Despre concediul de maternitate

17 Feb 2012


 

Legislaţia privind concediul prenatal şi postnatal se schimbă frecvent şi de multe ori prevederile sunt atât de generale încât pot crea confuzii. Cu toate acestea, este extrem de important să-ţi cunoşti drepturile, fie că ai născut deja sau urmează să naşti. Află care sunt cele mai relevante aspecte şi ce condiţii trebuie sa respecţi pentru a beneficia de concediul de maternitate şi de indemnizaţia de creştere a copilului.

Despre concediul de maternitate

Concediul de maternitate

Ce este concediul de maternitate

Prin concediul de maternitate se înţelege:

 • concediul prenatal (numit pentru sarcina)
 • concediul postnatal (numit de lăuzie)

în total 126 de zile şi se acordă persoanelor asigurate în sistemul naţional de asigurări de sănătate. Au calitatea de asigurate, mamele care au cel puţin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului de sarcină sau lăuzie. De aceste drepturi beneficiază şi mamele care au pierdut din motive neimputabile lor calitatea de asigurat, dar nasc în termen de 9 luni de la data pierderii acestei calităţi. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză, se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
Natura juridică a concediului de maternitate este aceea de concediu medical, constatat pe bază de certificat medical.

Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu prelungiri succesive, de către medicul de familie sau de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, care ia in evidenţă şi urmăreşte pe parcursul sarcinii gravida, până la durata maximă prevazută de lege.

Certificatul de concediu medical pentru lăuzie se eliberează de medicul curant de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară unde a născut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lăuzie până la durata maximă prevăzută de lege se face de către medicul de familie care are în urmărire lăuza.

 

Durata concediului de maternitate

Concediul pentru sarcină (concediul prenatal) se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie (concediul postnatal) pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie (postnatal) să fie de 42 de zile calendaristice.

Mamele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.

Indemnizaţia de creştere a copilului

Pentru perioada concediului de maternitate, mamele asigurate beneficiază de indemnizaţia de creştere a copilului.

Cuantumul brut lunar cuvenit mamelor asigurate se calculează la 85% din baza de calcul, conform legii. Baza de calcul o constituie media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar; se plăteşte de către angajator şi se suportă de către Casa de Asigurări de Sănătate, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
În situaţia mamelor care au pierdut din motive neimputabile lor calitatea de asigurat, dar nasc în termen de 9 luni de la data pierderii acestei calităţi, baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat.

În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.

 

Informaţiile oferite în acest articol se bazează pe prevederile OUG 158/2005 şi Normele sale de aplicare aprobate prin Ordinul 60/2006.

Autor:

E-mail:
Website:

3 Răspunsuri

 1. Ioana Tony (însărcinată)

  Buna seara!
  Am si eu niste nelamuriri:
  Sunt in concediu pentru crestere copil pe o perioada de pana la un an si ar trebui sa ma intorc in luna octombrie la munca, ceea ce am de gand sa si fac. Dar am ramas din nou insarcinata si ne-am hoatarat ca sotul sa intre in concediu cu celalat copil.Precizez ca lucram in sistemul bugetar de stat, numai ca sotul lucreaza intr-un alt judet,.
  Daca sotul intra cu cel de-al doilea copil in concediu, mai este nevoie sa isi ia acea luna de comcediu cu primul copil?
  Mai am dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani?

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Cu privire la luna de concediu pentru primul copil:
   Art. 41 din HG 52/2011 spune ca daca persoana indreptatita se afla in concediu pentru cresterea copilului, poate opta fie pentru concediu fara plata, fie pentru realizarea de venituri supuse impozitului. Deci, daca intra in concediu de crestere pentru al doilea copil, nu mai poate sa isi ia acea luna de concediu si sa beneficieze de indemnizatia aferenta.

   Cu privire la stimulentul lunar:
   Conform art.7 din OUG 111/2010, stimulentul se acorda pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de pana la un an, dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
   Deci, daca ati beneficiat de concediul pentru creşterea copilului de pana la un an si dacă obţineti venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, vi se acorda stimulentul pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.