Principiul interesului superior al copilului

06 Dec 2012


 

Acest principiu constituie reperul suprem în procedurile judiciare şi extrajudiciare în care sunt implicaţi copiii.

În accepţiunea legii, copil este persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani şi nici nu a dobândit capacitatea deplinã de exerciţiu, potrivit legii. Această definiţie poate fi găsită în cadrul prevederilor legale privind protecţia copilului.

Acest principiu nu a fost consacrat legislativ în mod expres în fostul cod civil, el fiind consacrat însă ca principiu călăuzitor în Legea 272/21.06. 2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Astfel, se prevede în această lege că, toate reglementările adoptate în domeniul respectării şi promovării drepturilor copilului, precum şi orice act juridic emis sau, după caz, încheiat în acest domeniu se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului. Principiul interesului superior al copilului este impus, conform legii, inclusiv în legătură cu drepturile şi obligaţiile ce revin părinţilor copilului, altor reprezentanţi legali ai săi, precum şi oricăror persoane cărora acesta le-a fost plasat în mod legal. Principiul interesului superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecãtoreşti.

Nu în ultimul rând, un merit important în consacrarea acestui principiu a avut-o practica judecătorească, care în cauzele de orice natură în care sunt implicaţi minori, a aplicat constant şi cu precădere acest principiu.

Noul Cod Civil intrat învigoare la 01.10.2011, consacră în premieră, în mod expres acest principiu.

Astfel, art. 263 este intitulat marginal chiar ”Principiul interesului superior al copilului”.

Conform acestui articol de lege,

Principiul interesului superior al copilului

Pentru rezolvarea cererilor care se referă la copii, autorităţile competente sunt datoare să dea toate îndrumările necesare pentru ca părţile să recurgă la metodele de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă.

Procedurile referitoare la relaţiile dintre părinţi şi copii trebuie să garanteze că dorinţele şi interesele părinţilor referitoare la copii, pot fi aduse la cunoştinţa autorităţilor şi că acestea ţin cont de ele în hotărârile pe care le adoptă.

Procedurile privitoare la copii trebuie să se desfăşoare într-un timp rezonabil, astfel încât interesul superior al copilului şi relaţiile de familie să nu fie afectate.
Aşadar, rezolvarea amiabilă a diferendelor implicând copiii şi un timp rezonabil de soluţionare a acestor diferende sunt, în concepţia legiuitorului civil român, în interesul minorului, în sensul evitării unor escaladări conflictuale care îl pot afecta. Legea se asigură de asemenea că autorităţile sunt informate de dorinţele şi interesele părinţilor referitoare la copii, aşa cum este firesc şi că aceste autorităţi vor ţine cont de aceste dorinţe sau opinii.

Totuşi, acest principiu este aplicat de către autorităţi peste dorinţele şi interesele părinţilor vis-a-vis de copiii minori, atunci când acestea nu concordă cu acest principiu, în măsura în care autorităţile consideră că este cazul.

Conţinutul acestui principiu nu este definit expres nici în Legea 272/21.06. 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, nici în Noul Cod Civil.

Astfel, desprindem acest conţinut din ansamblul reglementărilor expuse mai sus, şi din cazuistica judiciară în materie.

Astfel, acest principiu constă în rezolvarea procedurilor şi diferendelor în care sunt implicaţi copii, astfel încât, dezvoltarea lor fizică şi psihică, accesul la educaţie, mediul familial şi integrarea lor în societate să fie cât mai puţin afectate, iar pe viitor să beneficieze de acestea pe deplin, iar drepturile lor să fie ocrotite integral şi efectiv.

Toate deciziile vor fi luate astfel încât aceste lucruri să fie transpuse în practică, cu prioritate faţă de alte interese sau dorinţe exprimate de către părinţi, rude, tutori, terţi, stat, etc.

De aceea, acest principiu este definit de lege ca fiind “superior”, în sensul de întâietate faţă de orice alte interese existente în cauzele care implică minori.

Este evident că acest principiu şi modul în care el acţionează, constituie o modaliate prin care statul exercită protecţia sa asupra copilului şi familiei în general, alături de celelalte acte normative în materie, începând cu dispoziţiile constituţionle şi terminând cu legile, ordinele ministeriale şi nu în ultimul rând, cu practica judecătorească în materie.

Autor:

E-mail:
Website:

2 Răspunsuri

 1. Florentina Mazilu (însărcinată)

  buna am divortat recent si tatal copilului meu isi urmareste doar interesul sau. in instanta a primit deptul de vizita o luna de zile vara dar nu sunt de acord cu aceasta vizita vara ce pot face deoarece familia lui se duce vara la furat la camp iar baiatul va ramane acasa cu o matusa lui de 11 ani iar tatal lui e foarte violent cu membri familiei si injura tot timpui. sunt de acord ca tatal baiatului sa faca parte din viata baiatului dar cu aceasta vizita de o luna de zile nu. ce pot face la cine pot apela???? va rog sunt disperata . iar mai nou tatal baiatului fostul sot a spui cuiva ca vrea sa se razbune pe mine sami arunce ceva pe mine, a ajuns sami fie teama pentru mine si baiat deoarece se poate sa se razbune si pe el. deja la unele vizite ii zice bai romane nu ma joc cu tine ca nu am timp,sau ca e pui de roman. ce fac va rog un sfat.

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Ati putea sa il dati in judecata, sa cereti modificarea programului de vizitare al copilului, in sensul reducerii perioadei de o luna vara, in cate zile vreti dumneavoastra si in ce perioada vreti dumneavoastra. In cerere, sa scrieti absolut toate motivele la care va ganditi si sa solicitati efectuarea unei anchete sociale la domiciliul tatalui. Daca baiatul are peste 10 ani, judecatorul il va intreba si pe baiat despre aceste chestiuni. Puteti face si reclamatie la autoritatea tutelara. Sa va ganditi la 2 martori. In ce va priveste pe dumneavoastra, faceti plangere la politie.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.