Masajul si Gimnastica bebelusului – Un antrenament in joaca

07 Mar 2012


 

Una si aceeasi varsta, respectiv 9 luni si trei bebelusi, unul mai aratos ca altul. Cati bebelusi se afla exact la acelasi nivel de dezvoltare psihomotrica? Niciunul. Pentru ca fiecare dintre cei trei bebelusi are un istoric de experiente personale din care a invatat si a evoluat, are o anumita constitutie corporala, detine anumite caracteristici temperamentale si de personalitate. Sunt motive pentru care unii bebelusi inregistreaza achizitii motrice inaintea celorlalti de aceeasi varsta: unul sta doar in sezut, altul deja face primii pasi, iar altul nu sta deloc pe burta.
Masajul bebelusului

Masajul bebelusului

Si, totusi, cand este cazul sa inceapa un program de gimnastica bebelusului? Ca parinti, ce ar trebui sa urmarim?

Sunt mamici care spun: “copilul meu este gras si lenes ca o placinta” sau “puiul meu este atat de cuminte, ar sta toata ziua in pat, asa se simte el bine, de ce sa il mai deranjez si eu cu diverse exercitii sau miscari?” sau “copilul meu este mereu la 220 volti”. Fie ca vorbim despre un copil pasiv, cu un tonus energetic mai flasc, fie ca vorbim despre unul foarte activ, energic, aflat tot timpul in miscare, pentru ambii copii gimnastica bebelusului efectuata cu sprijinul unui specialist, respectiv kinetoterapeut, se dovedeste a fi o strategie foarte inspirata. Astfel, bebelusii inceti in miscari (si in achizitii psihomotrice, ramanand de multe ori in urma celorlalti) pot fi ajutati sa tina pasul cu semenii lor de aceeasi varsta, sa execute diverse miscari (de manipulare a obiectelor), sa adopte anumite posturi (stat in sezut cu/fara sprijin, stat in picioare, mers de-a busilea sau in patru labe, mentinerea echilibrului etc.), atingand astfel nivelul adecvat de dezvoltare corespondent varstei sale. Cei foarte energici, pot fi ajutati sa-si consume eficient si chiar constructiv energia de care dispun. De obicei, acest bebelusi au miscari haotice, dezordonate, imprastiate, iar un program de gimnastica special configurat pentru ei, ii va ajuta sa isi canalizeze energia catre noi achizitii motrice.
Cei care necesita cea mai intensa incurajare si insistenta in a incepe un program de gimnastica bebelusului sunt parintii cu copii “foarte cuminti si linistiti”, multumiti ca pot avea timp la dispozitie si pentru ei. De fapt, acesti copii au nevoie avida de stimulare senzoriala si motrica, nu trebuie uitati in patut si lasati sa faca “tavanoterapie”, pentru ca nu-i ajuta la nimic. Ei nu au la ce medita. Ei trebuie luati din pat, plimbati, asezati in diverse pozitii de unde sa aiba acces la unghiuri diferite de vedere asupra a ceea ce-i inconjoara, stimulati sa faca miscare si nu sa li se puna jucariile in mana.

 

Laura Fritz – Kinetoterapeut Bebelusi, Motherhood Center

http://www.motherhood.ro/gimnastica-bebelusului.html

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.