Distractia si dezvoltarea emotionala a copilului. Fara efort!

13 Nov 2013


In cazul copiilor prescolari nimic nu este mai important decat dezvoltarea emotionala a acestora. Ce inseamna acest lucru? Inseamna pregatirea copilului pentru emotiile negative care pot sa apara pe parcursul vietii.

Cati dintre voi va amintiti de discutii pe care le-ati avut impreuna cu parintii cu privire la ce inseamna tristetea sau care este diferenta dintre frica imaginara si frica reala? Am sa risc spunand ca foarte putini dintre noi.
Cu toatea cestea, inca de zeci de ani exista studii in domeniul psihologiei care sustin ca un copil prescolar bine dezvoltat din punct de vedere emotional este un copil scolar care are performante academice mai mari comparativ cu un copil caruia ii lipseste acest aspect.

Mai mult, se pare ca adultul care beneficiaza de astfel de discutii se descurca foarte bine in profesia pe care si-o alege. Astfel, beneficiile dezvoltarii emotionale sunt de necontestat.

Ce puteti face in acest sens? Iata cateva tehnici sau jocuri:

  • In timp ce cititi o anumita poveste puteti sa va opriti si sa discutati cu privire la ce simt personajele din poveste, ce emotii au, daca sunt pozitive sau negative iar apoi sa il intrebati pe copil cand a simtit acele emotii;
  • Faceti niste biletele cu fete care exprima diverse emotii si rugati-l pe copil sa va povesteasca o situatie in care a simtit emotia respectiva; insistati sa detalieze povestea;
  • Daca copilul dumneavoastra cunoaste literele puteti sa va jucati renumitul joc “spanzuratoarea” utilizand numai cuvinte care exprima emotii; dupa ghicirea cuvantului trebuie sa urmeze o discutie cu privire la emotia descoperita;
  • Mima emotiilor – mimati, pe rand, diverse emotii;
  • Desenati diverse imagini pe cartonase – cat mai multe doriti (de exemplu, o fata trista, un catel, un copil, o floare, etc.). Copilul extrage 5 cartonase si trebuie sa compuna o poveste cu acestea. Secretul jocului este sa existe cat mai multe imagini cu emotii, chiar dacaa cestea se repeta.

Toate aceste jocuri pot fi facute intr-un context de relaxare, in pat sau pe fotolii astfel incat efortul depus sa fie cat mai mic. Fii cat mai creativa si, nu uita, dezvoltarea emotionala a copilului tau este unul dintre cele mai mari castiguri ale lui – nu o neglija!

Distractie placuta!

Autor:

Psihoterapeut Specialist, Psiholog Clinician si Managing Partner la PsyLife Clinic

E-mail:
antonadinaraluca@gmail.com
Website:
http://psylife.ro/

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.