Noua direcţie – părinţii care acordă atenţie mare dezvoltării emoţionale a copiilor lor

19 Jun 2013


Un subiect foarte amplu! Cu ce începem? Cu a acorda atenţie reacţiilor emoţionale ale copiilor noştri şi felului în care ei reuşesc să le gestioneze (dacă reuşesc să le gestioneze!).

Ca să nu lungim mult povestea, haideţi să stabilim un ghid scurt de dezvoltare emoţională!

  1. Focalizati-va pe emoţiile copilului! Unele emoţii sunt uşor de identificat, altele sunt mai puţin evidente. A ne uita cu atenţie la reacţiile celui mic înseamnă să observăm limbajul corpului, să fim atenţi la expresiile pe care ei le folosesc, felul în care folosesc acele expresii şi sa urmărim, cu atenţie, comportamentul copiilor în diverse situaţii din viaţa lui. Dacă reuşiţi să urmăriţi cu atenţie aceste elemente, atunci vă va fi mai uşor să acţionaţi.
  2. Învăţaţi copilul să recunoască şi sa înţeleagă emoţiile! Pentru a face aceasta primul lucru este să îi lăsăm pe copii să fie conştienţi de emoţiile pe care le au şi să se simtă confortabil cu acestea. În al doilea rând, să îi învăţăm să vorbească, sa comunice in legatura cu emotiile lor. A recunoaşte şi a verbaliza emoţiile negative este primul pas în ameliorarea sau rezolvarea lor.
  3. Stabiliţi limite în exprimarea emoţională! E important ca cei mici să ştie sa îşi exprime emoţiile dar apoi trebuie lucrat la felul în care este bine ca ei să facă acest lucru. Acest lucru se aplică, în special, la comportamentele neadecvate şi cele agresive.
  4. Fiţi un model pentru copilul vostru! Copiii învaţă despre emoţii şi despre cum să le exprime urmărindu-i pe cei din jur făcând asta. Dacă îi arătaţi copilului, prin felul în care voi reacţionaţi, modalităţi de a înţelege şi de a gestiona emoţiile atunci lui îi va fi mai uşor să le înveţe. Asta înseamnă inclusiv să vă cereţi scuze atunci când aveţi o reactive emoţională nepotrivită, doar niciun părinte nu este perfect (sic!)!
Nu vă fie teamă să vă exprimaţi! Cei mici sunt nişte bureţi care absorb emoţii.

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.