Masajul bebelusilor nascuti prematur

07 Mar 2012


De ce este important masajul pentru bebelusii nascuti prematur

Cele mai dificile zile pentru bebelusii nascuti prematur sunt mai ales primele zile de viata. In incubatoare, conectati poate la o multime de cabluri si monitoare, supusi la procedee medicale epuizante, copiii aud cel mai adesea doar sunetele aparatelor care ii mentin in viata. Parintii isi urmaresc copiii cu inima stransa prin peretii incubatorului sau prin geamul de sticla al salonului de terapie intensiva al sectiei de neonatologie.
Este cu atat mai greu cu cat aceste contacte parinti-copii sunt foarte limitate atat ca frecventa, dar mai ales ca si durata. Mamicile merg la orele de alaptare fixe, intr-un salon foarte bine protejat din punct de vedere al igienei si curateniei, se mulg folosind pompele speciale sau manevre manuale. In functie de starea copilului, laptele recoltat de la mama poate fi administrat de mama cu ajutorul unui biberon sterilizat, fie de personalul medical. In tot acest timp, copiii normopenderali au un start pozitiv in viata si iau contact cat mai devreme cu parintii lor.

Bebelusii prematuri se nasc de regula cu o greutate mai mica si sunt mult mai lenti in miscari.

Avand in vedere toate aceste considerente, bebelusul nascut prematur are nevoie sa recupereze timpul petrecut fara parintii sai, de aceea masajul ii devine indispensabil in recuperarea sa psihomotrica.

 

Masajul bebelusilor nascuti prematur

Cum faci masaj bebelusului nascut prematur

Incepe masajul bebelusului nascut prematur chiar din prima zi in care sunteti impreuna acasa, crescand progresiv durata. Initial, fa un masaj partial, alternand zonele pe care le masezi. Poti masa intr-o zi picioarele, in altele spatele, in alta burtica si tot asa. In curand, vei observa masarea carei zone ii va placea cel mai mult si ce manevre il relaxeaza. Treptat, poti asocia cate doua zone corporal, ulterior putand sa-i faci masaj integral.
Ideal este sa mergi impreuna cu bebe la un centru specializat in care exista masajul si gimnastica bebelusului cunoscut ca specialitate – kinetoterapia bebelusului, si unde impreuna cu kinetoterapeutul vei invata ce manevre sa faci, in ce sens, cu ce intensitate, cand, unde si de ce. Cu o structura desfasurata de-a lungul a sase intalniri, la atelierul Masajul si Gimnastica bebelusului la Motherhood, vei invata cum sa-l masezi pe bebe petrecand momente incredibile alaturi de el.

Masajul il ajuta pe bebelusul prematur sa recupereze absenta impusa a parintilor sai si a beneficiilor emotionale ale acesteia. De aceea, cand ii faci masaj bebelusului priveste-l in ochi, zambeste, vorbeste pe un ton calm si blajin, canta, spune rime tandre de genul:

“Unde-s ochii? Iac-aici

Un nasuc ca la pitici,

O ureche si-o ureche

Avem iata o pereche…”

Dispozitia ta emotionala din momentul in care faci masaj este esentiala, intrucat bebelusul este foarte sensibil, receptand cu mare usurinta starea ta. Nu face masaj doar “din datorie” sau “prin altele”.

Cu ajutorul mainilor il poti face pe micut sa resimta dragostea si grija pe care i le porti.

 

 

Laura Fritz – Specialist in kinetoterapia copilului, MotherHood Center

http://www.motherhood.ro/gimnastica-bebelusului.html

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.