Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului in perioada 0-3 luni

27 Jun 2012


 
Este o perioada importanta, cu modificari multiple si rapide in evolutia copilului dumneavoastra.

Inca de la nastere veti sesiza ca nou-nascutul este usor incordat, avand un tonus muscular crescut (isi tine pumnisorii stransi, coatele flectate, genunchii usor flectati). Aceasta postura va fi mentinuta pe durata primelor trei luni de viata, ca o prelungire a pozitiei intrauterine, tonusul diminuandu-se progresiv pana la sfarsitul perioadei. Tocmai din acest motiv mobilitatea copilului va fi destul de redusa, cele mai ample miscari fiind cele alternative de flexie-extensie de la nivelul membrelor inferioare.

Dezvoltarea neuromotorie a nou-nascutului si sugarului in perioada 0-3 luni


Incepand cu luna a doua de viata, controlul capului se va imbunatati progresiv, in asa fel incat spre sfarsitul celei de-a treia luni va mentine”postura papusii”, adica sprijinit pe antebrate si palme isi va mentine capul ridicat si va privi stanga-dreapta.

Pentru ca sugarul sa atinga pana la trei luni acest nivel motor este necesar ca parintii sa tina cont de cateva aspecte:

  • obiectivul principal al acestei etape este relaxarea copilului, deci masajul (dupa baita  sau in alte momente ale zilei), trebuie sa fie foarte usor, implicand miscari usoare si lente de netezire (mangaiere).
  • desi de-a lungul timpului sugarul era infasat (pentru a avea picioarele drepte si a se relaxa), s-a demonstrat ca este o manevra ce poate avea efecte nocive si nu se mai aplica.
  • pozitionarea in decubit ventral (pe burtica), atunci cand copilul nu doarme, este extrem de importanta pentru imbunatatirea controlului capului, si trebuie inceputa inca de la sfarsitul primei luni de viata. Din aceasta pozitie copilul va face achizitiile motorii ce urmeaza de-a lungul dezvoltarii  neuromotorii:  rostogolirea,  tararea,  ridicarea  in „patru labe”. Cu cat va fi pozitionat mai tarziu pe burtica, cu atat  acestea vor aparea mai greu. Durata  trebuie sa creasca progresiv, chiar daca copilul plange, pentru ca numai asa se va obisnui cu aceasta pozitie. Exista studii care concluzioneaza ca o ora de pozitionare in decubit ventral (in stare de veghe) grabeste aparitia ortostatismului cu 3 zile si mersul cu aproximativ 3 zile si jumatate.
  • transportul copilului in aceasta perioada este bine sa se faca mentinandu-l in decubit ventral pe antebratul parintelui. Pozitia sezand (cu bazinul copilului sprijinit pe antebratul parintelui sau in „port-bebe”) nu este indicata din cauza greutatii trunchiului care nu poate fi  sustinuta de soldurile imature ale sugarului.
Autori: Constantin Felician ION

Monica ION

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.