Legatura miraculoasa dintre Mama-Copil

09 May 2012


 

Maternitatea biologica este o experienta revelatoare, care ne da masura capabilitatilor extraordinare ale trupului de femeie : sarcina, nasterea si alaptarea sunt adevarate superputeri pe care, daca avem sansa sa le traim, ne reconfigureza relatia cu noi insine, cu propriul trup si cu lumea.

Insa, maternitatea biologica mai deschide un orizont in viata unei femei – ne apropie de ceea ce numesc, inspirata de genul SF, ‘zona crepusculara’. Pentru a defini aceasta ‘zona crepusculara’ ma voi folosi de un exemplu din viata personala. Cand aveam in jur de 5 ani, parintii mei au plecat intr-o excursie de cateva zile in strainatate. M-au lasat pe maini bune, in grija unor bunici iubitori si grijulii. Intr-o noapte, mi s-a facut rau in somn si am vomitat in pat. Speriata si gatuita de fiere, nici nu am apucat bine sa plang, ca in linistea noptii a s-a auzit strident sunand telefonul. Evident, bunicii din camera alaturata s-au trezit instantaneu – un telefon in mijlocul noptii era ceva foarte neobisnuit. Era mama care suna de peste hotare sa-i intrebe alarmata daca eu sunt bine. Surprins, bunicul a asigurat-o pe mama ca eu eram bine, doar dormeam in camera de alaturi insa mama a insistat sa mearga sa verifice. Bunicii au venit imediat in camera mea unde m-au gasit intr-o stare deplorabila. M-au linistit, m-au curatat si m-au ingrijit spunandu-i mamei ca mi-a fost intr-adevar rau. Mama le-a povestit ca s-a trezit brusc in mijlocul noptii speriata si sigura ca ceva rau s-a intamplat cu copilul ei. Era la 2500 de kilometri de mine si, cu toate astea, a pus mana pe telefon si a sunat acasa.Legatura dintre Mama si Copil – perspectiva stiintifica

Legatura miraculoasa Mama-Copil

Astfel de intamplari nu sunt deloc cazuri exceptionale – fiecare mama are cel putin o data ocazia sa experimenteze legatura invizibila dintre ea si copilul sau. Pana recent, aceasta conexiune ramanea in sfera paranormalului, a fenomenului inexplicabil stiintific. Existau cazuri documentate despre intamplari de genul celei pe care am trait-o personal, dar cercetatorii nu aveau inca o explicatie stiintifica.

Recent, am citit un studiu publicat de jurnalul stiintific American Scientific despre faptul ca cercetatorii au reusit sa dovedeasca ca in timpul sarcinii nu exista numai un transfer de celule de la mama la fat dar si unul, mult mai surprinzator, de la fat la mama. Astfel, in corpul unei mamei au fost identificate celule care contineau un ADN strain – un ADN care continea cromozomul Y (masculin) si care a determinat cercetatorii sa il identifice ulterior ca fiind ADN-ul fiului ei.

Cercetarile au continuat pentru a verifica daca acest caz era unul exceptional si singular sau daca era vorba despre un fenomen care se petrecea la fiecare sarcina – acela de transfer material genetic si de celule de la fat la mama. Studii din ultimii 2 ani arata ca este intr-adevar un fenomen prezent la fiecare sarcina. Femeile poarta in organismul lor celule integrale de la toti copii pe care i-au conceput, celulele respective putand fi identificate in organismul mamei si la 30 de ani de la nasterea copilului. Fenomenul se numeste microhimerism fetal.
Mai mult, s-a demonstrat ca celulele fetale care au intrat pe viata in sistemul mamei nu sunt elemente inerte ci au puterea sa influenteze sanatatea mamei. Femeile care fac cancer la san au nivel mai scazut de celule fetale in sange decat cele care nu au suferit de cancer la san. Insa in tesutul cervical al femeilor care au facut cancer de col uterin s-au identificat celule fetale pe cand in cel al femeilor care nu au facut acest tip de cancer nu s-au gasit celule fetale. Un alt efect al celulelor fetale asupra sanatatii mamei este in cazul bolilor autoimune, observandu-se ca celulele fetale o protejeaza pe mama de artrita reumatoida. In plus, s-au gasit dovezi ca in multe cazuri celulele fetale intrate in organismul mamei actioneaza precum celulele stem transplantate, migrand spre testuturile afectate de boala si transformandu-se in celule specifice pentru a repara testulul degenerat. De aceea, chiar si in cazul in care s-a identificat un numar mare de celule fetale in unele tipuri de tesuturi cancerizate, cercetatorii suspecteaza ca acest lucru nu se petrece deoarece celule fetale provoaca cancerul, ci datorita faptului ca celulele fetale migreaza in numar mare la locul cancerului pentru a lupta cu el. Potentialul acestor celule fetale nu este inca inteles pe deplin, insa fenomenul a atras cu siguranta atentia cercetatorilor.

 

Legatura dintre Mama si Copil – dincolo de abordarea stiintifica

Insa ceea ce mi-a atras mie atentia in acest studiu este faptul ca, practic, demonstreaza, fara drept de tagada, ca toate femeile care au conceput un copil pastreaza in ele pana la sfarsitul vietii, in modul cel mai concret cu putinta, o ‘bucatica’ din acesta. Stiind despre legatura pana acum inexplicabila dintre mama si copii prin care mamele pot simti la distanta ce ce simte copilul lor, nu ma pot opri sa nu ma gandesc daca nu cumva aceste celule actioneaza si ca niste ‘transmitatoare wireless’, semnaland mamei, in cazuri speciale, starea copilului ? Este deja demonstrat si acceptat de catre cercetatorii ca in cazul gemenilor exista microhimerism adica un transfer de celule si material genetic de la un geaman la altul, iar legatura psihica si fizica dintre gemeni este una dintre cele mai puternice, existand o multitudine de cazuri documentate despre comunicarea la distanta intre gemeni si chiar si coordonarea starilor fizice intre gemeni aflati la mare distanta unul de celalalt. Asa ca putem considera ca fenomenul de microhimerism fetal este o potentiala explicatie pentru legatura aceasta telepatica si pana acum inexplicabila dintre mama si copil.

In chip de concluzie, insa, va voi relata o alta experienta personala despre legatura extraordinara dintre o mama si copilul sau. O buna prietena mi-a povestit despre sora ei, emigrata de multi ani in Canada unde si-a intemeiat o familie. Intr-o zi, pe cand fiul sau avea 8 ani si era la scoala, iar mama se afla la locul de munca la 50 de kilometri de scoala, a avut brusc un atac de panica simtind ca se sufoca. Tot corpul i s-a infiorat si cand si-a recapatat suflul a simtit nevoia urgenta sa isi auda copilul la telefon – a sunat la scoala si a cerut sa vorbeasca urgent cu copilul sau. Uluita, secretara scolii i-a transmis ca tocmai se pregatea sa o sune deoarece baietelul tocmai suferise o criza severa de astm, boala de care nu stiau ca suferea. Copilul fusese stabilizat cu ajutorul inhalatorului unui coleg de clasa insa se speriase groiaznic si crezuse ca va muri. O sa spuneti, da, inca o dovada ca legatura intre mama si copilul ei este foarte puternica mai ales ca acum avem si dovada biologica. Problema este ca baietelul nu era copilul ei – il adoptase la 6 luni, el fiind nascut in celalalt colt al lumii. Asta dovedeste ca mai avem inca mult de cercetat pana vom afla exact cu functioneaza acest fir invizibil ce ne leaga de copilul nostru, nascut sau adoptat.

Ana Maita, Asociatia  Mame pentru Mame

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.