O nouă viaţa sau cum se schimbă viaţa ta după naştere

20 Feb 2012


Maternitatea reprezintă o mare bucurie pentru mamă şi familie dar mai este percepută şi ca fiind o perioadă stresantă, în care multe mămici se simt depăşite de situaţie, obosite şi mai mult decât atât, blocate în casă.

O nouă viaţa sau cum se schimbă viaţa ta după naştere

Cum se schimbă viaţa ta după naştere

Starea sufletească a proaspetei mămici va fluctua, imediat după naştere vei fi euforică un timp, dar după câteva zile s-ar putea să te întristezi şi să izbucneşti în lacrimi fără niciun motiv. Această schimbare de dispoziţie se numeşte baby blue sau depresia post natala. Depresia post natală se prezintă sub forma unor episoade scurte şi constă în emoţii intense, care trec într-o zi sau două după care vei rămâne cu o dragoste intensă pentru copil, sentiment extrem de puternic şi necondiţionat.

Probleme practice
Îngrijirea zilnica a nou–născutului poate să fie o muncă extenuantă, hrănitul, schimbatul, curăţatul, îmbrăcatul copilului, pe toate trebuie să le faci, iar la sfârşitul zilei te vei simţi dărâmată,  dar iubirea pentru copil este fără limite şi perioada de maternitate ţi se va părea cel mai important moment din viaţă pe care îl petreci cu cel mic. Foarte important este să reuşeşti să păstrezi un echilibru, să te hrăneşti corespunzător, să-ţi acorzi timp pentru tine, să ai o relaţie apropiată şi de susţinere cu partenerul şi să te odihneşti. Altfel, stările de oboseală prelungite pot să ducă la depresie.

Stil de viaţă

Chiar dacă eşti foarte îndrăgostită de copilul tău, vei simţi schimbarea în stiulul de viaţă, în special dacă ai avut o slujbă solicitantă. În primele luni vei fi ocupată cu îngrijirea copilului, alte activităţi nu vor mai avea prioritate. Timpul pe care îl aveai înainte, acum trebuie planificat în mare măsura după programul nou-născutului.

În cazurile în care te reîntorci la serviciu, există posibilitatea să ai sentimente de vinovăţie, dar aceasta se poate rezolva prin ţinerea legăturii cu persoana care a rămas să îngrijească copilul, sau să fie o trecere treptată, să stai pentru început doar câteva ore la serviciu.

Relaţia cu partenerul în primele luni de la venirea noului membru în familie va fi un subiect delicat. S-ar putea să fie gelos pe dragostea care o acorzi copilului şi să pretindă mai multă atenţie, astfel încât să nu ştii cum sa te împarţi.

Adaptarea

 După ce prietenii şi familia termină cu vizitele şi cu felicitările, vei observa că dacă doreşti să mai faci şi altceva pe lângă îngrijirea coplilui, va trebui să-ţi organizezi foarte bine timpul. Acum este momentul în care vei învăţa să faci două lucruri în acelaşi timp, să alergi dintr-o parte în alta. Va dura 2-3 săptămâni, până vei reuşi să te obişnuieşti cu ritmul copilaşului, după ce vei şti la ce oră se trezşte, când mănâncă şi la ce oră îl culci seara, vei putea aranja mai bine ziua.

Fă compromisuri
În această perioadă va trebui să faci compromisuri, nu doar în ceea ce priveşte ordinea din casă ci de exemplu, poate nu o să reuşeşti să-ţi faci manichiura, să te epilezi sau să-ţi aranjezi părul ca înainte şi vei crede că partenerul nu se mai simte atras de tine.  La început nu vei mai avea la fel de mult timp liber, ca înainte, aşa că s-ar putea să fii invidioasă pe stilul de viaţă al cuplurilor care nu au copii şi toate aceste sentimente negative îţi pot crea impresia că nu eşti o mamă bună.

Contactul social

Contactul social dupa nastere

Contactul social dupa nastere

Pentru majoritatea femeilor, naşterea înseamnă schimbare, iar schimbarea poate fi dificilă. Este important să nu pierzi contactul cu lumea, lasa-ţi copilul în grija buniciilor, tatălui şi mergi la cumpărături, la cafea cu prietenele, la un masaj, toate acestea te pot relaxa şi creşte totodată stima de sine.

Ţine legătura cu părinţii de la cursurile prenatale şi alatură-te unui grup de mame şi copii, nu te izola. Aici poţi să împărtăşeşti experienţa maternităţii, cu mame care au trecut prin aceleaşi situaţii, te vei simţi înţeleasă şi uneori afli răspunsuri la neliniştile tale.

Bucură-te de noul stil de viaţă, abandonează ceea ce nu este important, ocupă-te doar de ceea ce este important.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.