Posibilităţi de dezvoltare armonioasă a copilului sănătos

30 Oct 2012


 

Posibilităţi de dezvoltare armonioasă a copilului sănătos

In primul an de viaţă, bebeluşii îşi petrec majoritatea timpului mâncând şi dormind, dar este bine sa gasim timp si pentru alte activitati cum ar fi sedintele de Bebe-Gim. Aceste şedinţe sunt, de fapt, programe de gimnastică şi jocuri pentru dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă a bebelusilor si sunt realizate de către mame,  sub îndrumarea unui kinetoterapeut.
Copilul este stimulat atât din punct de vedere motric cât şi din punct de vedere psihic, prin folosirea unor obiecte ajutătoare (eşarfe, mingi, săculeţi, bile, jucării, perne etc.). Eşarfele colorate îl determină pe copil să îşi deschidă pumnişorii pentru a le apuca, jucăriile care fac zgomot îl determină pe acesta să îşi ridice capul, ceea ce duce la întărirea musculaturii cefei. Simpla balansare a bebeluşului cu ajutorul unui scutec îl va stimula pe acesta să se rostogolească. Poziţionarea unor jucării, mingiuţe colorate, în faţa copilului, sau folosirea unei lanterne prin aprinderea ei pe saltea, în faţa acestuia, îl va stimula să meargă în patru labe. Exerciţiile efectuate pe o minge Bobath, vor ajuta la dezvoltarea echilibrului, la tonifierea diferitelor grupe musculare, precum şi la relaxarea generală a organismului. Toate aceste exerciţii duc la formarea unei musculaturi  care îl va ajuta pe copil să atingă mai repede etapele de dezvoltare neuromotorie (să se  rostogolească, să  stea în şezând, să meargă în patru labe, să se ridice în picioare şi să  meargă).

Bebe-Gim-ul îl ajută pe bebelus să se adapteze mai uşor la diferitele schimbari din mediului familial şi la acceptarea prezenţei persoanelor noi, îmbunătăţindu-le posibilităţile de relaţionare si socializare. Bebelusii la vederea celorlalţi copii din grupa de baby-gym, încep să râdă, să dea din mâini, asociind aceste şedinţe cu bucuria.
Prin intermediul baby-gym-ului copilul se va dezvolta armonios, va deveni sigur pe sine, va avea curaj în realizarea diferitelor activităţi, va fi sociabil, darnic şi iubitor de mişcare.

Kinetoterapeut,

Coralia Ilinca

 

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.