Prelungirea concediului de maternitate pana la 3 ani

24 Aug 2012


 

Orice mamica isi doreste sa fie alaturi de puiul ei pentru o perioada cat mai mare. Daca esti inca in concediul de crestere al copilului si se  apropie data cand trebuie sa te intorci la serviciu,  s-ar putea sa fii in situatia in care sa doresti sa mai ramai inca un an alaturi de copilul tau. Doar tu stii cata nevoie are el de tine. Daca il simti inca dependent de tine din punct de vedere emotional este important sa il ajuti sa se faca inteles si de catre ceilalti membri ai familiei, sa capete o mai mare independenta.
Prelungirea concediului de maternitate pana la 3 ani

Prezenta mamei este foarte benefica copilului, atat fizic, pentru implinirea nevoilor de ingrijire si de hrana, cat si psihic, pentru implinirea nevoilor emotionale, de dezvoltare sociala a copilului. Studiile arata ca acei copii ingrijiti de mama in primele luni din viata au avantaje de ordin fizic si psihologic, ei cresc mai destepti si mai bine dezvoltati fizic. Alte studii spun ca concediul parental mai lung reduce numarul de morti infantile.

Daca trebuie sa revii la servici e bine sa te gandesti care e varianta cea mai buna in ceea ce priveste ingrijirea copilului tau. Daca iti permiti financiar poti angaja o bona sau cel mai de dorit e sa iti lasi copilul in ingrijirea bunicilor. Mamele care nu dispun de mijloace financiare pentru  a-si inscrie copilul la gradinite particulare sau sa angajeze bone, nu au nici parinti aproape, aleg sa ramana acasa alaturi de copilul lor. Daca esti in aceasta situatie poti sa beneficiezi de concediu fara plata timp de un an, dupa incheierea perioadei concediului de crestere a copilului de un an. Oricat ai plati o bona, oricat de buni ar fi bunicii, ei nu pot face pentru copilul tau ceea ce faci tu. Tu esti persoana care il cunosti cel mai bine si ii intelegi cel mai bine nevoile speciale. Relatia dintre voi se intareste si, astfel, tu vei avea numai satisfactii.
Exista si situatia nefericita in care copilul este bolnavior. Daca, din nefericire, copilasul tau este bolnav, are intarzieri grave in dezvoltare sau alte afectiuni, prezenta mamei esti vitala pentru insanatosirea sau recuperarea acestuia. In acest caz trebuie sa te adresezi medicului de specialitate la care este copilul in evidenta. Daca acesta spune ca copilul tau se poate incadra intr-un grad de handicap, te poti adresa Servicului social din cadrul Primariei in scopul obtinerii Certificatului de incadrare a copilului intr-un grad de handicap. Dupa ce ai intrat in posesia actului respectiv poti face o cerere catre angajator de prelungire a concediului de ingrijire pana la varsta de trei ani a copilului. Ramanand acasa inca un an, poti sa te ocupi mult mai bine de copilul tau, sa-i oferi afectiunea si sprijinul de care are atat de multa nevoie pentru a se recupera sau pentru a se vindeca. Tu trebuie sa fii tare pentru copilul tau, insa oricand crezi ca ai nevoie de sprijin profesionist poti apela cu incredere la specialisti, psihologi, asistenti sociali.

Alegand sa iti prelungesti concediul de ingrijirea a copilului, atat tu cat si puiul tau veti avea doar de castigat. Profita de aceasta perioada in care stai cu copilul tau pentru a pune bazele unei relatii fericite mama-copil.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.