Erupta si igiena dintilor de lapte – semne prevestitoare si modalităti de combatere a durerii si inflamatiei

10 Oct 2012


 

Părintii vor ce este mai bun pentru copiii lor, de aceea informarea lor corectă îi ajută în luarea unor decizii cât mai bune, mai ales în ceea ce priveste atitudinea lor fată de igiena orală si sănătatea dintilor.

Erupta si igiena dintilor de lapte

Pentru a avea dinti sănătosi în copilărie si în adolescentă, îngrijirea acestora trebuie să înceapă încă din momentul eruptiei lor.
Dacă vă întrebati de ce,  studiile de specialitate arată că obiceiurile alimentare nesănătoase, corelate cu un periaj deficitar la copiii de 0-2 ani, favorizează aparitia cariilor după vârsta de 3 ani.

Pentru a evita aceste consecinte neplăcute, cel mai bun lucru pentru asigurarea sănătătii dentare pentru copiii vostri este deprinderea unor obiceiuri de igienă de la vârste cât mai mici.

Primii dinti apar în jurul primului an de viată, vârsta medie de eruptie dentară este de 6-8 luni. Fenomenul este însotit de congestie gingivală (umflarea gingiilor), asociată cu stare de agitatie. Igiena orală în această perioadă de viată se reduce doar la badijonarea cu comprese sterile a gingiilor.

Începerea periajului dentar la momentul eruptiei primului dinte aduce un beneficiu major, de aceea indicatia periajului este esentială!  Peria de dinti utilizată trebuie să aibă peri foarte moi, pe care se adaugă doar o picătură de pastă de dinti, frecventa procedeului fiind de 2 ori/zi.

Deprinderea copilului cu acest obicei necesar se face prin utilizarea periutei ca jucarie, în combinatie cu inelul de rontăit pentru decompresia gingivală (care însoteste eruptia dentară).

Este recomandat ca între mese să i se admniistreze copilului apă, nu lapte sau băuturi îndulcite pentru a evita acumularea bacteriilor pe smaltul dintilor de lapte care este fragil. Noaptea, când secretia salivară este scăzută, apa este cea mai bună alegere.

Între 2-5 ani când toti dintii sunt prezenti, este indicat periajul pe toate suprafetele dentare, efectuat corect. Pe lângă periaj se recomandă fluorizările care cresc rezistenta smaltului. Pentru ca periajul să fie comod, acesta este efectuat initial de către părinte, urmărindu-se treptat deprinderea copilului cu miscările corecte si în final acesta va executa singur etapele, fiind doar supravegheat de către părinte.

Vârsta de 1- 2 ani este recomandată pentru prima vizită la dentist. Copii fiind extrem de sensibili la zgomotele si situatiile noi, este recomandată încurajarea copilului inaintea vizitei, pentru a genera încredere în medicul dentist. Obiceiurile vicioase, ca sugerea degetului sau a suzetei trebuie eliminate, pentru a preveni aparitia unor modificări în muscătură sau în pozitia dintilor.

Până la 5-8 ani, multi copii au tratamente dentare, dacă nu obturatii, cel putin sigilări. Periuta utilizată este adecvată vârstei, pastele de dinti cu fluor de asemenea, periajul se face după fiecare masă principală – în scop carioprofilactic, administrarea de fructe între mese fiind indicată (în defavoarea dulciurilor), iar apa are prioritate fată de băuturile acidulate sau îndulcite.
Între 6-8 ani, riscul de carii este crescut, părintii fiind nevoiti să acorde o atentie sporită acestora.

Eruptia primului molar permanent la 5-6 ani creste numărul de bacterii si fiindcă multi apartinători nu pot să-l identifice datorită pozitiei posterioare, igiena lui este mai deficitară,  expunerea la carii fiind preocuparea principală. Atentia sporită pentru periajul corect al acestui dinte, corelată cu folosirea atei interdentare, reduce riscul de carie. Periutele au o arhitectură specială care să permită atât periajul corect al dintilor de lapte cât si al celor permanenti. Periajul este indicat după fiecare masă sau gustare, cu paste specifice vârstei, timpul alocat trebuie sa fie de 2-3 minute, si să fie făcut de copil singur, sub supravegherea parintilor.

Dragi părinti, speram că acest material vă va ghida pasii pentru ca micutii vostri să se bucure peste ani de un zâmbet frumos si sănătos.

Autor:

E-mail:
office@qsmile.ro
Website:
http://www.qsmile.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.