Prevenirea si terapia balbismului

24 Jul 2012


 
Probabil ca va intrebati, dragi parinti, ce inseamna “balbismul”?. Tin sa va spun ca balbismul nu este altceva decat aceea cunoscuta balbaiala despre care se vorbeste mai la tot pasul. Trebuie insa sa stiti ca in termeni stiintifici se numeste “balbism” si este una dintre cele mai grave tulburari de comunicare, deoarece ritmul si fluenta exprimarii sunt puternic afectate.

De unde vine aceasta balbaiala? Pot exista o serie intreaga de factori:

–          balbaiala familiala, in care un membru este balbait si copilul imita exprimarea adultului, ajungand sa se balbaie, sau poate exista o latura ereditara.

–         o intarziere in dezvoltarea psiho-fizica a copilului, ce duce de cele mai multe ori la nedezvoltarea generala a vorbirii.

–          aparitia unor trauma (stari de tensiune nervoas, stari conflictuale, lipsa unei armonii intre parinti).

–          contrarierea mainii stangi are drept consecinta ezitarea in exprimare si nesiguranta in vorbire.

Oare de ce trebuiesc stiute toate aceste aspecte?
Este foarte simplu dragi parinti! In primul rand, trebuie stiut ca atunci cand balbaiala se manifesta, copilul vorbeste cu usoare disfluente de tipul repetitiilor sau al prelungirii de sunete sau de silabe (“ ma-ma-ma-sina”). In acest moment, cand balbaiala este in faza initiala este de recomandat sa se intervina prin cererea unui ajutor de specialitate, in acest caz un logoped. In forma primara, balbaiala are toate sansele de recuperare. Cu cat asteptam mai mult, cu atat tulburarea se agraveaza si trece in cea de-a doua forma, secundara sau tonica, in care teama de vorbire si nesiguranta isi pun amprenta considerabil. Vechile disfluente sunt inlocuite treptat de aparitia unor spasme articulatorii de lunga durata, care impiedica emisiunea vocii, iar cand spasmul cedeaza, cuvantul erupe cu o forta deosebita (“…m….m…m.mmmm…mmasina…”).

            Cum putem sa ne ajutam copiii si cum putem evita aparitia balbaielii?

Atunci cand sesizati anumite disfluente in exprimarea vorbirii, copilul trebuie adus la logoped cat mai de timpuriu in vederea corectarii limbajului. Cu cat se amana vizita la logoped cu atat se poate agrava balbaiala. La formele mai grave nu putem vorbi despre o inlaturare definitiva, ci numai de insusirea unor modele de exprimare care mascheaza deficienta. Este foarte important sa ne crestem copiii intr-o ambianta placuta, cu un regim de viata sanatos, fara agitatii inainte si dupa somn, si sa le explicam, pe intelesul lor, cat de important este acest lucru.

Atunci cand se intervine de timpuriu si balbaiala nu apuca sa treaca in faza tonica, cea secundara, trebuie mai intai descoperit factorul care a determinat-o. Apoi se lucreaza pe inlaturarea factorului dominant din mediul inconjurator si prin respectarea unor principii educative de catre persoanele din anturajul copilului. Pentru copil este benefic sa locuiasca intr-un mediu armonios, in care nu exista conflicte si stari de tensiune nervoasa, in care parintii nu fac comparatii si nu-i arata cu degetul sau nu le interzic sa mai vorbeasca deficitar. Dupa indepartarea factorilor cauzali si a celor care mentin o stare de tensiune nervoasa din mediul copilului, se va lucra pe abaterea atentiei de la propria pronuntare si se va pune mai mult accent pe consolidarea unor modele corecte de vorbire.
In schimb, adultii vor fi invatati cum sa-si anticipeze si cum sa-si diminueze blocajele din vorbire.

          Badea Anca Cristina

            Psiholog specialist, KinetoBebe

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.