“Haide mama, lasa ca trece!” sau alinarea celui mic

18 Nov 2013


Cel mai bun lucru pe care i-l poti oferi unui bebe care plange esti tu insati! Bebelasii plang cu un singur scop: de a atrage atentia asupra lor. Este singura modalitate prin care isi pot comunica nevoile. Acest lucru inseamna ca intotdeauna trebuie sa ne uitam la ce isi poate dori acel copil care, inca, nu foloseste cuvinte. Astfel, solicitarea atentiei are in spate o serie de nevoi.

Unele studii spun ca in primele sase luni copiii plang frecvent pentru ca raman singuri sau, daca vorbim despre un copil cu un nivel mai ridicat de energie, pentru ca se plictiseste.

Te intrebi daca il rasfeti in cazul in care il iei tot timpul in brate? In primele sase luni, NU! De obicei ei plang datorita unor nevoi fiziologice.
Dar dupa sase luni de viata e bine sa analizezi putin momentele in care plange si sa urmaresti daca e doar o forma redusa de plans sau creste in intensitate. Daca creste in intensitate poti interveni dar daca nu, e de preferat sa il lasi sa se manifeste. Chiar daca ti se pare ciudat, plansul este o manifestare incipienta a vorbitului. Daca in decurs de 5 minute nu se linisteste nicicum te poti intoarce la copil fara sa il iei in brate – ii vorbesti, il mangai, ii canti dupa care iesi din incapere din nou. Daca in inca 5 minute tot nu se linisteste te intorci si faci ceva mai mult decat inainte iar din a treia incercare il iei in brate. Astfel, copilasul tau poate invata ca nu la orice scancet este luat in brate ci doar cand situatia este putin mai dificila.

Inspre final, haideti sa enumeram motivele pentru care un copil plange in primele sase luni: foame, sete, caldura/frig, scutec murder, de plictiseala, de durere, frica, oboseala, supra-stimulare (adica sunete prea puternice sau lumina prea puternica). Dupa primele sase luni poate sa apara mai intens dorinta de a atrage atentia, pur si simplu, fara sa existe o nevoie fiziologica din cele pe care le-am amintit mai sus.
In concluzie, iti rasfeti copilul daca il iei in brate de fiecare data cand incepe sa planga? In primele sase luni nu este cazul sa te gandesti la asta; important este sa va cunoasteti cat mai bine – exact ca la inceputul unei relatii! Dupa primele sase luni de viata este, intr-adevar, cazul sa selectezi momentele in care ii acorzi atentie si sa incerci sa folosesti testul mentionat mai sus.

Si nu uita: TU esti cea mai mare recompensa pentru copilul tau! Foloseste-te inteligent!

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.