Iritatia de scutec – cum se manifesta si se trateaza?

18 Feb 2014


Ultimul lucru pe care doriți să-l vedeți când desfaceți scutecul este iritația pielii copilului dumneavoastră. Aproape toți copiii care poartă scutec trec, la interval de 2 luni, printr-un episod de iritație a pielii acoperită de scutec, motiv pentru care este important de știut cum identificăm această afecțiune, ce o cauzează, cum o tratăm la domiciliu, cum să o prevenim și cum să nu o agravăm dacă ea totuși apare respectiv când să cerem ajutorul unui medic.
Iritația de scutec începe ca o roșeață a pielii din partea inferioară a abdomenului, organelor genitale, feselor și rădăcina coapselor, zonă care vine în contact direct cu scutecul murdar cu scaun sau urină. Dacă un scutec ud cu urină sau murdar cu fecale rămâne în contact prea îndelungat cu pielea, prin descompunerea urinei și a scaunului se produc substanțe care irită pielea (amoniac). Pielea poate avea puncte roșii sau zone mari de roșeață unde pielea arată inflamată, este caldă la atingere și are pe suprafață mici vezicule. Odată ce suprafața pielii este afectată aceasta devine mult mai vulnerabilă la infecțiile cu bacterii sau ciuperci. Infecția candidozică este cea mai frecventă, de obicei se extinde la nivelul coapselor, a regiunii genitale și a abdomenului și aproape niciodată pe fese. Urmând câteva reguli simple, ameliorarea trebuie să fie evidentă după 2-3 zile, în caz contrar aveți nevoie de ajutorul unui medic.

Cei mai mulți copii au iritație de scutec în primele 18 luni de viață, este mai frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 8-10 luni, copiii alimentați la sân sunt mai puțin vulnerabili. Cauzele sunt multiple, de cele mai multe ori există concomitent mai mulți factori:

 •       Contactul îndelungat al pielii cu urina sau scaunul
 •       Diversificarea alimentației, datorită modificărilor produse în procesul digestiei
 •       Reacția pielii sensibile a copilului la substanțele din compoziția scutecului
 •       Săpunul sau loțiunea de baie nu se potrivesc pielii copilului
 •       Folosirea șervețelelor impregnate pentru toaleta locală
 •       Frecarea, căldura și umezeala locală. Pantalonii sintetici îmbrăcați peste scutec mențin umezeala
 •       Diareea
 •       Folosirea antibioticelor (favorizează creșterea ciupercilor pe piele)

Cum prevenim apariția iritației de scutec?

Pentru a reduce riscul de apariție a iritației de scutec urmați câteva reguli simple:

 • Schimbați scutecul cât de repede este posibil după ce copilul are scaun și curățați-l folosind apă din abundență, nu șervețele impregnate. Nou-născuții trebuie schimbați de obicei de 10-12 ori pe zi în timp ce sugarul mare folosește 6-8 scutece /zi.
 • Schimbați frecvent scutecul ud cu urină pentru a reduce expunerea pielii la umezeală.
 • Lăsați pielea copilului expusă la aer cât de mult este posibil și verificați ca scutecul să nu fie foarte strâns pe abdomenul și coapsele copilului și să permită intrarea aerului.
 • Uscați bine pielea apoi aplicați cremele/unguentele protectoare grase, pe bază de oxid de zinc sau hidrocarburi (petroleum jelly sau petrolatum)

Este scutecul pe care îl folosesc responsabil de iritația pielii copilului meu?
Este greu să ne imaginăm viața fără scutecele de unică folosință. Deoarece stau în contact direct cu o zonă sensibilă a pielii copilului, este justificat să ne întrebăm din ce sunt realizate și dacă pot produce vreun rău. Deși par simple, scutecele conțin mai multe materiale decât vă imaginați.

Stratul extern este realizat din polietilenă, același material folosit la fabricarea foliei alimentare. La alcătuirea desenelor din exteriorul scutecului sunt folosiți coloranți, în general sunt siguri pentru sugari, pot însă declanșa rareori reacții alergice. Stratul intern, în contact direct cu pielea – din polipropilenă, material folosit la fabricarea lenjeriei izolantă termic. Unii producători impregnează stratul intern cu aloe vera sau vitamina E, produse ce sunt conținute și în cremele protectoare.

Stratul absorbant din centru conține celuloză din lemn și un polimer super-absorbant, de obicei poliacrilat de sodiu. Poliacrilatul de sodiu, deși face parte din stratul central, uneori îl puteți vedea pe pielea copilului sub forma unor cristale transparente care au traversat stratul intern. El nu produce iritația pielii (s-a raportat un singur caz până în prezent) dar, amestecat cu poliacrilatul de sodiu, pot exista cantități mici de acid acrilic folosit în procesul de producție al acestuia. Acrilatul de sodiu, în cantități mari, produce iritația pielii dar, în componența scutecelor există, de obicei, cantități insuficiente pentru a produce alergii. În procesul de albire al celulozei din lemn se folosesc produse clorurate (excepție fiind scutecele pe care este specificat ”fără cloruri”), reacțiile chimice dând naștere dioxinelor, produse chimice ce nu se găsesc în cantitate suficientă pentru a deveni periculoase pentru copil. Parfumurile, de obicei de lămâie sau portocală, sunt amplasate între stratul mediu și cel extern; deși pot produce alergii, cantitatea existentă în scutece este mică.

Cum tratăm iritația de scutec?

Dermatita de scutec este mai ușor de prevenit decât de tratat. Dacă, în ciuda eforturilor dumneavoastră, apare dermatita de scutec și pentru a nu lăsa pielea să fie iritată în continuare de urină și scaun urmați câteva reguli simple:

 • Schimbați scutecul copilului imediat după ce acesta s-a murdărit.
 • Spălați zona scutecului cu apă călduță și săpun pentru sugari (sau doar apă dacă scutecul s-a umplut doar cu urină). Apa prea caldă crește disconfortul dacă pielea este deja iritată. Clătiți cu apă din abundență pentru a înlătura urmele de săpun apoi uscați bine zona prin tamponare. Nu frecați pielea deja iritată deoarece intensificați leziunile.
 • Este important ca pielea să fie bine uscată înainte de a închide scutecul. Lăsați pielea timp de câteva minute la aer înainte de a închide scutecul nou. Nu fixați scutecul foarte strâns pe abdomenul copilului, lăsați aerul să circule la suprafața pielii lui.
 • Aplicați un strat gros de cremă protectoare cu oxid de zinc sau unguent cu petrolleum jelly după fiecare scutec schimbat. De fiecare dată când schimbați scutecul spălați crema aplicată anterior și aplicați un strat nou de cremă. Nu puneți degetele de pe pielea posibil infectată în cutia cu cremă – puneți inițial cantitatea necesară de cremă pe dosul unei mâini și apoi, cu degetele celeilalte mâini luați crema de pe mână dumneavoastră și o întindeți pe pielea copilului.
 • Nu folosiți creme pe bază de cortizon decât la recomandarea medicului!

E posibil ca pielea să fie infectată?

Ciupercile ca, de exemplu, Candida albicans se dezvoltă într-un mediu umed, cald și întunecat. Ele trăiesc, în mod normal, pe piele, în gură, intestine și vagin. Pielea iritată este un mediu bun pentru dezvoltarea în exces a acestora. Copiii care au luat antibiotice (sau copiii alimentați la sân a căror mame au luat antibiotice) sunt mai expuși infecțiilor cu Candida albicans. Un copil care a avut candidoză în gură și la care apoi apare o iritație în zona scutecului, mai probabil că are dermatită produsă de infecția candidozică. În cazul infecției cu ciuperci a zonei scutecului, pielea este foarte roșie, cu aspect de piele opărită, dureroasă, uneori cu puncte roșii, marginile iritației sunt bine definite și ușor mai ridicate decât restul tegumentului și nu vedeți semne de vindecare după 2-3 zile de aplicare a cremelor protectoare obișnuite. Se tratează prin aplicarea unor creme anti-fungice cu clotrimazol, nistatin, miconazol, efectele acestora devenind vizibile în 2-3 zile. Dacă nici aceste creme nu sunt folositoare copilului aveți nevoie de sfatul unui medic.

Infecția bacteriană a pielii din zona scutecului este sugerată de prezența crustelor galbene, pielea este de asemenea intens inflamată, roșie și caldă. Cereți ajutorul unui medic, în special dacă bebelușul are și febră, deoarece infecția bacteriană necesită tratament cu antibiotice.

Trebuie să merg cu copilul la medic?

Există situații în care e necesar ca bebelușul să fie consultat de medic pentru a evalua situația și a recomanda un tratament adecvat:

 •   Dacă iritația nu evoluează spre vindecare sau dimpotrivă, se agravează după 2-3 zile de aplicare corectă a măsurilor descrise.
 •   Pe piele există vezicule sau zone cu puroi.
 •   Copilul urmează un tratament antibiotic și iritația din zona scutecului este de culoare roșu-aprins, cu puncte roșii pe margine. Poate fi o infecție candidozică.
 •   Iritația pielii este însoțită de febră. Poate fi vorba de o infecție bacteriană.
 •   Iritația este foarte dureroasă. Poate fi o infecție a pielii numită celulită.

Autor:

E-mail:
daniela.draghiciu@mamaresponsabila.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.