Parenting, religie si cultura

25 Jul 2012


 

Recent, un scandal national a fost iscat in Germania deoarece un tribunal a decis ca circumcizia baietilor fara indicatie medicala nu numai ca se califica drept o agresiune fizica a copilului, dar este si o incalcare a dreptului acestuia de a-si alege religia. Aceasta decizie a reusit sa determine un fenomen unic: a unit comunitatea musulmana si cea evreiasca din Germania care si-au exprimat ambele, prin liderii lor religiosi, indignarea in legatura cu, spun ei, ingradirea dreptului la libera exercitare a riturilor religioase, considerandu-l un atac asupra culturii si religiilor lor.
Decizia tribunalului german a venit in urma unui caz adus in atentia justitiei germane – un baietel de 4 ani caruia ii fusese facuta o circumcizie de catre doctor si care suferise complicatii ce necesitasera ingrijiri medicale. Doctorul a fost acuzat de o practica ilegala, dar nu a fost pedepsit deoarece tribunalul a decis ca nu avea cum sa stie ca circumcizia este ilegala, deoarece era o procedura cu o traditie atat de lunga incat parea legala. In prezent, corpul medical din Germania nu mai performeaza circumcizii de teama de a nu fi acuzat de agresiuni asupra minorilor.

 

Profesorul de la Universitatea din Bavaria a carui opinie de expert legal a fost fundamentala in decizia tribunalului, a declarat ca ‘dupa ce spiritele se vor racori, este necesar sa fie initiata o discutie serioasa despre violenta ritualica asupra copiilor.’ Opinia lui este ca procedura de circumcizie a baietilor este la fel de condamnabila ca si alte practici de mutilare corporala facute in numele religiei si la care sunt supusi milioane de copii din Africa. Evident, aceste opinii nu au facut decat sa incinga spiritele si, mai mult, mai ales ca exista teama foarte reala ca, din moment ce medicii nu mai fac procedura, atunci familiile vor recurge la circumcizii in conditii casnice, riscante.

 

Aceasta situatie a ridicat o serie intreaga de probleme legate de dreptul parintilor de lua decizii pentru copii lor: daca este legal sa ii supunem la proceduri ce le modifica in mod definitiv corpul (inclusiv gaurirea urechilor fetitelor) fara indicatie medicala si daca este moral sa ii botezam religios la o varsta la care nu isi pot exprima acordul informat, totul in numele traditiei si culturii. Daca un copil, odata ajuns adult poate sa isi schimbe convingerile religioase, este foarte dificil sa repare consecintele ritualurilor ce implica modificari fizice.

 

Ca sa ne reintoarcem, insa, la preocuparile majoritatii parintilor din Romania, nu de putine ori am vazut mame ingrijorate de ritualul botezului ortodox, cel al scufundarii totale a bebelusului in apa. Povesteau, cu un sentiment de vinovatie, cum asistasera fara sa spuna un cuvant la scena in care copilul lor suferea in mod evident din cauza scufundarii repetate in apa. Unele chiar rugasera preotul sa nu scufunde de tot bebelusul. Unii preoti au tinut cont de aceasta rugaminte, cei mai multi, insa, au refuzat invocand sacralitatea ritualului performat ca la carte. Cateva dintre mamici, crescute ele insele in spirit ortodox, se simteau vinovate fata de Biserica pentru faptul ca se simteau vinovate fata de bebelusul lor, pe care il lasasera cu buna-stiinta sa sufere.
Imi amintesc incidentele de acum ceva timp, cand, ca si unul dintre rabinii de frunte din Germania care a declarat ca ‘circumcizia ca si legamant intre Dumnezeu si poporul sau, este o practica atat de straveche incat a devenit mai mult decat un ritual […]– este chiar un fundament al religiiei noastre.’, reprezentantii Bisericii Ortodoxe nu au dorit sa ia in discutie revizuirea ritualului de botez nici dupa ce au existat cazuri de bebelusi innecati in cristelnita. Purtatorul de cuvant al BOR explica cat de condamnabila este propunerea parintilor ca Biserica Ortodoxa sa adopte gestica botezului catolic unde preotul doar umezeste capsorul copilului cu apa sfantita.

 

Orice discutie despre parenting este delicata – daca ea este dublata si de o discutie despre religie si traditie – este de zece ori mai greu sa poti sa dezbati rational, fara sa pasiuni. Dar cred ca, oricat de dificil ar fi, aceasta discutie trebuie avuta. Cand vine vorba de bunastarea copiilor nostri, nici un subiect nu este tabu.

2 Răspunsuri

 1. Irina Popescu (însărcinată)

  Ana, desi nu sunt inca mama te felicit totusi pentru ca ai avut curajul sa abordezi acest subiect. Este important sa vorbim deschis despre aceste aspecte, pentru sanatatea copiilor. Eu una am asistat la un incident petrecut la botez, cu fetita unei bune prietene, care a incetat sa mai respire in momentul in care a fost scufundata in apa. Parintii erau oameni religiosi, nasul era chiar preot. Insa asta nu a scutit-o pe mama de clipele de cosmar prin care a trecut pana cand fetita ei a reinceput sa respire, in urma resuscitarii. Stiu din discutia cu un medic ca plamanii copiilor la varste fragede sunt extrem de fragili, iar riscul de deces in cazul patrunderii apei este foarte mare. Este religia un motiv suficient pentru asumarea lui? Eu una nu cred. Cat despre circumcizia baietilor STIU ca este o maltratare inutila si nu atat de diferita fata de ritualurile barbare din Africa. Spiritualitatea nu este echivalenta cu respectarea cutumelor invechite. Reprezinta mult mai mult.

 2. Elena Miriam (însărcinată)

  Buna. E oarecum ridicol din punctul meu de vedere sa ne “îngrijoram”, pentru bagarea copilului in cristelnita, in botezul ortodox. Oare poate pati ceva un copil in timpul botezului fara ca Dumnezeu sa ingaduie? Cu siguranta nu. Pentru cei ce citesc Biblia, au toate raspunsurile la Insusi Mantuitorul.
  Nu botezul e problema, ci credinta si nadejdea noastra in Dumnezeu. Noi trebuie sa facem tot ceea ce depinde de noi, restul lasam in voia Celui de sus. El ne iubeste mai mult decat isi iubeste o mama copilul, deci cum ar putea sa creada cineva ca exista chiar si o miime de secunda in care El sa nu aiba grija noastra, mai ales a celor mici (Mentionez ca sant mama si imi iubesc copii mai mult decat orice).
  Nu va ingrijorati de ritualul de botez ci de necredinta din sufletele voastre. Acolo e problema.
  In ceea ce priveste “botezul” la evrei, la fel… Ce atata agitatie pentru nimic?
  Doamne ajuta.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.