si oligoelemente, sfecla este indicata pentru buna functionare a sistemului nervos si a celulelor, iar grupul de vitamine B o recomanda pentru prevenirea anemiei.

Aminteste-ti ca este extrem de important sa discuti cu medicul pediatru inainte de a introduce un aliment nou in alimentatia bebelusului pentru ca cei mici sunt unici si se dezvolta in mod diferit. Fii foarte atenta si la modul in care cel mic reactioneaza la anumite alimente.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.