Prima baie a bebelusului, o noua incercare in viata de parinte

02 May 2014


A face baie bebelusului trebuie sa fie o activitate distractiva pe care o imparti cu copilul tau. Dar poate fi destul de dificil sa mentii in siguranta un copil mic si ud, care aluneca usor din mainile tale si se misca in permanenta. Pe masura ce dobandesti experienta lucrurile par mult mai simple. Cateva sfaturi va vor fi insa utile.

Cat de frecvent trebuie sa-i fac baie copilului?
Baia completa, in cadita, se incepe dupa caderea bontului cordonului ombilical (pana in acest moment se fac bai partiale, folosind un prosop sau o laveta). Un copil a carui scutec si a carui haine murdare sunt schimbate la timp nu are nevoie de baie totala foarte frecvent. Fata, gatul, mainile si zona scutecului sunt cele care necesita cea mai mare atentie dar ele sunt, in mod obisnuit, curatate de cateva ori pe zi, cu ocazia schimbarii scutecului si a hainelor,dupa regurgitatii. Dar baia in cadita ofera copilului momente de miscare libera in apa, musculatura se tonifica iar copilul se dezvolta armonios. Baia frecventa folosind sapunuri poate insa usca pielea copilului de aceea, dupa baie, pe piele se aplica uleiuri sau creme speciale pentru copii, masand cu aceasta ocazie toate zonele corpului.

Exista un moment al zilei dedicat acestei activitati?
Momentul ales pentru imbaiere, dimineata sau seara, este optiunea parintilor. Unii parinti aleg sa faca baie copilului dimineata, atunci cand el este odihnit, activ si mai dornic de a se bucura de aceasta experienta. Altii aleg imbaierea seara, ca un ritual de calmare a copilului in vederea somnului de peste noapte. Indiferent de momentul ales, faceti baie copilului intre mese, cand burtica nu este foarte plina dar nici foarte goala, copilul dorind mai degraba mancare decat distractie.

Pregatirea pentru imbaiere

Imbaierea copilului poate avea loc in oricare dintre camere, acolo unde este cel mai confortabil pentru copil dar si pentru parinte. Trebuie sa aveti la indemana tot ce este necesar pentru baie: sapunul pentru bebelusi are si proprietati hidratante – evitati spumantele de baie sau sapunurile foarte parfumate, prosopul copilului, un scutec curat, haine curate si o suprafata plana unde puteti aseza copilul dupa baie. Pentru spalarea parului o sa aveti nevoie de sampon si un recipient plin cu apa calda curata pentru clatirea parului. Jucariile pentru baie nu sunt necesare la inceput, distractia data de baia in sine fiind suficienta. Dar pe masura ce creste jucariile va vor fi folositoare.

Temperatura camerei unde faceti baie copilului se creste la 23-24ᵒC. Apa din cadita trebuie sa fie suficienta pentru a mentine cald corpul copilului. Apa se pune in cadita inainte de a aseza copilul, puneti mai intai apa rece si apoi cea calda pentru a evita arsurile. Verificati temperatura apei cu interiorul incheieturii mainii sau cu cotul – trebuie sa fie calda dar nu fierbinte, temperatura optima este 38ᵒC. Nu verificati temperatura apei cu mana deoarece aceasta zona este mai putin sensibila. Daca puneti doar 5-8 cm de apa va trebui ca, periodic, sa turnati cu un recipient apa peste copil pentru a nu-i fi frig. Daca insa apa depaseste umerii copilului pierderile de caldura sunt minime si copilul se simte mult mai confortabil. Indiferent de cantitatea de apa pe care o folositi asigurati-va ca bebelusul este bine sustinut in mana dumneavoastra si nu aluneca sub apa!

Copilul trebuie sustinut si spalat in acelasi timp

Cea mai ferma si sigura pozitie de sustinere a bebelusului se obtine punand mana la nivelul sub-bratului din partea opusa, capul si gatul copilului se sprijina pe antebratul parintelui. Cu cealalta mana ridicati fundul copilului si ilasezati in cadita, pe spate, introduceti in apa mai intai picioarele si apoi restul corpului. Sustineti in permanenta capul si partea de sus a spatelui pe antebratul dumneavoastra tinandu-l de sub-brat iar cu cealalta mana spalati copilul. Incepeti prin a spala fata si parul copilului, si continuati cu zonele mai putin curate. Atunci cand spalati spatele si fesele copilului il intoarceti cu fata pe antebratul dumneavoastra tinandu-l tot de sub-brat. Nu uitati de zona pliurilor: sub-brat, in spatele urechilor, in jurul gatului si zona scutecului dar si intre degetele de la maini si picioare! Dupa spalarea cu sampon parul trebuie clatit cu apa curata.

Lasati copilul sa se bucure de baie atat timp cat doreste! Daca bebelusului ii place sa stea mult timp in apa folositi sapunul doar la sfarsitul imbaierii deoarece contactul indelungat al pielii cu apa cu sapun usuca pielea. Copilul nu se lasa niciodata singur in cadita, chiar si pentru cateva momente.

Dupa baie

Scoateti copilul din cadita si il inveliti in prosopul lui. Pielea trebuie bine uscata, in special in zona pliurilor. Apoi aplicati o lotiune sau ulei de corp, masand in acelasi timp. Cu cat copilul a stat mai mult in apa cu atat pielea are nevoie de protectie suplimentara. Nu lasati copilul complet dezvelit in timpul masajului. Acoperiti-l cu o paturica si lasati libera doar zona masata.

Dupa o astfel de experienta placuta copilul va dori doar laptele si un mediu calm in care sa poata dormi linistit cateva ore!

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.