Factorii care determina aparitia balbismului

02 Oct 2012


 

Dupa cum am mai spus in articolul din luna precedenta, “Balbismul este una dintre cele mai grave tulburari de comunicare, in care ritmul si fluenta exprimarii sunt puternic afectate”.

   Ne intrebam cum apare aceasta balbaiala, ce o determina sa se manifeste?

In fiecare zi din viata noastra, ca parinte apar tot felul de factori la care nu dam importanta si pe care ii luam ca atare, ca lucruri care fac parte din munca noastra zilnica si din modul nostru firesc de manifestare fata de propriii nostrii copii. Pot exista o serie intreaga de factori, incepand cu balbaiala familiala, in care un membru este balbait si copilul imita exprimarea adultului, ajungand sa se balbaie, sau poate exista o latura ereditara. In acest caz se pot transmite anumite caractere de excitabilitate si dezorganizare psiho-motrica, ce pot predispune copilul la balbaiala.
Un alt factor important ce-si pune amprenta asupra personalitatii si limbajului unui copil poate fi o intarziere in dezvoltarea psiho-fizica a copilului, ce duce, de cele mai multe ori, la nedezvoltarea generala a vorbirii. Aici pot interveni si traumatismele suferite la nastere, tulburarile endocrine, boli grave infecto-contagioase si un aspect important il au si dereglarile in metabolismul calciului.

Un al treilea factor ce ajuta la aparitia balbaielii este determinat de aparitia unor traume. In momentul in care, in mediul familial au loc stari de tensiune nervoasa si stari conflictuale, lipsa unei armonii intre parinti, copilul incepe sa manifeste stari de voma sau pavor nocturn (treziri bruste sau tipete in timpul somnului). Atunci cand balbaiala se instaleaza parintele este tentat sa interzica copilului sa mai manifeste acele disfluente care apar in exprimarea vorbirii, sa faca comparatie cu alti copii sau cu fratii mai mari. Aceasta lipsa de intelegere si de acceptare din partea parintilor a conduitei copilului duce la un sentiment de nesiguranta care poate agrava balbaiala si poate instala in sufletul copilului teama de a mai vorbi.
Un aspect important in diagnosticarea balbaielii este sa stim cu totii ca atunci cand obligam copilul sa scrie cu dreapta in locul mainii stangi, care pare sa fie dominanta, are drept consecinta ezitarea in exprimare si poate aparea balbismul. In jurul varstei de 4 ani se stabileste dominanta emisferelor cerebrale, adica se va sti daca copilul este dreptaci sau stangaci . Aceasta lateralitate se poate stabili prin anumite teste simple care se aplica pe un intreg hemicorp, adica pe ureche – ochi – mana – picior. Putem observa cu ce mana apuca creionul, cu ce picior suteaza in minge, cu ce ochi se uita pe gaura cheii.

Cu cat cunoastem mai mult despre factorii care determina balbaiala, ne putem ajuta copilul mai de timpuriu sa-si corecteze aceasta deficienta de vorbire.

Badea Anca Cristina

Centrul Kinetobebe

                                                                                                                                    Psiholog clinician

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.