Paradoxul miscarii in sarcina si in timpul nasterii

25 Nov 2013


De cele mai multe ori, primul lucru pe care il facem cand vedem o femeie insarcinata, mai ales daca este in ultimul trimestru, este sa ii oferim ceva pe care sa se aseze. Lucru bun, de altfel! DAR, draga viitoare mamica, trebuie sa stii ca miscarea este unul dintre elementele care nu doar iti face sarcina mai usoara dar si nasterea. Practic, miscarea este cel mai bun mod de a pune la lucru gravitatia cand vine vorba de coborarea copilului pentru a se naste.
Daca a te plimba pe strazi pentru miscare nu este o optiune pentru voi atunci aveti nenumarate altele: stai ca o pisica si fa cercuri cu corpul, sari pe o minge speciala pentru femei insarcinate, danseaza, sprijina-te de perete si apleaca-te inspre dreapta si stanga si multe alte miscari din aceste categorii. Obiectivul este sa te simti bine, sa iti flexibilizezi oasele pelvisului astfel incat sa fie pregatite pentru cand copilul coboara.

Alt secret este respiratia! Sunt sigura ca, daca esti insarcinata, respiratia nu este unul din punctele tale forte. Dar, facand miscare vei fi “obligata” sa iti controlezi respiratia. Acest lucru te va ajuta nu doar pe parcursul sarcinii ci si in perioada de travaliu. Atunci cand ai dureri puternice ai tendinta de a-ti tine respiratia – lucru care este total gresit. Cheia este sa inveti sa iti dozezi cantitatea de aer pe care o inhalezi. Mai mult, respiratia te ajuta si in procesul de relaxare chiar si atunci cand ai dureri.
Ca o completare, studii stiintifice sustin faptul ca in timpul travaliului daca utilizezi o pozitie verticala, daca te plimbi sau stai in picioare sunt sanse foarte mari sa reduci lungimea primei parti a travaliului, cat si nevoia de anestezie. In plus, se pare ca durerea de spate pe parcursul sarcinii se reduce daca nu stai intinsa cand te odihnesti in timpul zilei.

Concluzia este: viitoare mamici, iesiti la plimbare! Faceti miscare in casa! Scoateti-va partenerul la dans! – toate acestea sunt cateva “secrete” care va pot face atat sarcina, cat si nasterea si travaiul mai usoare. Merita sa incercati!

Miscare placuta!

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.