Fertilizarea in vitro – cadru legal

17 May 2012


 
Din ce în ce mai multe cupluri, din diverse cauze, întâmpină dificultăţi în obţinerea unei sarcini. În acest sens, de dorit este să se apeleze la clinicile de fertilizare, care oferă un cadru atât calificat medical, cât şi legal, pentru realizarea dorinţei de a deveni părinţi.

Fertilizarea in vitro – cadru legal

Una din variantele propuse, la care dorim să ne referim azi, este fertilizarea in vitro.

Cadru legal

În prezent, în Romania se derulează Programul Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer (FIV-ET), derulat prin Ministerul Sănătăţii. În conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 765/2011, în cadrul acestui program de stat, contravaloarea procedurilor medicale specifice sunt decontate de Direcţia de Sănătate Publică, în limita sumei de 6.150 lei pentru fiecare procedură FIV-ET realizată.
Cuplurile care doresc să se înscrie în acest program trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, printre care:

a) cuplul nu a obţinut o sarcină timp de 2 ani de viaţă conjugală;
b) cuplu căsătorit de cel puţin 2 ani;
c) cel puţin unul dintre membrii cuplului este cetăţean român şi are domiciliul stabil în România;
d) cel puţin unul dintre membrii cuplului are calitatea de asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate de cel puţin 2 ani;
e) niciunul dintre membrii cuplului nu are copil în viaţă;
g) vârsta femeii cuprinsă între 24 şi 40 de ani;

h) criterii legate de analize medicale.

Dacă criteriile sunt îndeplinite, cuplul solicitant trebuie să depună un dosar pentru înscrierea în program, la sediul unităţii sanitare care derulează programul. Documentele necesare vizează: acte de stare civilă, acte medicale, declaraţii pe proprie răspundere şi adeverinţe de la Casa de Sănătate. Decizia includerii cuplului solicitant în program este luată în termen de o lună calendaristică, de către o comisie din cadrul Ministerului Sănătăţii.
În cazul în care solicitările de includere în programul FIV/ET depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie, comisia din cadrul Ministerului Sănătăţii întocmeşte o listă de aşteptare.

Unitatea sanitară la care s-a depus dosarul, informează în scris cuplul solicitant asupra deciziei comisiei.

Pe perioada derulării programului, fiecare cuplu selectat, beneficiază de o singură procedură de FIV-ET a cărei contravaloare se finanţează din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Dintre toate clinicile care efectuează astfel de proceduri, doar unele sunt agreate de Ministerul Sănătăţii. Lista cu clinicile agreate o gasiţi aici.

Autor:

E-mail:
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.