Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 4-6 luni

27 Jun 2012


 

Este o perioada in care copilul dumneavoastra devine din ce in ce mai mobil, principalele achizitii fiind rostogolirea si pozitionarea in sezand.

Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 4-6 luni

In aceasta perioada copilul are un control bun al capului si se misca mai mult deoarece este mai relaxat decat in lunile anterioare. Din acelasi motiv isi foloseste din ce in ce mai bine mainile.

Copilul va incepe sa se rostogoleasca, initial de pe burtica pe spate (daca a fost pozitionat pe burtica destul de des in primele 3 luni de viata) si apoi in sens invers. Cei care nu agreeaza pozitionarea in decubit ventral se vor rostogoli mai intai de pe spate.
Dupa cea de-a 4-a luna copilul reuseste sa extinda coatele, astfel incat poate sa stea pe burtica cu bratele extinse si sa urmareasca mai bine ceea ce se intampla in jurul sau.

La 6 luni copilul sade sprijinit, insa se dezchilibreaza destul de usor. Va incepe sa sada cu echilibru bun pana la 7 luni, insa  pentru a ajunge la acest nivel motor este necesar ca parintii sa tina cont de cateva aspecte:

  • sa continue pozitionarea pe burtica a copilului;
  • sa ii reaminteasca permanent miscarea de rostogolire, stimulandu-l cu jucarii care vor fi pozitionate in stanga-dreapta copilului, cu scopul de a consolida aceasta achizitie;
  • de la 4 luni si jumatate copilul poate fi pozitionat cu trunchiul ridicat la 45 de grade pe o perna inalta. Atentie insa ca trunchiul sa fie in intregime pe suprafata inclinata si doar membrele inferioare sa fie pe suprafata patului, pentru a impiedica cifozarea (deviatii ale coloanei vertebrale). Din aceasta pozitie, ridicandu-si capul, isi va imbunatati progresiv tonusul muschilor abdominali, iar cand va fi pregatit se va ridica in sezand folosindu-se de barele patului, de cadrul cu jucarii de deasupra sa sau de bratele dumneavoastra;
  • copilul NU va fi pozitionat „intre perne”, deoarece vom determina cifozarea coloanei vertebrale si o atitudine total gresita, nicidecum o imbunatatire a pozitiei sezand;
  • veti putea pozitiona copilul progresiv in sezand abia dupa 5 luni; acest lucru se poate face tinand copilul in brate cu spatele la dumneavoastra si cu piciorusele de o parte si de alta a coapsei dumneavoastra (pozitia „calare”) sau pe podea, controland spatele copilului cu abdomenul dumneavoastra. Pozitionarea va fi mentinta cat timp veti simti ca spatele copilului este drept; cand incepe sa se aplece spre inainte nereusind sa se redreseze fara ajutor inseamna ca a obosit si e cazul sa schimbati pozitia; o veti relua dupa ce copilul se va odihni.

 Autori:     Constantin Felician ION

Monica ION
Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.