Implicaţiile emoţionale ale infertilităţii în cuplu

20 Feb 2012


 

Problemele legate de infertilitate se reflectă mental, social şi psihologic. Bărbaţii şi femeile percep fertilitatea în feluri diferite: femeile au partea emoţională mult mai dezvoltată, ele au grijă ca relaţia să meargă, ele sunt responsabile de trăirile celuilalt. Atunci când femeile încearcă să-şi reprime sentimentele, emoţiile devin atât de puternice încât produc dezechilibre psihice. Din păcate, problema infertilităţii în cuplu e atât de intens trăită, încât orice activitate/acţiune care se întâmplă,  se învârte în jurul acesteia.

 

Infertilitatea, o problemă de cuplu

Dacă urmaţi un tratament de fertilizare, trebuie să vorbiţi cu partenerul dumneavoastră şi să îi împărtăşiţi părţile bune şi părţile rele ale etapelor tratamentului, iar el trebuie să vă susţină. Majoritatea femeilor îşi protejează soţii de trăiri, sentimente de eşec şi iau asupra lor responsabilitatea acestor tratamente. Atunci când soţii ar trebui să îşi însoţească soţiile la consultaţii sau tratamente, au senzaţia că  este pierdere de timp şi sunt lucruri care nu ţin de ei, dar scopul acestora este să identifice problemele partenerilor astfel ca împreună să ducă la bun sfârşit procesul de concepţie.
Bărbaţii din asftel de cupluri sunt incapabili să îşi acceseze propriile emoţii. Ei tind să îşi concentreze energia şi resursele pe partea profesională sau acolo unde simt că pot avea succes, tocmai pentru a echilibra situaţia.

 

Pericolul pe care îl aduce cu sine problema infertilităţii

Ca urmare a asumării responsabilităţii impactului emoţional al infertilităţii, femeia experimentează stări intense de: durere, furie, teamă. Acestea, combinate cu mesajele disfuncţionale experimentate poate să ducă la depresie. În momentele de tristeţe femeile simt că pierd controlul situatiei, de multe ori nu mai ştiu ce îşi doresc şi comunică dificil cu partenerul.

 

Comunicarea şi empatizarea sunt esenţiale

De multe ori femeile îşi doresc o apropiere mai intensă în ceea ce privesc discuţiile/ înţelegerea pe care o pot primi de la partener cu privire la subiectul “infertilitate”, dar în momentul în care simt că empatia nu are loc se retrag, le este teamă să nu dezamăgească.

Totuşi, acesta este momentul în care cuplurile se încheagă pentru o viaţă, acum au de îndeplinit rolul lor cel mai de bază: reproducerea.

Apare întrebarea: Cum obţin ceea de ce am nevoie de la partenerul meu? Cum îmi pot susţine partenerul în aceste momente dificile? Din fericire, prin comunicare, înţelegere şi o gândire echilibrată, bărbaţii şi femeile se pot ajuta reciproc în drumul lor către paternitate.
Câteva exemple care pot ajuta partenerii în procesul de infertilitate:

  • Comunicaţi  deschis unul cu celălalt
  • Trebuie să ştii că nu există un mod bun sau rău de a te simţi în această situaţie. Înţelegând ceea ce simţi vei şti de ce ai nevoie. Odată ce nevoile au fost identificate, spune partenerului tău cum să te ajute
  • Întreabă partenerul de ce are nevoie (e mai bine aşa decât să faci presupuneri)
  • Fiţi conştienţi de diferenţele psihologice şi emoţionale dintre bărbaţi şi femei.
  • Încearcă să împărtăşeşti experienţa proprie de viaţă, de bărbat respectiv de femeie
  • Împărtăşeşte cât mai mult din procesul de tratament. Împărtăşeşte atât povara cât şi bucuria diferitelor percepţii/experienţe asupra infertilităţii. Astfel vă veţi apropia mult mai mult unul faţă de celălalt şi va creşte respectul.
  • Infertilitatea şi tratarea ei pot fi foarte stresante şi, în acelaşi timp, stresul este o cauză a fertilităţii.

Cuplurile ar putea trece mai uşor peste această problemă dacă familiile şi prietenii ar încerca să înţeleagă mai bine infertilitatea, modul de tratare şi impactul emoţional asupra cuplului.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.