Ingrijorari versus incredere

16 May 2012


 

 

Un pediatru povestea la un moment dat despre o mama care in primele 2 saptamani de viata ale copilului ei a sunat la el cam de 50 de ori. Pana la urma pediatrul nu a mai putut si i-a zis mamei:  Ai devenit mama si te asteapta o viata de griji. Trebuie sa inveti sa o iei mai incet!

Si eu sunt o campioana a ingrijorarii si provin dintr-o familie de prapastiosi si m-am intrebat intotdeauna care ar putea fi opusul ingrijorarii.
Candva, cand eram adolescenta si mama se ingrijora ca nu stia unde sunt si cu cine si la ce ora vin, am stiut semiconstient, care este opusul ingrijorarii. Imi intrebam mama de ce nu are incredere in mine, suficient cat sa stie ca o sa ajung acasa. Acum cand am devenit parinte a trebuit sa imi aduc aminte.

Cred ca pentru noi, parintii, opusul starii de preocupare continua nu este calmul si serenitatea. Nu am intalnit foarte multi parinti calmi si sereni. Dar, poate ca nu trebuie sa ne ingrijoram tot timpul de cate ceva. Sunt unii parinti care asa isi masoara eficacitatea lor de a fi parinti – isi ocupa tot timpul cu ingrijorari legate de copiii lor.

De aceea, cred ca opusul ingrijorarii este increderea! Increderea in faptul ca si copilul meu o sa se dezvolte normal ca ceilalti copii (chiar daca merge mai tarziu, spune mai putine cuvinte, se impiedica cand alearga spre deosebire de copilul vecinei), increderea in aptitudinile noastre de parinte, incredere in puterea copiilor nostri de a trece peste greselile noastre.

Ingrijorari versus incredere

Psihologul Larry Cohen, expert in interactiunea cu copilul prin  joc, povesteste cum in fiecare primavara, parinti de copii de 4 ani suna preocupati daca copiii lor sunt pregatiti pentru gradinita sau nu. Bineinteles ca nu sunt pregatiti! Dar acest raspuns nu i-ar ajuta. Asa ca se intalneste de cateva ori cu ei, se joaca cu copilul si pana in septembrie copilul este gata de gradinita. Recunoaste insa deschis ca munca principala nu este facuta de el, ci de dezvoltarea naturala a copilului.

Bineinteles ca este greu sa ai incredere in dezvoltarea naturala a copilului daca copilul surorii tale poate numara pana la 20 in timp ce al tau se bucura facand baloane de sapun in cada. Dar nu te ingrijora! Dezvoltarea se intampla, toti copiii ajung in acelasi loc chiar daca in ritmuri diferite! (daca pe de alta parte copilul tau nu are achizitii noi cateva luni la rand sau pediatrul care il vede din cand in cand iti zice ca ar trebui sa il vada un specialist nu ezita sa apelezi la parerea unuia).Ai incredere in ce i-ai dat copilului tau pana acum!

Pe masura ce copilul intra in grupuri diferite de familia lui si se intalneste cu alti copii, parintii incep sa se paniccheze ca isi pierd influenta asupra copilului. Cum poate copilul meu atat de frumos educat sa vina acasa cu cuvintele acelea urate, cu atitudinile acelea reprobabile, cu atitudinea aceea superioara, cu dorinta aceea nebuna de a avea ultimul joc pe calculator/ ultimul gadget/ ultima pereche de cizme la moda. (asa e ca e distractiv cum numai copii altora incep curente si ne influenteaza copiii inocenti?!)

In astfel de momente este important sa tragi aer in piept si sa iti aduci aminte sa ai incredere in ce ti-ai invatat copilul pana acum. Legatura pe care o avem cu ei poate fi incercata de tentatiile pe care colegii le prezinta, dar nu poate fi distrusa. De fapt, una dintre cele mai bune previziuni ale succesului viitor al copiilor – succesul la scoala, succesul in a-si face prieteni, succesul in a fi fericit – este un atasament sigur in copilarie. Asa ca tineti minte sa va uitati cu iubire in ochii copiilor vostri si sa aveti incredere ca tragediile de acum vor deveni intr-o zi amintiri frumoase.

Daca copii vostri nu au avut un atasament sigur in copilarie, nu e prea traziu, dar veti avea nevoie de mai multa munca pentru a mentine relatia dintre voi in perioada aceasta.

Copiii reusesc sa treaca prin dificultati emotionale

Prieteniile si relatiile cu ceilalti copii sunt una dintre cele mai mai frecvente surse de ingrijorare pentru parinti (ca nu au un prieten bun, ca se cearta cu cel mai bun prieten, ca a fost sursa glumelor la scoala, ca nu este in clasa potrivita – si lista poate continua).

Totusi, in majoritatea cazurilor, copii reusesc sa treaca prin dificultati mai bine decat ne-am astepta si tot ce trebuie sa facem este sa avem incredere in ei.

Ce propuneam este sa avem incredere in ei ca vor reusi sa se urce singuri pe tobogan, sa isi negocieze jucaria, sa se ridice de jos cand au cazut si sa mai aiba curaj sa alerge, sa isi gaseasca prieteni si sa isi revina din jigniri, sa ajunga acasa.

 

Articolul este adaptat cu permisiunea lui Lawrence J Cohen, doctor in psihologie si specialist in interactiunea cu copilul prin joc. Larry Cohen va veni in Romania pentru a sustine o zi de seminar in cadrul Atelierelor de Parenting. Cea mai renumita carte a lui “Playful Parenting” va aparea la Editura 3 la sfarsitul lunii mai sub titlul “Retete de joc”.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.