Premiera medicala in domeniul celulelor stem

30 Jan 2013


 

Ieri, 29 ianuarie, 2013, Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, a anuntat eliberarea si utilizarea in premierea a unei grefe de sange placentar pentru un pacient roman care sufera de paralizie cerebrala.

Premiera medicala in Romania

Dupa o prealabila evaluare, specialistii de la Duke University Hospital au acceptat utilizarea grefei. Astfel, Alex, in varsta de trei ani, urmeaza sa plece in Statele Unite la inceputul lunii februarie, unde i se va administra grefa proprie de sange placentar procesata si depozitata de specialistii Cord Blood Center.
“Cord Blood Center nu doar stocheaza sangele placentar si celulele stem aferente, ci isi propune sa ajute clientii, in caz de necesitate, in vederea efectuarii unui transplant. Este si cazul lui Alex care sufera de o afectiune ce poate fi tratata cu propriile celule stem. Terapia de care va beneficia copilul este inca experimentala, dar si-a dovedit utilitatea in diferite cazuri tratate la Duke University Hospital,” a afirmat Directorul General Cord Blood Center, Dr. Tudor Panu.

In anul 2010 Cord Blood Center a initiat programul Suport pentru transplant, prin care este alaturi de toti clientii sai, oferindu-le in caz de necesitate sprijin financiar de pana la 185.000 euro pentru efectuarea unui transplant in strainatate.
„In mod similar, in cazul lui Alex, Cord Blood Center nu doar faciliteaza accesul la tratament, dar va sustine si toate cheltuielile aferente deplasarii si terapiei ce va fi efectuata in curand in Statele Unite, intr-una din primele 10 institutii medicale de elita din SUA,” a adaugat Dr. Tudor Panu.

Alex s-a nascut sanatos, insa la varsta de 11 luni, a avut un accident care a schimbat viata intregii familii. S-a inecat in timpul unei mese si a suferit un stop respirator. Minutele scurse pana la resuscitarea cardiorespiratorie au dus la aparitia leziunilor neurologice severe, cu ulterioara stabilire a diagnosticului de paralizie cerebrala. A urmat o lupta cu viata, multe luni petrecute in diferite spitale din Europa si un sir lung de terapii pentru micutul care, in urma accidentului, este imobilizat si si-a pierdut abilitatea de a inghiti singur mancarea. De mai bine de doi ani, familia incearca din rasputeri sa il ajute pe micut sa isi mentina o stare fizica buna si sa inregistreze progrese. Programul zilnic al copilului include sesiuni de kinetoterapie, deglutitie, masaj, acupunctura, osteopatie, hidroterapie si hipoterapie. Periodic, familia merge in Ucraina unde urmeaza o sesiune de 2 saptamani de tratamente intensive de recuperare.
„Prin acceptarea si administrarea grefei in cazul lui Alex, primim o noua confirmare a calitatii grefelor procesate de experti in cadrul laboratoarelor CBC Grup. Speram ca dupa acest transplant, anumite celule din creier sa fie stimulate sa se activeze si capacitatea de invatare a lui Alex sa creasca,” a afirmat Dr. Tudor Panu.

Parintii lui Alex au ales sa stocheze celulele stem din sangele placentar la nasterea lui Alex  dupa o documentare riguroasa si dupa ce s-au convins că in domeniul terapiilor cu celule stem au loc inovatii.

“Ca parinte, niciodata nu poti sa spui ca ai facut prea mult si… niciodata nu te poti opri,” marturiseste tatal lui Alex, George.

Pentru ca toate costurile de tranport si spitalizare au fost acoperite, Alex nu are nevoie de bani, ci de sprijinul si incurajarile noastre. Fii alaturi de familia lui Alex si scrie-i aici un mesaj de incurajare!

Vezi aici filmuletul despre Alex!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.