Pregatirea gravidei pentru nastere

07 Mar 2012


 

Nasterea este cea mai intensa experienta fizica si psihica din viata oricarei femei. Trairi emotionale puternice de la frica, nerabdare, tensiune pana la bucurie si implinire. Modificari fiziologice complexe privind corpul gravidei. La acestea se pot adauga durerea travaliului, anestezii, cezariana. Toate aspecte fac din nastere o experienta unica ori de cate ori s-ar repeta ea.

A intra nepregatita in acesta experienta coplesitoare este o completa nebunie pentru femeia secolului nostru, indiferent ca nasterea urmeaza sa aiba loc intr-o maternitate din sistemul sanitar de stat sau privat, dinRomania, Europa Occidentala sau SUA.

Pregatirea de nastere

Pregatirea de nastere

Dar ce implica pregatirea gravidei pentru nastere?

Fiecare gravida poate alege sa se pregateasca privind nasterea in felul sau propriu.
Poate alege sa se informeze din carti, mediul online al internetului, documentare de specialitate sau relatari detaliate ale prietenelor care au trecut deja prin aceasta experienta. Toate aceste surse au aportul lor in a o familiariza pe viitoarea mamica vis-à-vis de nastere, dar si multe limite ce tin de caracterul subiectiv al sursei, respectiv relatarile nasterilor prietenelor, fiecare percepand in mod personal durerea si nasterea si abordand o atitudine specifica. Apoi, in ceea ce priveste informatiile de pe internet, ele sunt destul de bulversante si contrariante, parerea noastra fiind ca ele trebuie foarte bine filtrate. Documentarele de specialitate abordeaza de regula nasterea pe alte mapamonduri in functie de practicile si credintele caracteristice zonelor respective.

Pregatire pentru nastere poate avea loc chiar in cabinetul medicului ginecolog si poate ca este cel mai firesc sa se intample asa. In realitate, din lipsa de timp a medicului sau alte motive, consultatiile dureza cel mult 30 minute, reducandu-se la controlul clinic al gravidei.

Dar poate cea mai complexa forma de pregatire pentru nastere a viitorilor parinti din tara noastra are loc in cadrul cursurilor prenatale LAMAZE. Cursul Lamaze este sustinut de un educator prenatal certificat international Lamaze si are o structura bine delimitata care acopera o durata totala de 12 ore. Tematica acopera informatii legate de anatomia si fiziologia sarcinii, masurile de confort in sarcina (masaj prenatal, gimnastica gravidei, alimentatie etc.), travaliul prematur, planul de nastere, nasterea vaginala fara si cu interventii medicale, nasterea prin cezariana, alaptarea si ingrijirea nou-nascutului si sugarului. Fiecare educator certificat Lamaze isi structureaza tematica intr-o maniera personala. In cadrul centrului Motherhood Center, tematica cursului Lamaze este abordata intr-o maniera concreta (prin materialele folosite), interactiva (jocuri de rol, scenarii originale etc.), bazandu-se pe principiul Learning by doing, participantii la curs invatand tehnicile de pozitionare, de respiratie, de pregatire psihoemotionala prin exersare autentica. Astfel, la cursurile Lamaze Motherhood, gravidele si partenerii acestora se pregatesc pentru nastere interactionand cu ceilalti, punandu-se in miscare, intr-o atmosfera calda, empatica, sustinatoare, simtindu-se confortabil si increzatori. Ei experimenteaza o gama larga de trairi afective, incurajandu-se reciproc in cuplu.Motherhood Center www.motherhood.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.