Formarea si dezvoltarea dintilor in etapa intrauterina

23 Jul 2012


Nasterea unui copil este un moment mult asteptat în familie si toată lumea: părinti, frati, bunici, asteaptă cu nerăbdare să-l vadă sănătos si voinic. La ecografia morfo-fetală sunt curiosi cu totii să-i identifice fata, degetele, picioarele si se gândesc mai putin la un alt element important pentru el pe tot parcursul vietii, respectiv dintii.

Ceea ce ar trebui să stie orice viitoare mămică este faptul că dintii se formează toti în utero, iar orice factor nociv numit si teratogen (medicamente, fumatul, diverse boli etc) poate afecta dezvoltarea lor. Grija mare de a nu lua medicamente pentru a nu cauza fătului anomalii trebuie să continue pe toată durata sarcinii si în lunile mari deoarece dintii permanenti pot fi influentati în evolutie, chiar dacă acestia au depăsit perioada critică.
Orice copil va avea două tipuri de dinti: dintii de lapte si dintii permanenti, iar dezvoltarea acestora are loc în mai multe etape. Astfel, dacă un dinte nu se va dezvolta din diferite motive intrauterin, acesta nu se mai dezvolta nici în perioadă ulterioară nasterii. De asemenea, se pot prezenta situatii în care se dezvoltă dinti cu morfologie anormală, respectiv se pot uni (fuziona) doi dinti, sau un mugure dentar se poate divide (împărti) în alti 2 dinti, care nu vor avea o formă normală.

Este, practic, imposibil să-i protejăm întotdeauna pe cei mici de căzături sau alte pericole după nastere, dar putem acorda un grad de atentie sporit dezvoltării dintilor pentru bunăstarea ulterioară a copiilor nostri.

Pentru schitarea unui tablou recapitulativ si mai buna întelegere a notiunilor prezentate, amintesc că un dinte este format din coroană si rădăcină. Coroana are la suprafata smaltul, iar sub el se gaseste dentina.

Cand se formeaza dintii?

În săptămâna 6 de viată intrauterină, încep să se formeze dintii de lapte, iar datorită intervalului relativ scurt, orice eveniment care apare în această perioadă poate modifica dezvoltarea dintelui spre exemplu: consumul unor medicamente poate

determina atât aparitia unei despicături, malformatii majore dar si modificări ale structurii dintilor care pot cauza, după eruptia lor, aparitia prematură a cariilor. Dintii de lapte nu sunt prezenti în gură la nastere decât în cazuri foarte rare, datorită unor cauze de ordin general.
În schimb, formarea dintilor permanenti începe întrauterin abia în săptămâna 20, iar  dezvoltarea lor continuă si după nastere.

Cum se dezvolta dintii?

Stadiile majore ale dezvoltării dintelui, în succesiune sunt reprezentate de faza de diferentiere a tesuturilor din care se vor forma smaltul, osul alveolar, ligamentul parodontal, rădăcina dintelui, urmată de etapa de diferentiere a tesuturilor respective si se încheie cu faza lor de maturizare, moment în care coroana e complet formată si poate erupe. Trebuie mentionat că dintii permanenti nu ajung  în faza de maturare decât după nastere, iar acesta este motivul pentru care structura lor poate fi modificată în sens pozitiv prin administrare de fluor.

Acum că stiti cât este de importantă perioada nu numai pentru sănătatea generală, cât si cea a dintilor, se impune o atentie maximă la dezvoltarea dintilor din partea voastra –  a comunitătii de mămici de pretutindeni.

Autor:

E-mail:
office@qsmile.ro
Website:
http://www.qsmile.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.