Pun cariera in standby pentru a sta cu copilul meu?

12 Apr 2012


 

 

Esti mamica? E cel mai minunat lucru care ti se putea intampla. E o noua etapa in viata ta, e noul tau job. Se spune ca a fi mamica este cel mai greu job, pentru ca ai foarte multe responsabilitati, activitati si iti trebuie multa energie.

Trebuie sa renunti la cariera pentru a sta cu bebele tau? Cum poti impaca dorinta de a fi o mama cat mai buna si a avea o cariera de succes? Oare cele doua se pot imbina intr-un mod armonios? Mamele din ziua de azi pot alege intre cariera si profesia de „mama full-time”, depinde doar de prioritatile si nevoile lor ca si femei.

Pun cariera in standby pentru a sta cu copilul meu?


Este normal ca in primele luni dupa nastere sa simti ca toate activitatile pe care le faceai inainte nu mai au loc in viata ta, deoarece ingrijirea copilului tau iti ocupa acum tot timpul. Cu toate acestea, tu poti sa iti distribui energia si resursele astfel incat sa nu ai de suferit nici tu, nici copilul. De acum inainte numai tu, ca mama si femeie, poti decide ce e mai bine pentru tine si copilasul tau.

Multe femei cred ca nimeni nu poate avea mai bine grija de copilul lor decat ele. Daca aceasta este si convingerea ta, atunci ar trebui sa te concentrezi pentru o perioada pe cresterea copilului tau, care are intr-adevar foarte mare nevoie de tine acum, iar viata profesionala poate astepta.

Daca perioada de acomodare cu statutul de mamica s-a incheiat si te consideri pregatita sa iti reiei activitatea, atunci te poti intoarce la munca. Aceasta revenire in campul muncii nu inseamna ca tradezi statutul tau de mama si, cu atat mai putin, ca-ti abandonezi copilul, inseamna doar ca inainte de a fi mama ai fost o femeie care avea o cariera si careia ii placea ceea ce facea. Pentru inceput opteaza pentru un job part-time, unul cu norma intreaga te poate solicita foarte mult mai ales daca acesta implica multe activitati si responsabilitati. Nu uita ca primii ani din viata bebelusului sunt foarte importanti pentru el, are nevoie de afectiune si de dragostea materna.
Nu exista decizie gresita in ceea ce priveste alegea intre a sta acasa cu bebele tau sau reluarea carierei tale, fie full-time, fie part-time. Cel mai important este ca aceasta decizie sa fie bazata pe o evaluare cat mai acurata a factorilor implicati – starea dumneavoastra de sanatate fizica si emotionala, stadiul carierei, flexibilitatea programului de munca si suportul social din partea familiei si prietenilor.

Va dorim sarcina usoara, maternitate linistita si spor la munca!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.