Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti

25 Jul 2012


 
Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este reglementată de Codul Civil intrat în vigoare la 01.10.2011. Ea are natura unei sancţiuni şi se dispune de către instanţa de tutelă, adică Judecătoria în a cărei rază domiciliază minorul.

Codul Civil reglementează această materie în art. 508 – 512.

Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti se dispune de către instanţa de tutelă la cererea autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, dacă părintele faţă de care se dispune această sancţiune pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti, ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.
Aşa cum am mai arătat şi în unele articole anterioare, acest principiu al interesului superior al copilului reprezintă criteriul de bază în toate litigiile de familie în care sunt implicaţi copii minori.

Cererea de decădere din exerciţiul drepturilor părinteşti se judecă de urgenţă, cu citarea părinţilor, pe baza raportului de anchetă psihosocială şi cu participarea obligatorie a procurorului.

Din dispoziţiile Codului de procedură civilă reiese că şi procurorul poate formula o astfel de cerere, mai ales că unele din faptele pentru care se dispune aceastză sancţiune (relele tratamente aplicate minorului) sunt prevăzute şi ca infracţiuni în Codul penal.

Decăderea este totală şi se aplică, de regulă, pentru toţi copii născuţi la data pronunţării hotărârii instanţei de judecată. Totuşi se poate aplica şi doar cu privire la unele drepturi şi cu privire doar la anumiţi copii, în funcţie de fiecare caz în parte.

Obligaţia de întreţinere a copiilor minori nu încetează pentru părintele decăzut din drepturile părinteşti, care este obligat a presta în continuare întreţinere.

În cazul în care după decăderea din drepturile părinteşti, copilul se află în situaţia de a fi lipsit de grija ambilor părinţi, se instituie tutela, prin numirea unui tutore.

Dacă motivele pentru care s-a dispus decăderea au încetat, instanţa de tuelă poate reda părintelui decăzut, exerciţiul drepturilor părinteşti.

Între criteriile de deliberare ale instanţei, cel mai important rol îl are desigur interesul superior al copilului, cu care se coroborează toate celelalte, respectiv capacitatea părintelui de a exercita drepturile părinteşti în mod corespunzător la momentul pronunţării hotărârii de redare a acestora.
Aceatsă capacitate va fi apreciată de către instanţa de tutelă în urma unui nou referat de anchetă psihosocială, care se va întocmi cu această ocazie.

Participarea procurorului este de asemenea obligatorie şi în acest caz.

Reţinem aşadar că decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşi este deopotrivă atât o sancţiune civilă aplicată părintelui cât şi un mijloc de protecţie a copilului minor faţă de acţiunile părintelui care îi pun în pericol dezvoltarea fizică şi psihică, iar uneori chiar viaţa.

Autor:

E-mail:
Website:

5 Răspunsuri

 1. Mona Vasile (însărcinată)

  Buna ziua
  Am citit acest articol fiind in cautarea unei rezolvari pt binele copilului meu.va rog din suflet din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
  sunt intr-o situatie in care nu stiu ce pot rezolva repede ceva.Copilul meu are 10 ani si este dintr-o relatie de comcubinaj care a durat cam 12 ani.In urma cu 3 ani eu m-am imbolnavit foarte grav de tuberculoza si pentru ca eram un pericol pentru cei din jur si mai ales pt copil am stat numai prin spitale iar de 2 ani a trebuit sa fac tratament in Italia.Copilul l-am lasat in crestere tatalui lui si bunicii paterne.De cateva luni bunica copilului a decedat iar copilul nu a mai fost bine ingrijit de tatalu lui,mai ales fiind o persoana cu probleme cu alcoolul si cu psihicul dupa comportamentul violent pe care il are si tentative de suicid(dupa cate stiu nu cu copilul). In prezent eu am cerut medicilor din Italia permisiunea de a venii la copil,eu find inca sub supravegerea lor cu toate ca m-am vindecat. Sunt in bucuresti venita de 2 sapt si am luat copilul eu in crestere si locuiesc la sora mea.Fostul concubin,tatal copilului este bolnav grav contagios si nu vrea sa se interneze,ma ameninta si nu vrea sa imi dea acordul pt a putea sa iau copilul cu mine in italia pt a putea termina eu cu tratamentul pe care il mai am plus ca vreau sa fac la copil mai multe analize pt ca a fost expus microbului de tbc…Sper ca nu v-am deranjat dar va rog din suflet daca se poate sa ma sfatuiti cumva sau sa ma indrumati la un avocat in bucuresti pt a gasii o solutie urgenta. O zi buna

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   Din ce scrieţi, înţeleg ca tatăl l-a recunoscut pe copil şi apare pe certificatul de naştere al acestuia. (Dacă nu apare în certificatul de naştere ca tată al copilului, nu aveţi nicio datorie faţă de el).
   Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor, spune că, pentru ca un minor să părăsească statul român e nevoie de acordul ambilor părinţi.
   Dar, legea spune la art.30 alin.3, că organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav in pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal. Din câte aţi specificat dumneavoastră, eu deduc că minorul nu se încadrează în această prevedere.
   Mai departe, legea spune la art.30 alin.1, litera c), că:„c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi, i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă”.
   Deci, dacă tatăl apare în certificatul de naştere al copilului, este nevoie să promovaţi un proces împotriva tatalui şi obţineţi o hotărâre judecătorească prin care minorul să vă fie încredinţat exclusiv dumneavoastră, deci să obtineţi custodia, având în vedere starea materială şi sănătate (fizică şi psihică) a tatălui. În cadrul acestui proces, puteţi să faceţi o cerere pe cale de ordonanţă preşedinţială, pentru ca instanţa să pronunţe o hotărâre care să suplinească consimţământul tatălui, pentru ca să puteţi ieşi din ţară cu minorul, pentru motive medicale. Într-un astfel de proces se va dispune şi o anchetă socială, la ambii părinţi. Nu pot să vă recomand un avocat anume, dar să ştiţi că nu este un proces greu.
   În afara de proces (care va dura câteva luni), mai aveţi posibilitatea să vă adresaţi unui mediator, care îl va convoca pe tatăl copilului la o şedinţă, unde veţi încerca să îl înduplecaţi pe acesta să facă declaraţia notarială pentru ieşirea din ţară.

 2. Francesca Francesca28642001 (însărcinată)

  Daca tatal ar vrea sa recunoasca copilul si sa fie trecut in certificat, parintii nefiind casatoriti, copilul sa fie trecut pe numele de familie al mamei…tatal poate da o declaratie inainte de intocmirea certificatului copilulu, in fata notarului (sau in alta parte? ) prin care sa renunte de bunavoie la orice drept asupra copilului, atunci mama mai are nevoie si de semnaturile lui in diferite situatii de ex…la iesirea din tara a copilului sau e ca si cum in loc de tata in certificat ar fi liniuta…astfel…copilul apare cu tata in certificat..iar tatal nu va mai trebui decazut dupa aceea din drepturi, in instanta? Pt ca oricum nu il intereseaza copilul.
  Multumesc.

  • MamaResponsabila (însărcinată)

   Av. Roxana Milchis:
   In momentul in care numele tatalui apare in certificatul de nastere al copilului, tatal va avea absolut toate drepturile parintesti (ca si cand ati fi fost casatoriti). Bineinteles, va fi nevoie de acordul lui cu privire la iesirea din tara, etc. Daca tatal nu face recunoasterea copilului si numele tatalui nu apare in certificatul de nastere, atunci copilul va avea numele de familie al mamei, iar la rubrica privind pe tatal copilului va fi o liniuta. Nu este nevoie de vreo declaratie la notar a tatalui in situatiile de mai sus.
   Atentie: In niciun caz nu este posibil ca tatal sa apara in certificat si sa dea dupa aceea o declaratie ca renunta la copil, caci o astfel de declaratie este nula absolut si nu va avea niciun efect.
   Daca tatal va apare in certificat si ulterior, dumneavoastra veti dori sa obtineti custodia unica asupra copilului, va trebui sa il dati in judecata pe tata, va veni si autoritatea tutelara, etc, deci e vorba de un proces care va dura, iar faptul ca tatal “nu se intereseaza de copil” nu este un motiv sigur ca veti castiga procesul. Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este altceva, inseamna tot un proces, insa se dispune numai pentru anumite motive (daca pune in pericol viata copilului, prin consumul de alcool, stupefiante, purtare abuziva, etc).

 3. Maria Ana (însărcinată)

  Buna ziua.
  Deci eu trebuie sa ies din tara impreuna cu copii[ambii minori], dar tatal nu doreste sa dea procura eu sunt in plin proces cu el de divort, tin sa precizez ca el este inculpat condamnat intr’un dosar grav, pe langa condamnare am vazut ca a primit si mai multe interdictii, una din ele fiind [ interzicerea dreptului de a fi tutore sau curator ] decizia inca nu este definitiva si irevocabila dar cu siguranta acesta va fii si raspunsul final al instantei.
  As dori sa stiu ca sa nu astept pana la terminarea divortului, daca in urma condamnarii definitive al lui cu tot cu aceasta interdictie, vreau sa stiu daca primesc toate drepturile asupra copiilor si ii pot scoate fara sa mai fie nevoie de semnatura lui [ banuiesc din moment ce va primii aceasta sanctiune nu mai are niciun drept asupra copiilor in acea perioada precizata de instanta ]
  Astept un raspuns, multumesc!

Lasă un comentariu

Trebuie sa fii logata sa poti adauga un comentariu.