Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 11-24 luni

27 Jun 2012


 

Este perioada in care copilul  dumneavoastra va face achizitii motorii importante si foarte asteptate: in sfarsit va incepe sa mearga.

La 11 luni copilul va merge bine in „4 labe” si va mentine cateva secunde ortostatismul fara sprijin. Se deplaseaza insa destul de mult lateral, tinandu-se de mobila.

Dezvoltarea neuromotorie a copilului in perioada 11-24 luni

Incepand cu 12 luni copilul va avea un echilibru mult mai bun in ortostatism si va incepe sa mearga independent, initial cu multe dezechilibrari si ulterior din ce in ce mai bine, ajungand ca pe la 15 luni sa mearga singur fara probleme.
Veti sesiza ca vor exista, in functie de posibilitatile individuale, abateri de la cele descrise mai sus (in plus sau in minus). Pentru a se alinia acestui model de dezvoltare, copilul poate fi stimulat astfel:

  • sa i se amenajeze pe podea un spatiu de joaca (util si in fazele anterioare);
  • sa fie pozitionat progresiv in ortostatism numai dupa ce el a inceput sa se ridice singur. Pozitionarea este  foarte importanta in dezvoltarea copilului si se poate face fie langa un perete, dandu-i in mana o jucarie pentru a-i distrage atentia si pentru a nu se plictisi, fie pus in picioare langa o masuta pe care va avea jucarii care sa-l intereseze. Astfel veti imbina utilul cu placutul, copilul nefiind obligat sa faca nimic din ceea ce nu isi doreste;
  • sa evite „ajutorul” pe care sunt tentati sa-l dea copiilor la mers, in speranta ca acesta va merge independent mai repede daca va fi antrenat (luat de manute si plimbat de la un loc la altul). Acest lucru nu va face decat sa creeze o dependenta de un sprijin suplimentar, copilul neavand  incredere sa faca pasi singur, si va intarzia astfel aparitia mersului independent;
  • sa se evite utilizarea premergatorului si antemergatorului. Aceste mijloace ajutatoare pot duce la  solicitarea excesiva a soldurilor, deformarea membrelor inferioare si adoptarea unor modele incorecte de mers. Doar dupa ce copilul poate sa se deplaseze independent, se poate utiliza un ham pentru siguranta sa, insa va fi folosit numai pentru protectie si nu pentru ghidajul mersului.
  • este foarte important ca parintele sa nu interpreteze subiectiv evolutia copilului (daca face pasi lateral, nu inseamna ca poate fi deja luat de manute si pus sa mearga). Copilul o sa va arate singur cand este pregatit sa faca aceste schimbari, dumneavoastra nu trebuie decat sa ii creati conditiile care ii permit sa se deplaseze cat mai mult prin casa asa cum isi doreste el si sa incercati sa nu grabiti ritmul normal de dezvoltare al copilului dumneavoastra folosind mijloace care nu fac dacat sa creeze neajunsuri.
  • efectuand zilnic un program de exercitii conceput si condus de un specialist copilul va trece mai rapid peste etapele de dezvoltare prezentate, si va deveni mai rapid independent.
Autori: Constantin Felician ION

Monica ION

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.