Efectele sarcinii asupra starii emotionale a femeii

09 Sep 2013


Sarcina, nasterea si perioada de dupa este plina de mituri: ce sa faci si sa nu faci in sarcina, daca sa nasti natural sau nu, ce inseamna sa fii o mama buna, despre cum sa ingrijesti copilul, cum trebuie sa gandesti, simti si sa te comporti astfel incat copilul sa fie sanatos si fericit… si lista poate continua cu nenumarate lucruri, multe dintre ele putand chiar sa va surprinda din punct de vedere a creativitatii.

Miturile continua cand este vorba de implicatiile emotionale ale sarcinii in ceea ce priveste viata emotionala a femeii insarcinate / viitoarei mame: o femeie despresiva este o femeie slaba si lenesa, depresia nu este cu adevarat o problema ci este o atitudine a femeii, ea vrea sa fie asa, nu ii prieste sarcina, sigur consuma cine stie ce – iar acestea sunt doar cateva dintre lucrurile la care ma pot gandi acum.
Iar dezamagirea, pentru multi, vine acum: din pacate, sarcina are si efecte negative asupra sanatatii emotionale a femeii! Multi ar putea insista acum cu teoria conform careia femeile nasc de cand lumea si pamantul si n-au avut atat de multe probleme emotionale ca acum. Asa este! Dar nici atat de multe locuri de munca nu erau pentru ele acum 100 de ani (asta daca erau unele), nici atatea posibilitati educationale pentru copii si, bineinteles, nici atat de multe informatii. Ca sa nu mai amintim, in detaliu, despre rata mortalitatii materne si infantile, cat si a duratei vietii de acum, minim, 100 de ani.

Astfel, cred ca este un moment potrivit sa incepem sa dam credit acestor elemente care, duc la modificari emotionale in ceea ce le priveste pe mame – multe dintre modificari pozitive dar, cu siguranta si multe negative. Din pacate, datorita miturilor si a lucrurilor pe care le spun cei din jur, femeile care sufera emotional in perioadele prepartum si postpartum evita sa solicite ajutor de specialitate. Ce urmaresc aici este sa fac o incursiune in posibilele probleme care pot aparea – toate dintre ele fiind evaluate si sustinute stiintific de-a lungul a cel putin 50 de ani, cu scopul de a face constienti pe cat mai multi cu privire la efectele unei sarcini asupra psihicului unei femei. In concluzie, cele mai frecvent intalnite probleme emotionale sunt:

  1. Depresia pre si postpartum – aici includem: o prevalenta de 50-70% dintre femei care au “baby blues” (acele stari emotionale negative care apar imediat dupa nastere si se remit subit in urmatoarele 3-5 zile de dupa nastere); 13% – depresie postpartum; 0.1% – psihoza postpartum.
  2. Anxietatea pre si postpartum – sunt stari de teama asociate dezvoltarii sarcinii, nasterii si primelor 6-8 luni dupa nastere. Pot sa apara ganduri de genul: daca copilul nu se mai dezvolta bine, de ce nu misca, de ce nu misca mai mult, daca se sufoca, daca se imbolnaveste si nu imi dau seama, etc. gandurile ruminative / repetitive duc la intensificarea starii de anxietate.
  3. Tulburari alimentare – multe dintre ele aparand datorita schimbarii imaginii corporale a femeii de-a lungul sarcinii si a greutatilor de revenire la forma anterioara sarcinii.
Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.