Dezvoltarea creierului copilului tau – cum poti ajuta in calitate de parinte?

05 Sep 2013


Daca intelegi cum se dezvolta creierul copilului tau si ce rol important ai chiar tu in aceasta dezvoltare, vei avea si raspunsul la eterna intrebare DE CE? De ce face asta? De ce nu ma asculta? De ce trebuie sa spun mereu si mereu acelasi lucru?

Creierul uman are nevoie de timp pentru a se dezvolta. La nastere, el asigură deja functiile de baza ale vietii: respiratia, ritmul inimii, somnul, hranirea (prin supt). Toate celelalte se dezvolta ulterior. Trebuie sa stii ca copilul tau are o gandire rationala limitata – el nu gandeste ca tine. In primii lui ani de viata, el nu poate face inca legaturile intre sentimente, gandire si comportament. De ce? Pentru ca acele parti din creier responsabile pentru aceste lucruri nu sunt inca “activate”.
In fiecare etapa a dezvoltarii creierului, genele mostenite si mediul inconjurator au o actiune importanta, dar au roluri diferite. Genele sunt responsabile pentru “circuitul de baza”, “placa de baza” a creierului, in timp ce experientele traite fac “acordul fin” si intaresc conexiunile nervoase din interiorul creierului.

Creierul nostru este mai impresionabil in primii ani de viata, mai “plastic”. Dar el ramane impresionabil toata viata, se formeaza si se re-formeaza in functie de modul in care ne adaptam noilor situatii si experiente, de modul in care invatam lucruri. Fiecare zona a creierului e responsabila de anumite lucruri. Neuronii sunt “cablurile” care leaga diferitele zone. Numarul de conexiuni si modul lor de organizare influenteaza felul in care rationam asupra experientelor traite, in care intelegem relatiile, in care memoram si in care invatam. Iar fiecare zona se dezvolta la o anumita varsta, intr-o anumita ordine. De aceea, la fiecare varsta sunt importante anumite experiente, care dezvolta o anumita zona din creier.
Citeste continuarea articolului pe tati.ro

Autor:

E-mail:
camelia.bulea@cordcenter.ro
Website:

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.