Emoţii la prima “vedere” a copilului nostru

16 Jul 2013


Ne-am dorit un copil şi sarcina s-a produs. Testul de sarcină făcut acasă ne-a făcut foarte fericiţi: a arătat două liniuţe. O sarcină dorită, mai mult sau mai puţin planificată, este un eveniment major în viaţa oricărei femei şi a oricărei familii. Şi toată perioada sarcinii, dar şi anul următor este presărat cu emoţii mari şi “prima ….”: prima dată când am aflat, primul consult medical, prima dată când mişcă, prima dată când am văzut copilul etc.
Sarcina ne introduce foarte clar în lumea trăirilor ambivalente. Ne bucurăm că aşteptăm un copil, dar ne e teamă ca nu cumva să nu fie sănătos; ne bucurăm că aşteptăm un copil, dar ne e teamă de cât de grea va fi sarcina; ne bucurăm că aşteptăm un copil dar ne e frică de ce se va întâmpla cu corpul nostru, cu viaţa noastră profesională şi aşa mai departe.

Bun venit în această lume, dragi părinţi! Ea va dura cam…tot restul vieţii. Oricând vă veţi gândi la propriul copil va fi un amalgam de emoţii pozitive şi negative. Încercaţi să vă concentraţi pe cele pozitive, să le savuraţi şi să găsiţi soluţii şi încrederea în voi că, pentru acele scenarii care vă generează emoţii negative veţi găsi soluţii, dacă va fi cazul ca ele să se adeverească.

Să luăm ca exemplu prima ecografie. Un amalgam de emoţii de nerăbdare şi oarecare teamă ne însoţeşte. Nerăbdarea de a vedea cu ochii noştri ceva mai palpabil decât 2 liniuţe colorate pe un beţişor de plastic sau hârtie şi teama ca nu cumva bucuria să nu ne fie confirmată, să fie un test de sarcină cu rezultat greşit şi să nu fim însărcinaţi (nu, nu e o greşeală gramaticală din partea mea, o femeie e însărcinată, dar cel mai frumos este când considerăm că un cuplu e însărcinat, pentru că un cuplu şi un întreg grup de suport aflat în spatele cuplului ar trebui să aştepte copilul). Sau cine ştie câte scenarii apocaliptice ne mai putem face în drum spre acea primă ecografie. Este normal să aveţi emoţii puternice în aceste momente. Încercaţi să respiraţi lent şi profund atunci când amalgamul de emoţii devine predominant negativ şi gândiţi-vă la ceva frumos, la un moment din viitor alături de copil.
Odată ajunşi acolo, concentraţi-vă pe voi. Medicii sunt obişnuiţi cu reacţii emoţionale dintre cele mai ciudate şi puternice. Şi oricum, nu e momentul lor ca să îi protejaţi şi să vă abţineţi. Daţi frâu liber emoţiilor pe care le simţiţi atunci când vedeţi pentru prima dată pe un ecran alb negru o fiinţă mică, mică, care, deşi arată ciudat, şi parcă nu vă vine să credeţi că e acolo, e parte din voi şi pe care deja o iubiţi. Şi, în momentul în care o vedeţi la ecograf, da, dragostea voastră se va multiplica. Viitorii părinţi  încep să conştientizeze mai clar prezenţa şi sentimentele lor faţă de viitorul copil, în special mamele încep să ducă mâna mai des la burtă, încep să vorbească cu şi despre viitorul copil etc.

Respiraţi adânc şi bucuraţi-vă!

Doar o singură dată veţi merge pentru prima dată la prima ecografie a primului copil.

Sau doar o singură dată veţi merge pentru prima data la prima ecografie a celui de-al doilea. Sunt momente care trebuie savurate, iar emoţiile negative, normale şi fireşti, trebuie ţinute sub control, pentru a nu ne “umbri” aceste momente speciale.

Autor:

Managing Partner la PsyLife Clinic Dr. in Psihologie psiholog clinician, psihoterapeut specialist

E-mail:
adela_raluca2@yahoo.com
Website:
http://www.psylife.ro

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.