Despre cum sa cresti acum copii pentru viitor

06 Jun 2012


 

Foarte multi parinti ma intreaba daca mi-am vaccinat copiii, cum ii tratez cand se imbolnavesc, ce tip de invatamant voi alege pentru copiii mei, ce tip de alimente le dau, ce cosmetice folosesc pentru ei, etc. Si le raspund de cele mai multe ori la intrebari amintindu-mi de fiecare data sa adaug ca toate aceste alegeri le-am facut pe baza informatiilor pe care le am acum fara sa am garantia 100% ca deciziile mele in legatura cu viata si sanatatea lor vor fi cele mai bune pe termen lung.

Despre cum sa cresti acum copii pentru viitor
Cum spuneam si intr-un articol anterior, cand esti parinte e bine sa te informezi, sa iei o decizie si sa ti-o asumi, sperand ca e cea mai buna decizie pentru copilul tau. Insa cand raspund la astfel de intrebari nu uit niciodata sa adaug ca sunt absolut convinsa ca lumea in care vor trai copiii nostri ca adulti va fi foarte diferita de cea in care traim noi acum.

 

Si nu ma refer neaparat la scenarii apocaliptice – desi nu putini suntem cei care avem senzatia clara ca lumea in care isi vor trai viata de adult copiii nostri va fi una reconfigurata masiv in urma unui cataclism fie el si doar unul financiar, asa cum se intampla deja la scara globala, sau pur si simplu un cataclism al mentalitatii in cadrul caruia viziunea lumii dezvoltate asupra vietii si a scopului nostru in viata va fi foarte diferita fata de cea de azi.

 

Dar revenind la ceea ce cred eu cu convingere despre lumea in care vor trai copii nostri, iar semnele sunt deja destul de clare ca sa pot sa ma orientez cat de cat, cel putin in ceea ce priveste deciziile pe care le iau pentru copiii mei, ma astept ca lumea in care vor trai Filip si Felix, cei doi fii ai mei, sa fie una eco-high-tech. Ce inseamna asta? Inseamna ca viata lor se va intoarce in mare masura la radacini pentru a beneficia de avantajele firescului si ale naturalului in timp ce vor avea la dispozitie o tehnologie ultra-avansata care le va inlesni comunicarea, transportul, pastrarea sanatatii si exercitarea profesiei. Cred in capabilitatea rasei umane de a dezvolta o tehnologie fara efecte ecologice adverse, o tehnologie invizibila si eficienta al carui scop este sa puna in valoare natura, nu sa o distruga.

 

Intuiesc un viitor in care baietii mei sa poata munci de oriunde fie ca sunt pe un munte sau in oras pentru ca starea de conectivitate la Internet va fi gratuita, nelimitata si ubicua, invaluind ca un alt strat al atmosferei intreaga Terra.Intuiesc un viitor in care baietii mei pot iesi seara la o bere cu verisorii lor din Islanda si nu pentru ca au plecat din tara si s-au mutat acolo ci pentru ca se vor putea urca in Vactrain, un metrou silentios pe baza de vacuum care strabate fundul oceanului Atlantic in 45 de minute. Evident, dupa ce au strabatut Europa in 15 minute cu un alt tip de transport prietenos cu mediul si ultra-rapid (accesibil poate chiar din statia de metrou din cartierul nostru bucurestean).

 

Intuiesc un viitor in care medicina va fi personalizata la maxim, iar cand merg la farmacie sa cumpere pastilele farmacistul le va inmana pastile sintetizate pe loc pe baza ADN-ului lor. Iar de batranete se vor trata cu auto-transplanturi de celule stem, isi vor inlocui tesuturile obosite cu clone tinere ale propriilor tesuturi iar asta nu ii va costa foarte mult (in parte pentru ca intuiesc ca viata intr-o lume eco-high-tech va fi centrata pe preventie si mentinere deci oricum nu vor avea prea multe de inlocuit). Bio-medicina se va impleti fireste cu medicina holistica si nimeni nu se va mai mira de asta.

 

Intuiesc un viitor in care oamenii se vor fi impacat cu mediul inconjurator si vor fi inteles cum sa-si continue cursa dezvoltarii fara sa-si taie concomitent craca de sub picioare. Economia mondiala se va fi reconfigurat in jurul principiului de sustenabilitate renuntand la cel al profitabilitatii, cel care azi ne-a dezechilibrat buzunarul la nivel global.

 

Intuiesc un viitor in care baietii mei se vor bucura de toate acestea, asa cum ne bucuram si noi azi de toate minunile tehnicii si ale stiintei, fara sa ne dam seama de saltul imens facut de umanitate in ultimii 50 de ani. Intuiesc un viitor in care oamenii vor avea deja principiile ecologiste si sanatatii impregnate in fibra lor, iar campaniile noastre de azi pentru promovarea stilului de viata sanatos pentru corp si mediu li se vor parea copilaresti. Intuiesc un viitor in care omenirea isi va fi clarificat prioritatile iar viata sa fie mai simpla, mai limpede, sa fim mai eficienti la trait pentru ca avem toata tehnologia sa ne ajute sa nu pierdem timpul cu prostii, si vom fi mai fericiti traind pentru ca am inteles ca pe masura ce ne complicam existenta devenim mai nefericiti.

 

Iar cand imi pare ca intuitia mea impinge cam mult limitele imaginatiei atunci nu trebuie decat sa-mi amintesc faptul ca bunicul meu, in viata inca si, pe deasupra, un bucurestean cosmopolit, imi spune cu sinceritate ca niciodata nu s-ar fi gandit ca lumea se va schimba atat de mult in cursul vietii sale. A reusit sa tina pasul cu TV-ul color si videoplayerul, dar cand noi, nepotii am inceput sa nu mai putem trai fara laptop, smartphone si internet s-a tras deoparte si nu a mai putut decat sa se minuneze. Cel mai impresionat a fost de imprimanta foto cu care ii livram la discretie poze color cu stranepotii.

 

Cand ne povesteste despre cum isi confectiona singur aparate de radio dintr-o cutie de lemn, galena si antena facuta din andrelele mamei sale, sau cum tatal lui a murit tanar din cauza ca nu existau antibiotice – ei bine atunci incep si eu sa ma minunez si sa inteleg ca probabil intuitia mea despre viitor e gresita dar nu pentru ca e prea indrazneata ci pentru ca nu impinge destul limitele imaginatiei. Probabil ca viitorul in care vor trai copiii, nepotii si stranepotii mei va fi unul atat de radical diferit de prezentul momentan incat eu nici nu mi-l pot inchipui in toata complexitatea sa. In final, va spun ca habar nu am cum va arata viitorul copiilor mei – tot ce stiu este ca trebuie sa ii cresc indeajuns de flexibili si increzatori ca sa poata face fata oricarui viitor posibil.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.